Létrehozva: 2023.08.13.

Sztárszakács, karnagy, katolikus pap - igazi reneszánsz ember a kelebiai plébános

Római katolikus pap, karnagy és séf egy személyben Paskó Csaba. A kelebiai plébános szerint a mandulával töltött csokigolyóval is lehet magasabb célokat szolgálni. Nem ritkán megesik, hogy az atya összead egy párt, majd a lakodalomban az ő főztjét szolgálják fel a násznépnek.

Szerző Kóré Károly

A szerbiai magyarként nevelkedett Paskó Csaba atya már gyermekkorában eldöntötte, hogy vagy papnak, vagy séfnek megy. Végül mindkettő sikerült, amit ráadásul a karmesterséggel is megfejelt.

Paskó Csaba séf és pap
Paskó Csaba tudja, mitől jó a kenyér

"A jezsuiták jelmondata Loyolai Szent Ignác szavait idézve így szól: Ad majorem Dei gloriam, azaz Mindent Isten nagyobb dicsőségére! Ezt én szó szerint értem, és a magyarul megjelent szakácskönyvemben is említem, hogy a mandulával töltött csokigolyóval is lehet magasabb célokat szolgálni. Természetesen elsősorban pap vagyok és hiszem, hogy direkt vagy indirekt módon is lehet arról beszélni az embereknek, hogy a világnak értelme van, az nem véletlenek sorozatának köszönhetően jött létre. Van egy gazdája, aki fenntartja" – magyarázta a pap, aki Pécsett, a hittudományi főiskola mellett a karvezetést és az énekszakot, majd Ausztriában, Grazban a zeneakadémiát is elvégezte.

Paskó Csaba elsősorban papnak vallja magát

Paskó atya  vezényli a szabadkai Filharmóniát, sőt a szabadaki Pro Musica Kamarakórus karnagyaként Belgrádban és Kragujevácon is, Pécsett pedig egy nemzetközi kórusversenyen ezüstérmet nyert.

Paskó Csaba pap és séf
Az egyházi személy elismert karmester

Később a barátai javaslatára szakácskönyvet írt szerb nyelven „Paskó atya a konyhában” címmel. Ez pedig a népszerűség felé terelte, hiszen a helyi televízió is felkérte, hogy egy ismert, Jászai Mari-díjas színművésszel, Káló Bélával forgasson le egy főzőműsor-sorozatot

 „Két férfi-egy fazék” címmel. Ezt követően beiratkozott Szegeden szakácsképzésre, ahol sikeresen oklevelet szerzett.

Paskó Csaba pap és séf
Az atya szívesen alkot a konyhában

Megismerkedtem Varga Károly 13-szoros olimpiai érmes, abszolút világbajnok mesterszakáccsal, és az ő segítségével 2018-ban eljutottam a luxemburgi szakács-világbajnokságra, ahol 56 ország közel 3000 képviselője mérte össze a tudását és a saját kategóriámon belül sikerült ezüstérmet szereznem

 – mesélte az atya.

A plébánosként felépített egy közösségi házat, ahol egy minden igényt kielégítő, modern konyhát is berendezett. Ennek köszönhetően nem csupán lakodalmakra vagy keresztelők utáni ünnepi ebédekre, hanem borvacsorák szervezésére is adott a lehetőség. A pap Szabadkán is aktív, hiszen a belvárosában a Caritas keretein belül cukrászdát és pékséget nyitott, amely Blaha Lujza nevét viseli. Kérdés, hogy az atya a különböző hivatásait időben hogy tudja összeegyeztetni. Papként ugyanis az állandó feladatok adottak.

Paskó Csaba pap és séf
Sokan rajonganak Csaba atya főztjéért

A pékségen és a cukrászdában is profi személyzet dolgozik. A közösségi ház vendéglőjében, a plébánián is természetesen kiváló munkatársak segítik,  de hétvégenként rendszeresen ő maga főz. Az sem ritka, hogy miután összead egy párt, a lakodalmon az ő menüjét tálalják fel a násznépnek.

 Egy séf esetében sokan azt feltételezhetik, hogy a legkülönlegesebb ételeket kedveli, ám Csaba atya ízlése meglepően puritán.

A kedvenc ételem a paradicsomleves és a mákos tészta, persze az általam gyúrt tésztából

 – mosolygott a katolikus pap.

Paskó Csaba pap és séf
Séfként is sikeres Csaba atya

Az atyához a lelki tanácsok mellett sokan fordulnak különböző receptekért is. A főzés tudományára szívesen tanítja a hittanos gyerekeket, de legújabban azon gondolkodik, hogy ősztől a hozzá jegyes oktatásra járókat is a főzés örömén keresztül próbálja közelebb hozni egymáshoz. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek