
Felháborító: ennyi vegyszer van a zöldségekben és gyümölcsökben
Kiderült, hogy akár 12 féle vegyszer is lehet egy-egy friss vagy feldolgozott termékben. Mennyire szennyezettek az európai, illetve a magyar zöldségek, gyümölcsök? Most kiderül!
A hormon- és az idegrendszer károsító anyagok a mai napig nincsenek kitiltva az EU területéről, pedig ilyen hatású szereknek semmi keresnivalója nem lenne az élelmiszereinkben - állítja egy környezetkémikus. A legfrissebb elemzés szerint az európai piacokról vett minták negyedében találtak többféle vegyszermaradékot, ezek együttes hatását pedig sohasem vizsgálta ki senki. Mennyire szennyezettek az hazai zöldségek, gyümölcsök?

A legutóbbi vizsgálat szerint ennyire szennyezettek a zöldségek, gyümölcsök
Összességében 87.863 élelmiszermintát elemeztek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Security Agency, EFSA) legújabb, 2023-ban megjelent elemzésében az uniós országok plusz Izland és Norvégia területén. Ezen minták 58,1 százaléka nem tartalmazott határérték feletti vegyszermaradékot, viszont a minták 39,8 százaléka (5507db) tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédő szert, és 295 mintában volt vegyszermaradék a határérték (MRL) felett. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy
- az EU-n kívülről származó minták jellemzően sokkal szennyezettebbek.
- A feldolgozott élelmiszereknél gyakoribb a határérték feletti szennyeződés.
- A termények több mint negyedéből többféle szermaradékot is kimutattak, úgy hogy a szerek együttes hatása még alapvetően nem ismert.
- A bio élelmiszerekben még mindig csak elhanyagolható a kimutatott tiltott vegyszertartalom.
A hormonkárosító anyagok továbbra is jelen vannak a földeken majd az ételünkben azt ezt tiltó szabályozás ellenére. A jogszabály lassú végrehajtása miatt sok-sok évvel el van maradva az EU ezen anyagok kivonásával, csak idén, 2023-ban kezdődtek meg az első hormonkárosító anyag kivonások.
Ezek a leggyakrabban vegyszermaradékokkal szennyezett termékek
- alma
- csemege szőlő
- eper
- banán
- grapefruit
- narancs
- körte
- barack
- kaliforniai paprika
A leggyakrabban szennyezett, feldolgozott termék pedig a bor szőlő, a mazsola, a szárított zellerlevél, majoránna és az egyéb fűszerek.

Akár 12-féle vegyszer is lehet egy zöldségben, gyümölcsben
A jelenlegi szabályok szerint bármennyi vegyszer lehet egy termékben, a határérték 99,9 százalékáig. Azaz ha például egy szőlőben van 12-féle vegyszer, mind a határérték közelében, akkor az teljesen szabályosnak számít az EU-ban annak ellenére, hogy az nyilvánvalóan sokkal jelentősebb kockázatot jelent, mintha csak egy vegyszer lenne benne-értelmezte az eredményeket Simon Gergely környezetkémikus a tudatosvasarlo.hu-n. A gond az, hogy a jelenlegi szabályozás és az egészségügyi vizsgálatok egyáltalán nem veszik figyelembe a vegyszerek összeadódó vagy sokszor egymás erősítő hatását. Magyar kutatók is igazolták, hogy rendszeresen használt vegyszerek együttes hatása például sokkal nagyobb kockázatot jelent a környezetre, mint azok hatása külön-külön. Különösen aggasztó, hogy a gyerekek körében népszerű gyümölcsök, mint az eper, szőlő, bogyós gyümölcsök esetén a többféle vegyszert tartalmazó termékek aránya kiemelten jelentős.
Így vizsgáztak a magyar termékek
Az EFSA jelentés kitér a magyar eredményekre is. A nálunk vett zöldség-gyümölcs minták 56,1 százaléka volt hazai termesztésű, 27,2 százaléka EU-s és 16,7 százaléka EU-n kívüli eredetű. A magyar zöldség-gyümölcsök 61,9 százalékából (1582 minta) nem volt a kimutathatósági határ felett vegyszermaradék, 36,8 százalékában a határérték alatti szennyezettséget mértek és a minták 1,3 százalékában volt a megengedett határérték feletti vegyszermaradvány. A legtöbb vegyszert, 18 szermaradékot egy török, 16-féle peszticid maradékot pedig egy magyar mazsola mintában találtak.






