RETRO RÁDIÓ

Ez a nap híre: így spórolhatsz havi 60 ezer forintot!

Létrehozva2023. 09. 29. 13:16

Egy átlagos magyar évente nagyjából 65 kiló élelmiszert dob a kukába, pedig egy kis odafigyeléssel akár hatvanezer forintot is megspórolhatnánk.

Az ENSZ szeptember 29-ét élelmiszer-pazarlás elleni világnappá nyilvánította. Ez a nap arra figyelmeztet bennünket, hogy hatalmas mennyiségű élelmiszert dobunk ki a kukába. A számok megdöbbentőek: évente országosan 1,8 millió tonna, míg fejenként 65 kilogramm ételt dobunk a szemétbe. A rideg valóság az, hogy egy felnőtt ember évente nagyjából a testsúlyával megegyező ennivalót dob ki, ami nagyjából 60 ezer forint értéknek felel meg. Ennyi erővel az ablakon is kidobhatnánk ezt a pénzt…

Ablakon kidobott pénz a pazarlás. Fotó: Shutterstock

Lapunk a járókelőket is megkérdezte, mire költenék a megspórolt 60 ezer forintot. A legtöbben ételre és a megélhetésre költenék, de akadnak, akiknek színházjegyre vagy valamilyen gyógykészítményre jönne jól a hatvanezer forint:

Íme néhány spórolási tipp

A legtöbb kidobott étel maradék: ránk száradt pékáru, fonnyadt zöldség és gyümölcs. Ez a pazarlás kis odafigyeléssel visszaszorítható. A tudatosság forintokban mérhető.

  • Érdemes kevesebbet vásárolnunk, kevesebbet szednünk vagy épp kisebb adagot lefőznünk.
  • A romlandó ételeket még idejében a fagyasztóba vagy a hűtőszekrénybe kell tenni.
  • Akár fotó is készíthető a fridzsider tartalmáról, hogy vásárláskor fel tudjuk mérni, valóban szükség van-e az adott termékre.
Open,Refrigerator,Filled,With,Fresh,Fruits,And,Vegetable
Az átlátható hűtőszekrény fél siker. Fotó: MakeStory Studio
  • Érdemes megfontolt bevásárlólistát készíteni.
  • Át kell gondolni, hogy az akciós termékre valóban szükség van-e, és elfogy-e a nagyobb kiszerelés.
  • Aranyszabály, hogy éhesen nem megyünk boltba!

Nyugodtan kifőzheti a lejárt száraztésztát

Sokan még az ehető élelmiszereket is kidobják csupán azért, mert félreértelmezik a csomagoláson feltüntetett időpontokat. A fogyaszthatósági idő például egy felvágottnál valóban azt jelenti, hogy a lejárat után az élelmiszer elfogyasztása már nem biztonságos, ám a minőségmegőrzési idő lejárta után biztonsággal fogyaszthatók az ételek. A száraz tésztát, rizst, lekvárokat, olajokat megfelelő tárolás mellett nyugodtan elfogyaszthatjuk a minőségmegőrzési idő lejárta után is, mert az csak azt jelenti, hogy a minőséget szavatolja a gyártó az adott időpontig.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.