Létrehozva: 2023.08.08.

Árvízkészültség: kétóránként mérik a víz szintjét, szerdán tetőzhet a Duna Budapestnél

Mire kell készülnünk az érkező árhullám miatt? Az ország mely területein okoznak gondokat az áradások? Milyen intézkedésekkel védik a lakosságot? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ egy vízügyi szakértővel.

Az extrém időjárási körülmények hatására gyakoribbá és intenzívebbé vált a folyók áradása az elúlt években. A bőséges csapadék most is áradást hoz: harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben számos dunántúli településen, ami azt jelenti, hogy a veszélyeztetett helyszínekre vészőröket állítanak, akik két óránként mérik és jegyzik a víz aktuális állását, és óvintézkedéseket is tesznek szükség esetén. 

árvíz
Számos terület víz alá került Körmend környékén, mikor kiöntött Rába Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság (Facebook)

 

Több folyón készültség van

Jelenleg 605 kilométer hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség. A Dráva folyón Őrtilosnál rekordot döntött a vízállás, elérve a 487 centiméteres tetőzést. A vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy az egész magyarországi szakaszon rekord közeli vagy még magasabb szintű lehet a tetőzés. A Murán és a Rábán is gond van, több település kért segítséget a védekezéshez, ezért további szakembereket irányítottak a kritikus folyószakaszokhoz. A szakértő szerint szerdától Sárváron is harmadfokú készültség lesz érvényben.

A Murarátka és Letenye közötti útszakasz kisebb tóvá alakult át, így a vízügy munkatársai mobilgáttal zárták el az utat, hogy megvédjék az itt élőket az áradó folyótól. A Mura jelenleg 544 centiméteren áll, és még mindig nem tetőzött, annak ellenére, hogy éjszakára várták a tetőzést. A témával kapcsolatban az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjét kérdeztük.

Árvízvédelmi készültség
A képen jól látszanak az érintett területek  Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság 

A Mura, a Dráva, és a Sajó helyzete kiemelt fontosságú.  A 2000-es években már volt hasonló árvíz a területen, a komoly fejlesztéseknek hála, rövid idő alatt sikerült megszelídíteni a kiömlő vizet. Ha minden úgy alakul, ahogy tervezzük, Sárváron harmadfokú készültség lesz érvényben augusztus 9-től, rá egy napra pedig Drávaszabolcs környékén lesz rekordközeli tetőzés. Ott jelenleg 31 település van állami védvonal alatt.

 – tudatta velünk Siklós Gabriella, aki arról is informált minket, hogy múlt héten bizonytalan volt a meteorológiai előrejelzés és sokkal több csapadék érkezett, mint amire számítottak. 

"Jelenleg is 24 órában biztosítják a területet az OVF munkatársai, folyamatosan dolgozzák ki azokat a rugalmas forgatókönyveket, amelyek adott esetben működőképessek lehetnek. Ha egy 1-től 10-es skálán pontozni kellene a jelenlegi helyzetet, ezeken a területeken stabil tízes most a készültség. Az árvízvédelmi intézkedéseknek különösen nagy jelentősége van az alsó folyásirányú szakaszokon, ahol az áradások hatása a legnagyobb"

- folytatta a szóvivő. 

A főváros sem ússza meg, de nem kell aggódni

A Duna ezt a vízmennyiséget még elbírja. A fővárosban szerda környékére jósolnám a tetőzést, de nem lesz szembeötlő változás annak, aki mindennap elmegy a rakpart környékén. Magasabb lesz két és fél méterrel a Duna vize, azonban arra nem kell készülni, hogy elárasztja a víz a rakpartot

- nyugtatott meg a szakember. Az árvízvédelmi intézkedéseknek különösen az alsó folyásirányú szakaszokon van nagy jelentősége, ahol az áradások hatása a legnagyobb.

Orbán Viktor miniszterelnök is terepszemlét tartott az árvízvédelmi központban:


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon

INSIDER

Váratlan bejelentés érkezett az üzemanyagárakról - Videó

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó