Létrehozva: 2023.08.13.

Már csak egy lépésre vannak a tudósok Mátyás koponyájának azonosításától

Ahogyan a detektívek a bűnügyi filmekben, úgy nyomoznak a régészek is, csak sokkal bonyolultabb laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, hiszen többszáz éves leleteket, DNS-eket faggatnak, vetnek össze és elemeznek. Remélhetően nemsokára sikerül azonosítani Mátyás király maradványait is.

Elérhető esély mutatkozik arra, hogy azonosítsák Mátyás király maradványait, ehhez már csak egy lépésre vannak a kutatók. Már rendelkezésre állnak a DNS-összehasonlításhoz szükséges referenciák: sikerült azonosítani Mátyás király fiának és unokájának csontjait, valamint rátaláltak a Hunyadi család férfi ágon öröklődő egyedi DNS-profiljára is. Amennyiben valóban sikerül megtalálni Mátyás király maradványait, végre méltó módon eltemethetjük az egyik legkiválóbb uralkodónkat. Ezt követően a kutatás folytatódik: a további székesfehérvári csontmaradványok azonosítására kerül sor, köztük más királyokéra, hercegekére.

A székesfehérvári Osszáriumban őrzik a maradványokat. Fotó: Fejér Megyei Hírlap

Összesen 900 ember maradványai, köztük 15 magyar királyé található Székesfehérváron a Szűz Mária-bazilika alatt elhelyezett Nemzeti Emlékhelyen. A modern archeogenetikai kutatásoktól lenyűgöző eredmények várhatók. Az 1848 utáni években végzett ásatások során megtaláltak több emberi csontot, amelyek az egykori királyok és királynék maradványai voltak. Az 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulójára létrehozott fehérvári sírkert osszáriumában helyezték örök nyugalomra ezeket a maradványokat. A közös sírkamrát 1984-ben nyitották fel antropológiai vizsgálatok céljából, majd 2000-ben a teljesen felújított és klímával ellátott csontházba helyezték vissza a leleteket.

A leletek kétharmadát már sikerült azonosítani. Fotó: Ripost

 A tavalyi év végéig sikerült már 350 csontmaradványnak a genetikai térképét rekonstruálni a fehérvári csontházban található 600 leletből. Tavaly egy különösen jelentős mérföldkőhöz érkezett a kutatás, amely lehetővé tette Hunyadi Mátyás személyazonosságának meghatározását.

Ami régen lehetetlennek tűnt....

Ami korábban, még a 1990-es évek elején elképzelhetetlennek tűnt, most már valósággá vált: a több száz vagy akár több ezer éves csontmaradványokból is sikerült épségben DNS-mintákat kinyerni. Ez a fejlesztés lehetővé teszi a származás és leszármazási kapcsolatok természettudományosan megbízható meghatározását. Dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet korábbi vezetője megerősítette, hogy az intézet birtokában van a Hunyadi család genetikai anyaga. A kutatás következő fázisa most már Mátyás király földi maradványainak azonosítása lesz. Az erre irányuló kutatások pedig rövid időn belül rendkívüli eredménnyel zárulhatnak, és jelentős mértékben hozzájárulhatnak a tudomány fejlődéséhez. 200 minta esetében, az igen töredezett DNS miatt, egy másik módszerre van szükség, hogy tovább lehessen folytatni a vizsgálatokat. Erre dolgozták ki a genomdúsítási eljárást, amelynek a tesztelése, hitelesítése jelenleg is folyik.

Lehet, hogy éppen ez Hunyadi Mátyás koponyája. Fotó: Ripost

Hol tartunk most?

A hosszú éveken keresztül tartó vizsgálatok után a körülbelül 600 csont kétharmadát már sikerült azonosítani.

"Corvin János örökítő anyagával megegyezőt eddig nem találtunk, tehát Mátyás csontvázának a tovább vizsgálandó csontvázak között kell lennie" - válaszolta a Ripost kérdésére a Magyarságkutató Intézet.

 A királyok személy szerinti meghatározásához – úgy, mint Mátyás esetében - ismert helyen és bolygatatlan sírban nyugvó nagyon közeli hozzátartozókból kell mintát venni. Ahhoz, hogy a Székesfehérvári Osszáriumban található vegyesházi uralkodók csontmaradványait azonosíthassuk, a mintákat össze kell hasonlítani további 8 meghatározott referencia személyből vett mintával. 

"A különböző európai országban nyugvó rokonok vizsgálatához szükséges kérelmeket, Erdő Péter bíboros úr támogató levelével, Prof. Dr. Kásler Miklós eljuttatta az érintett egyházmegyék püspökeihez. Az engedélyek megérkezése és a vizsgálatok elvégzése után a csontmaradványokból vett minták összehasonlításával juthatunk el a királyi személyekig és hercegekig" - tudtuk meg a Magyarságkutató Intézettől. Arra a kérdésre, mennyi idő kell még Mátyás maradványainak megtalálásához, a következő választ kaptuk:

"A vizsgálatok folyamatosan zajlanak, befejezésük időpontja attól függ, hogy mikor fejeződik be a degradált DNS-eket tartalmazó 200 minta azonosítására alkalmas módszer tesztelése, és a további referencia személyekből vett minták összehasonlítása a Székesfehérvári Osszáriumban található csontmaradványokkal." 

Mátyás király képmása

Az aprólékos nyomozó munkához türelem kell, de nemzeti identitásunk szempontjából fontos, hogy nagy uralkodóinkat azonosítsák és maradványaikat méltó helyen tudjuk. És bár vannak Mátyás királyról ábrázolások, koponyája birtokában pontosabb képet kaphatunk arról is, milyen volt az arca.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter öngyilkosságot hazudott

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

mandiner.hu

Macronék lerántották a leplet Zelenszkijről: szerintük hazudott az ukrán elnök

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Már a legszörnyűbbtől tartanak: TBC-kezelés után veszett nyoma Renátának

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki