Létrehozva: 2023.09.06.
Módosítva: 2023.09.06.

Bolti ár-összehasonlítás: megnéztük, hogy nyerészkednek rajtunk a külföldi multik

Tészta, Vegeta, margarin... Pontosan ugyanaz a termék több száz, néha több ezer forinttal is többe kerülhet áruházanként. Pofátlanul húzzák le a vásárlókat a külföldi multik. Egy-egy nagybevásárlásnál akár több ezer forintot is bukhatunk.

A családok és nyugdíjasok érdekében hozott kormányzati döntések megkötik a multik kezét. Vannak olyan alap-élelmiszerek, amelyeknek az árát nem emelhetik, ezért pimasz módon úgy döntöttek, hogy más termékek árát emelik az egekbe. A külföldi multikat nem érdeklik az emberek, csak a saját profitjukat akarják egyre növelni. 

élelmiszerárak, élelmiszer, árstop, bevásárlás, vásárlás, bolt, üzlet
Több ezer forintot bukhatunk egy bevásárlásnál  Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Több árösszehasonlító oldalon is megnéztük, hogy a sokak által vásárolt termékeket milyen áron kínálják a különböző boltok. Néhol még a Ripost munkatársai is megdöbbenve látták, hogy akár 60 százalékot is meghaladó lehet a különbség egy-egy terméknél. Az alábbi termékeknél találtuk a legmegdöbbentőbb különbségeket:

A Vegeta az egyik legnépszerűbb ételízesítő hazánkban. Megdöbbentő, hogy akár ezer forint is lehet a különbség két bolt ára között  Forrás: cashmap.hu
A Globus sertésmájkrémen generációk nőttek fel. 57 százalékos árkülönbség van a legdrágább és legolcsóbb ár között  Forrás: cashmap.hu
A margarin szinte minden háztartás hűtőjében megtalálható. Nem mindegy azonban, hogy ki hol vette, közel 70 százalékos az árkülönbség  Forrás: cashmap.hu
A méz árának alakulása volt talán a legmegdöbbentőbb. Több mint kétezer (!) forint a különbség  Forrás: cashmap.hu
A tésztát sem árt körültekintően megvásárolni. 399 Ft vagy 679 Ft. A legolcsóbb ár ráadásul nem is akciós  Forrás: cashmap.hu
Aki korán kel, aranyat lel... aki viszont nem nézi meg előre, hogy hol a legolcsóbb a kávé, az arany áron veheti a Tchibo termékét  Forrás: cashmap.hu
A toalettpapír árában is 1200(!!) forintos különbséget találtunk   Forrás: cashmap.hu
Egy sampon esetében is bukhatunk hétszáz forintot, közel 65%-ot... Forrás: cashmap.hu

A kormány minden lehetőséget megragad, hogy enyhítsen a családok terhein

Magyarországon - akárcsak a világ legtöbb országában - az orosz-ukrán háború kitörése után szabadultak el igazán az árak. Az infláció egészen az idei év elejéig folyamatosan nőtt. Az Orbán-kormány több fontos intézkedést is hozott, amellyel megpróbálta kordában tartani az árnövekedést. Ezeknek az elsődleges célja az volt, hogy megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást, kivédje a recessziót és év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt.

Öt intézkedés, amely már védi a magyar embereket:

  1.   Élelmiszerárstop: június 30-ig még biztosan akciósan vásárolhatunk meg jó pár alapélelmiszert. A tavaly bevezetett árstop a következő termékekre terjed ki: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tej (ezek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-i árnál),  tyúktojás, étkezési burgonya, az újburgonya kivételével (ezek a 2022. szeptember 30-i árnál nem lehetnek drágábbak).
  2.  Kamatstop: 2021. december 24-én jelent meg kormányrendelet a lakossági hitelek kamatrögzítéséről. Közel félmillió családot érint az intézkedés, számukra a változás komoly segítséget jelentett az elmúlt másfél év során és jelent ma is: a kormány döntése értelmében a kamatstopot 2023. december 31-ig biztosan fenntartják.

3.  Rezsivédelem: a háború következtében az energetikai világpiacon drámai mértékben megnövekedett az energiahordozók ára. A többszörösére nőtt árak nem tették lehetővé, hogy a régi formájában fenntartsák a rezsicsökkentés intézményét. A rendelet úgy módosult, hogy átlagfogyasztásig továbbra is csökkentett árat fizetnek a felhasználók, afölött viszont piaci árat számláz a szolgáltató. Az átlagfogyasztás a gáz tekintetében 1729 m3/év (144 m3/hó), az áram esetében pedig 2523 kWh/év (210 kWh/hó). 

4.  Kötelező akciózás: az infláció letörése érdekében a kormány új inflációellenes eszköz bevezetéséről döntött, mely június elsején lépett hatályba. A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart. Minden élelmiszerboltnak húsz élelmiszercsoportban kell legalább egy terméket 10%-os engedménnyel kínálnia. 

5.  Ország- és vármegyebérletek: A májustól kapható új típusú bérletek jelentős spórolást jelentenek az ingázók számára. A teljes árú országbérlet ára: 18.900 Ft, diákoknak: 1890 Ft. A teljes árú vármegyebérlet ára: 9450 Ft, tanulóknak: 945 Ft. Májusban közel 430 ezren választották a vármegye- és országbérletet. Júliustól ráadásul már az Intercityken is lehet országbérlettel utazni.

Hamarosan egy számjegyű lehet az infláció

Kincses Áron a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke egy interjúban jó hírrel szolgált: véleménye szerint már a tervezettnél korábban, december előtt egy számjegyűre csökkenhet hazánkban az infláció.  Kifejtette: az infláció 25,7 százalékos értéke már 2023. januárban elérte a csúcsot, az emelkedés megtört, az infláció értéke hónapról hónapra csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

INSIDER

Új funkciót kapott az árfigyelő: sokkal egyszerűbb lesz így a bevásárlás!

Az árfigyelő új funkciójának hála egyszerűbb lesz a vásárlás.

INSIDER

Új funkciót kapott az árfigyelő: sokkal egyszerűbb lesz így a bevásárlás!

Az árfigyelő új funkciójának hála egyszerűbb lesz a vásárlás.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

magyarnemzet.hu

Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

mandiner.hu

Vona Gábor: Magyar Péter nem a kormány, hanem az ellenzék leváltásában jár élen (VIDEÓ)

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal