tóth gabi
Római katolikus pap, karnagy és séf egy személyben Paskó Csaba. A kelebiai plébános szerint a mandulával töltött csokigolyóval is lehet magasabb célokat szolgálni. Nem ritkán megesik, hogy az atya összead egy párt, majd a lakodalomban az ő főztjét szolgálják fel a násznépnek.
A szerbiai magyarként nevelkedett Paskó Csaba atya már gyermekkorában eldöntötte, hogy vagy papnak, vagy séfnek megy. Végül mindkettő sikerült, amit ráadásul a karmesterséggel is megfejelt.
"A jezsuiták jelmondata Loyolai Szent Ignác szavait idézve így szól: Ad majorem Dei gloriam, azaz Mindent Isten nagyobb dicsőségére! Ezt én szó szerint értem, és a magyarul megjelent szakácskönyvemben is említem, hogy a mandulával töltött csokigolyóval is lehet magasabb célokat szolgálni. Természetesen elsősorban pap vagyok és hiszem, hogy direkt vagy indirekt módon is lehet arról beszélni az embereknek, hogy a világnak értelme van, az nem véletlenek sorozatának köszönhetően jött létre. Van egy gazdája, aki fenntartja" – magyarázta a pap, aki Pécsett, a hittudományi főiskola mellett a karvezetést és az énekszakot, majd Ausztriában, Grazban a zeneakadémiát is elvégezte.
Paskó atya vezényli a szabadkai Filharmóniát, sőt a szabadaki Pro Musica Kamarakórus karnagyaként Belgrádban és Kragujevácon is, Pécsett pedig egy nemzetközi kórusversenyen ezüstérmet nyert.
Később a barátai javaslatára szakácskönyvet írt szerb nyelven „Paskó atya a konyhában” címmel. Ez pedig a népszerűség felé terelte, hiszen a helyi televízió is felkérte, hogy egy ismert, Jászai Mari-díjas színművésszel, Káló Bélával forgasson le egy főzőműsor-sorozatot
„Két férfi-egy fazék” címmel. Ezt követően beiratkozott Szegeden szakácsképzésre, ahol sikeresen oklevelet szerzett.
Megismerkedtem Varga Károly 13-szoros olimpiai érmes, abszolút világbajnok mesterszakáccsal, és az ő segítségével 2018-ban eljutottam a luxemburgi szakács-világbajnokságra, ahol 56 ország közel 3000 képviselője mérte össze a tudását és a saját kategóriámon belül sikerült ezüstérmet szereznem
– mesélte az atya.
A plébánosként felépített egy közösségi házat, ahol egy minden igényt kielégítő, modern konyhát is berendezett. Ennek köszönhetően nem csupán lakodalmakra vagy keresztelők utáni ünnepi ebédekre, hanem borvacsorák szervezésére is adott a lehetőség. A pap Szabadkán is aktív, hiszen a belvárosában a Caritas keretein belül cukrászdát és pékséget nyitott, amely Blaha Lujza nevét viseli. Kérdés, hogy az atya a különböző hivatásait időben hogy tudja összeegyeztetni. Papként ugyanis az állandó feladatok adottak.
A pékségen és a cukrászdában is profi személyzet dolgozik. A közösségi ház vendéglőjében, a plébánián is természetesen kiváló munkatársak segítik, de hétvégenként rendszeresen ő maga főz. Az sem ritka, hogy miután összead egy párt, a lakodalmon az ő menüjét tálalják fel a násznépnek.
Egy séf esetében sokan azt feltételezhetik, hogy a legkülönlegesebb ételeket kedveli, ám Csaba atya ízlése meglepően puritán.
A kedvenc ételem a paradicsomleves és a mákos tészta, persze az általam gyúrt tésztából
– mosolygott a katolikus pap.
Az atyához a lelki tanácsok mellett sokan fordulnak különböző receptekért is. A főzés tudományára szívesen tanítja a hittanos gyerekeket, de legújabban azon gondolkodik, hogy ősztől a hozzá jegyes oktatásra járókat is a főzés örömén keresztül próbálja közelebb hozni egymáshoz.