Létrehozva: 2023.08.31.
Módosítva: 2023.08.31.

Továbbra is megéri a napelemes rendszer, íme a részletek

200 ezer napelemes háztartást riogat alaptalanul a baloldal.

Továbbra is megéri a háztartások számára a napelemes rendszer – derül ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) több korábbi és friss közleményéből. A 2024. január elsejétől hatályos uniós rendelkezésekhez igazodó hazai szabályozás fő elemeinek fimomhangolásán az érintett családok érdekei figyelembe véve dolgozik - közölte a minisztérium.

Képünk Illusztráció. Fotó: Makovics Kornél


Az előkészületben lévő változások lehetővé teszik valamennyi beruházás megtérülését, a szakmai egyeztetések folytatódnak. 

A baloldal ezzel szemben azzal riogat, hogy a tervezett elszámolási szabályok változása miatt soha nem térülnek meg a beruházások. Ettől az álláspontjuktól visszaléptek, de az emberek hergelése egyfolytában tart. Ismeretes, hogy egy uniós rendelkezés  2024-től kötelezi a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére. Ennek a részleteiről már 2017-ben tárgyaltak az EP-képviselők, és a baloldal akkori képviselői is egyetértett vele, köztük például Molnár Csaba, Meszerics Tamás és Niedermülle Péter.

Miről van szó?

A brüsszeli előírás értelmében szakítani kell az éves szaldó elszámítási rendszerrel, amiben a napelemes rendszert működtető háztartások évente egyszer kifizetik azt a különbözetet, amennyivel több villamos energiát használtak az országos hálózatból, mint amennyit abba juttattak a napelemrendszerükkel. Ha több áramot termeltek, mint amennyit felhasználtak, akkor pénzt kapnak vissza. Az éves elszámolás nagyon leegyszerűsítve, torzan tükrözi a piaci folyamatokat. Ám kényelmes, az pedig kedvez a háztartásoknak, hogy a vételezett áramért hatósági árat kell csak fizetniük.  Az EU azonban pontosabb rendszert vár el, továbbá olyat, amelyben a háztartások reális árat kapnak az áramukért írta korábban Világgazdaság. Az  éves szaldóelszámolás rendszere ennek csak részben felel meg, ezért újra van szükség helyette.

Itt jön képbe a minisztérium által korábban említett finomhangolás. Jelenleg 5 forintért veszi át az áramot az energiaszolgáltató, a lakosságnak pedig 36 forint a rezsicsökkentett ár. Vagyis a „finomhangolás” egyik eleme feltehetően a reálisabb átvételi ár lesz, másik eleme pedig a többletfogyasztásért fizetendő ár. E kettő különbségének függvényében lehet majd pontosabban kalkulálni a napelem-beruházás megtérülési idejét, amit jelenleg 8-10 évre tesznek. Az is valószínű, hogy a piaci energiaárak továbbra is magas szinten maradnak, és az uniós környezetvédelmi szabályok a megújuló energiarendszerek bővítését támogatják.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a tihanyi Tranzit Fesztiválon közzé tett videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi rendszerekhez képest azok, akik szaldóelszámolást élvezhettek, a feltelepítéstől tíz évig változó szabályok mellett nem éves, hanem havi szaldóelszámolást alkalmaznak január 1-jétől. Aki újonnan telepít napelemes rendszert, annak bruttó elszámolása lesz. 

Beszámolt arról is, hogy szeptemberben közzéteszi a kormány, hogy hol lehet újra napelemeket telepíteni a háztetőkre. 

Ebben volt egy korlátozás, mert túl nagy ütemben bővült a napelempark Magyarországon, és úgy tűnt, hogy a hálózat nem mindenhol képes ezzel lépést tartani 

– emlékeztetett. A kormány azóta beavatkozott, és időközben sok fejlesztés történt, aminek köszönhetően új lehetőségek nyílnak, így számos körzetben és számos településen lehet majd újra napelemeket telepíteni.

A kormány ennek jegyében a családok számára is minden támogatást meg kíván adni a napelemes rendszerek megtérülő telepítéséhez

 - olvasható a minisztérium közleményében.

 

origo.hu

Drámai fotókon a Dallas sztárjai, akik felismerhetetlenül megöregedtek

origo.hu

Agyonlőtték a brit miniszterelnököt

metropol.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly legújabb döntése miatt

hirtv.hu

Itt a magyarázat Magyar Péter minősíthetetlen viselkedésére + videó

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

mandiner.hu

Amerikai katonai szakértő: Még a háború vége előtt leválthatják Zelenszkijt

ripost.hu

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

mindmegette.hu

Önkiszolgáló boltok: megvan az időpont, mikor nyitnak itthon az első eladó nélküli üzletek

ripost.hu

„Jobban hiányzik, mint azt szavakkal ki lehetne fejezni” – Rövid küzdelem után elhunyt a 28 éves szupermodell

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Elege lett férje zsarnokoskodásából: Ezért vált el a sztárpár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!

INSIDER

"Néha zavaró szagok jöttek ki a lakásból" - megszólaltak a szomszédok az egymás után kétszer kigyulladt csepeli lakás áldozatáról

INSIDER

Jó hír az autósoknak, tovább csökkennek az üzemanyagárak; Tragédia Szalántán, szerelmespár halt meg a balesetben; Magyar Péter trükkje....

INSIDER

"Édesapám halálos ágyán fogadtam meg, hogy megoldom a család rejtélyét" - Melinda minden követ megmozgat