Létrehozva: 2023.08.19.

Kilőtt a Balaton forgalma, több mint 700 ezren voltak már idén a magyar tengernél

A főszezonban eddig több mint 700 ezer vendég fordult meg a magyar tengernél, így június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

A korábbi híresztelésekkel ellentétben meglehetősen jól alakult eddig a szezon a Balatonon, legalábbis erre utalnak azok az adatok, amit a Tourinform siófoki irodája közölt lapunkkal. Mint írták, január-július között közel 25 ezren keresték fel személyesen az irodájukat, ez a szám 12 százalékkal több, mint a covidjárvány előtti utolsó évben, 2109-ben, és 9 százalékkal haladja meg a tavalyi év végi hasonló időszakban mért értéket.

balaton, Balaton, strand, vizibicikli
Töretlen a Balaton népszerűsége Fotó: Knap Zoltán / Bors

Irodánkat közel azonos arányban keresik fel a hazai és a külföldi vendégek, mely természetesen nem tükrözi a városban bel- és külföldiek által eltöltött vendégéjszaka-arányokat. A Tourinform-irodába betérő külföldiek idén legnagyobb számban a németek, őket követik a csehek és a lengyelek

– mondta a Ripost kérdésére Fazekas Gábor, az iroda munkatársa.

A szakember szerint töretlen a város népszerűsége a turisták körében, a legtöbben a megújult víztornyot, a Nagystrandot, az óriáskereket, a Kálmán Imre emlékházat keresik fel, a családosok körében leginkább a Bella Állatpark, a #Hashtegg Toyee Kalandpark, a Fordított ház és a különféle balatoni hajós kirándulások a legvonzóbbak. 

Összességében is erős forgalmat hozott idén a Balaton

A Magyar Turisztikai Ügynökség legfrissebb adatai szerint az előző hétvégéhez képest a magyar tengernél 4 százalékkal több belföldi és 9 százalékkal több külföldi látogató szállt meg. Nemcsak több szállóvendéget hozott a kánikula, hanem jelentősen, 37 százalékkal nőtt az egynapos látogatások száma is az előző hétvégével összevetve. Korcsoporttól függetlenül népszerű úti cél volt a napsütéses Balaton. A legidősebb vendég egy magyar, 100 éves hölgy volt, ő Fonyódon szállt meg – derül ki az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból.

balaton,strand,siofok
Rengetegen keresték fel eddig a magyar tengert Fotó: Ripost

Hasonlóan jó adatokat publikált nemrég a Magyar Turisztikai Ügynökség is, a szervezet szerint a nyár eleje és július közepe között közel 180 ezer külföldi vendég közel 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. A külföldi forgalom így 14 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit. Ez hasonló a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataihoz, amelyek szerint a külföldi vendégek száma 25 százalékkal, a külföldi vendégéjszakáké 14 százalékkal nőtt júniusban a tavaly júniusihoz képest. A közlemény szerint június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek a Balatonon, ezzel elérve a 2019-es (utolsó covid előtti) év forgalmának 98,6 százalékát.

Az idei nyáron is joggal mondhatjuk, hogy a Balaton a magyarok tengerpartja, hiszen a térségben a forgalom döntő többségét, 73 százalékát a belföldi vendégek adták. Július közepéig a balatoni szálláshelyi bevételek csaknem 8 százalékkal haladták meg a tavaly ilyenkor mért értéket, megközelítve a 22 milliárd forintot. Ennek 11 százalékát SZÉP-kártyával fizették.

Másfél millióan hajóztak idén már a magyar tengeren

Nincs oka panaszkodni a Balatoni Hajózási Zrt-nek sem, mivel kompjainak utasszáma idén elérte az 1 millió főt, a személyhajók utasforgalma pedig meghaladta a félmilliót  ‒ meghaladva ezzel az előző évi forgalmukat. Mint írták, a múlt heti volt a BAHART számára az év eddigi legforgalmasabb hete. Augusztus 12-én, szombaton a kompok több mint 18 ezer utast és közel 5 ezer gépjárművet szállítottak. A személyhajózás csúcstartója július 27-e volt, ekkor közel 18 ezren utaztak a BAHART személyhajóin. 

Rengeteg program várta idén is a nyaralókat a Balatonon Fotó:  Nemzeti Sport

A vírushelyzet előtti időszakhoz, 2019-hez képest ebben az évben a kompokat összességében eddig 8 százalékkal választották többen, a személyhajókon pedig 6 százalékos az utasforgalom növekedése. Jelentősen nőtt a kerékpáros szállítások száma is: tavalyhoz képest a kompokon 8 százalékos bővülés mellett számuk meghaladja a 85 ezret, míg a személyhajókon eddig 21 százalékkal többen utaztak kerékpárral, mint tavaly ilyenkor.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának