Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.31.
Módosítva: 2023.08.31.

Továbbra is megéri a napelemes rendszer, íme a részletek

200 ezer napelemes háztartást riogat alaptalanul a baloldal.

Továbbra is megéri a háztartások számára a napelemes rendszer – derül ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) több korábbi és friss közleményéből. A 2024. január elsejétől hatályos uniós rendelkezésekhez igazodó hazai szabályozás fő elemeinek fimomhangolásán az érintett családok érdekei figyelembe véve dolgozik - közölte a minisztérium.

Képünk Illusztráció. Fotó: Makovics Kornél


Az előkészületben lévő változások lehetővé teszik valamennyi beruházás megtérülését, a szakmai egyeztetések folytatódnak. 

A baloldal ezzel szemben azzal riogat, hogy a tervezett elszámolási szabályok változása miatt soha nem térülnek meg a beruházások. Ettől az álláspontjuktól visszaléptek, de az emberek hergelése egyfolytában tart. Ismeretes, hogy egy uniós rendelkezés  2024-től kötelezi a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére. Ennek a részleteiről már 2017-ben tárgyaltak az EP-képviselők, és a baloldal akkori képviselői is egyetértett vele, köztük például Molnár Csaba, Meszerics Tamás és Niedermülle Péter.

Miről van szó?

A brüsszeli előírás értelmében szakítani kell az éves szaldó elszámítási rendszerrel, amiben a napelemes rendszert működtető háztartások évente egyszer kifizetik azt a különbözetet, amennyivel több villamos energiát használtak az országos hálózatból, mint amennyit abba juttattak a napelemrendszerükkel. Ha több áramot termeltek, mint amennyit felhasználtak, akkor pénzt kapnak vissza. Az éves elszámolás nagyon leegyszerűsítve, torzan tükrözi a piaci folyamatokat. Ám kényelmes, az pedig kedvez a háztartásoknak, hogy a vételezett áramért hatósági árat kell csak fizetniük.  Az EU azonban pontosabb rendszert vár el, továbbá olyat, amelyben a háztartások reális árat kapnak az áramukért írta korábban Világgazdaság. Az  éves szaldóelszámolás rendszere ennek csak részben felel meg, ezért újra van szükség helyette.

Itt jön képbe a minisztérium által korábban említett finomhangolás. Jelenleg 5 forintért veszi át az áramot az energiaszolgáltató, a lakosságnak pedig 36 forint a rezsicsökkentett ár. Vagyis a „finomhangolás” egyik eleme feltehetően a reálisabb átvételi ár lesz, másik eleme pedig a többletfogyasztásért fizetendő ár. E kettő különbségének függvényében lehet majd pontosabban kalkulálni a napelem-beruházás megtérülési idejét, amit jelenleg 8-10 évre tesznek. Az is valószínű, hogy a piaci energiaárak továbbra is magas szinten maradnak, és az uniós környezetvédelmi szabályok a megújuló energiarendszerek bővítését támogatják.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a tihanyi Tranzit Fesztiválon közzé tett videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi rendszerekhez képest azok, akik szaldóelszámolást élvezhettek, a feltelepítéstől tíz évig változó szabályok mellett nem éves, hanem havi szaldóelszámolást alkalmaznak január 1-jétől. Aki újonnan telepít napelemes rendszert, annak bruttó elszámolása lesz. 

Beszámolt arról is, hogy szeptemberben közzéteszi a kormány, hogy hol lehet újra napelemeket telepíteni a háztetőkre. 

Ebben volt egy korlátozás, mert túl nagy ütemben bővült a napelempark Magyarországon, és úgy tűnt, hogy a hálózat nem mindenhol képes ezzel lépést tartani 

– emlékeztetett. A kormány azóta beavatkozott, és időközben sok fejlesztés történt, aminek köszönhetően új lehetőségek nyílnak, így számos körzetben és számos településen lehet majd újra napelemeket telepíteni.

A kormány ennek jegyében a családok számára is minden támogatást meg kíván adni a napelemes rendszerek megtérülő telepítéséhez

 - olvasható a minisztérium közleményében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország nagy bejelentése

origo.hu

Amerikai csapatok indulhatnak Ukrajnába

borsonline.hu

Rossz háziorvosnak küldtek levelet a kórházból, belehalt a tévedésbe egy férfi

magyarnemzet.hu

Fontos lépést tett a Liverpool, Szoboszlai csak beleszagolt a meccsbe

ripost.hu

Nem hiszed el, hogy néz ki manapság a Váratlan utazás főszereplője – galéria

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Borzalmasan néz ki legújabb fotóin Anne Hathaway - képek

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Esővel csap le a dermesztő hideg, ebben nem lesz köszönet

INSIDER

Őrült gyorshajtások Magyarországon - 334-gyel repesztett a Lamborghini, el is szállt

INSIDER

Öt órát küzdöttek Zsuzsi életéért; Gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter; Rengetegen gyászolják a fiatalon elhunyt Pál Tomit.....

INSIDER

"Évekig azt mondták, semmi baja" – A 7 éves Levi súlyos, igen ritka zavarral küzd