"Magyar Péter nem az akinek látszik"- a volt barátnő szavai beigazolódtak

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.04.

Miért nem tiltják be az aszpartámot? Itt a válasz!

Az elmúlt hetekben attól volt hangos a közbeszéd, hogy rákot okozhat ennek az igen népszerű édesítőszernek a túlzott fogyasztása. Most kiderül, hogy akkor miért használhatják továbbra is a gyártók az aszpartámot.

Július közepén a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege az emberre nézve valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolta az aszpartámot, azt viszont, hogy mennyi fogyasztható belőle biztonságosan, nem mondták meg. Íme a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja az ügyben.

aszpartám, édesítő, aszpartam
Most kiderül miért használható továbbra is az aszpartám. Fotó: luchschenF / Shutterstock

Most akkor rákkeltő vagy sem az aszpartám?

Miután a rákkutatási ügynökség a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az aszpartámot, a WHO és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) vegyes szakértői bizottsága (JECFA) közösen is megvizsgálta a kérdést. Ők arra jutottak, hogy nem áll rendelkezésére meggyőző bizonyíték az aszpartám egészségkárosító hatásáról, ezért a korábban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása.

Az IARC egyébként korábban az éjszakai munkát és a vörös hús fogyasztását a esetlegesen rákkeltő kategóriába sorolta, a mobiltelefonok használatát pedig az aszpartámhoz hasonlóan a valószínűleg rákkeltő" kategóriába. A WHO pedig nemrég azt közölte, hogy egyetlen édesítőszer használatát sem javasolja egészséges embereknek, ami szintén vegyes megítélést váltott ki.

Mennyi a biztonságosan fogyasztható mennyiség?

Az aszpartám a világon az egyik leggyakrabban használt édesítőszer. Többek között cukormentes üdítőkben, instant italporokban, desszertekben, tejtermékekben és rágógumikban is használják. A biztonságosan elfogyasztható mennyiség belőle 40 milligramm/testtömeg-kilogramm/nap. Ezt a szintet 1981-ben határozták meg és azt jelenti, hogy egy 60 kilogrammos felnőttnek naponta 12-36 doboz aszpartám tartalmú diétás üdítőt kellene meginnia ahhoz (vagy 2,4g aszpartámot elfogyasztania), hogy veszélyeztesse az életét.

Mi NAK álláspontja az ügyben?

Szó szerint az, hogy nem ördögtől való az aszpartám használata, mértékkel fogyasztható az édesítőszer. Egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban. Az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása ugyan nagy viharokat kavart a médiában, ám a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint mivel a szakértői bizottság az elfogadható napi beviteli értékét a korábbi 40 mg/testtömegkilogramm szinten tartotta, ezért az élelmiszeripar szereplőinek sem kell változtatniuk a receptúrán. Ha mégis az aszpartám kiváltása mellett döntenek, azt csak a fogyasztói hangulat indokolja.

Miben mennyi aszpartám van?

Egy liter diétás üdítő a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legfeljebb 600 mg aszpartámot tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kg-os embernek 4 litert kellene elfogyasztania minden nap, hogy valóban kockázatot jelentsen számára. A tejalapú desszertek esetében 1000 mg/kg a maximálisan felhasználható mennyiség. Ez egy 15 kg-os gyermek esetében azt jelenti, hogy több, mint fél kilogramm terméket kéne minden nap elfogyasztania, hogy valóban kockázatot jelentsen számára az aszpartám.

Mivel lehetne helyettesíteni az aszpartámot?

Például gyümölcslé sűrítményekkel vagy a kukorica alapú, glükóz-fruktóz keverékéből álló folyékony izocukrokkal, továbbá lehetőségük van cukoralkoholok, növényi kivonatok és egyéb mesterséges összetevők alkalmazására is.

aszpartám
Kis mennyiségben nincs gond az aszpartámmal. Fotó: sulit.photos / Shutterstock

Miért isznak az emberek édesítőszeres üdítőt?

Mert hisznek a reklámokban, miszerint az ilyen italok kevésbé hizlalnak, vagy egyszerűen szeretik az ízét. Bizonyos betegségben szenvedőknek (pl: cukorbetegség) viszont nincs más választásuk, mint ezekkel a cukrot helyettesítő termékekkel készült élelmiszereket fogyasztani. Annak, hogy az első állítás igaz-e, a Washingtoni Egyetem nézett utána. Arra voltak kíváncsiak, hogy aki ilyet iszik az valóban kevesebb kalóriát visz-e be a szervezetébe. Az eredmények szerint inkább többet: akik ugyanis alacsony kalóriatartalmú üdítőt isznak, önkénytelenül is más dolgokkal pótolják a keletkezett cukorhiányt, jellemzően többet esznek, isznak.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek