Létrehozva: 2023.07.02.

A magyar csodagyerek: világszerte állítják ki festményeit a 13 éves Karolinának

Sávolt Karolina mindössze 13 éves, festészete és stílusa mégis már most meghatározó. 9 évesen kezdett el festeni, azóta pedig Barcelonában, Nizzában és Dubajban is nyílt már kiállítása.

A legtöbb 13 évest még olyan dolgok foglalkoztatják, mint hogy miből írnak témazárót a héten vagy hol táborozzon a nyáron és mennyi időt tölthet a barátaival, ám vannak olyan kiemelkedő fiatalok is, akik már ifjú korukban meghatározó kutatókká, művészekké vagy sportolókká válnak. Ilyen Sávolt Karolina is, akinek a nevét már külföldi műértők is megjegyezték, alkotásait pedig galériák mutatják be világszerte. De mégis hogy lesz egy kislányból sikeres festő 13 évesen és mit üzen a világnak művészetén keresztül? 

Karolina online módon sajátította el tudásának alapjait, mester és oktató nélkül. Fotó: Sávolt Karolina

A Covid alatt kezdett el festeni: mostanra világszerte nyílnak kiállításai

Karolina mindösszesen 9 éves éves volt, amikor elkezdett festeni. A pandémia érkezésével ő is otthon maradt, mint sok gyerek, így az iskolai oktatás mellett több szabadideje maradt, amiben szívesen rajzolt.

Egyik nap a szüleim észrevettek egy rajzot az asztalomon és ekkor kezdődött el az alkotás felé vezető utam, mivel megkérdezték, hogy mit szeretnék csinálni a művészetemmel, és én örömmel mondtam erre, hogy el szeretnék kezdeni festeni


– idézte fel a kezdeteket Karolina a Ripostnak, aki arról is beszélt, hogy mindig érdekelte a festészet és a művészet minden ága. Sokat olvas és tanulmányozza is a kortárs –, illetve az előző korok művészetét. Festményei mégis egyedi stílust képviselnek, aminek már neve is van: ez a „Mágikus Realizmus – Karolina Stílus”

„Sokat olvasok és a környezetemet is figyelem, így mindig van egy-egy terület, amit vászonra szeretnék vinni és meg szeretném örökíteni. Általában gondosan megtervezem előre, mit szeretnék a vásznon megörökíteni, ami az alkotás közben gyakran kiegészül" – részletezte az alkotási folyamatot, kitérve rá, hogy szeret többdimenziós hatást elérni a vásznon, hogy még jobban át tudja adni azt, ami fontos számára. Karolina attól függetlenül, hogy minden nap fest, sőt már van műterme is erre a célra, mégis az átlagos 13 évesek életét éli.

Én is élem a gyermekkoromat, tartalmasan, hiszen a tanulás mellett a sport is az életem része, amit minden nap űzök. Nem érzem, hogy bármiből is kimaradnék, minden szabadidőmben festek, ennyi a különbség

 – árulta el Karolina, akinek a tanulás is jól megy, attól függetlenül, hogy olykor kiállításai vannak. Sokat segít neki a tanulásban fiú ikertestvére is, hogy ne legyen lemaradása az iskolában.

A fiatal művész kizárólag olajfestékkel és arany lapokkal dolgozik. Fotó: Sávolt Karolina

Állatvédelem, környezetvédelem és a mindennapi szépségek bemutatása

Karolina olajfestményeivel szeretne pozitivitást sugározni, amivel felhívhatja a környezete figyelmét a körülöttünk lévő szépségekre. De nagyon fontos számára az állat- és környezetvédelem megjelenése is a festményeken.

„Az én generációmnak különösen nagy felelőssége van a természetvédelem területén, amiért nagyon sokat kell tennünk" – vallja a fiatal művész, akinek első kamara kiállítása 2022 tavaszán nyílt meg a Bodó Galériában.

Az első festményeim még csak otthon a falra akasztva száradtak, és egyre több és több alkotás született, amelyeket - szakértők véleményére alapozva - meg kellett mutatni a művészet kedvelőinek. Így kerültem a Bodó Galériába, majd Dubajban is bemutatkoztak a festményeim.

Ezt követte az idei évben egy újabb hazai kiállítás, amely már önálló, nagy kiállítás volt, szintén a Bodó Galériában, majd Nizzában és Barcelonában nyílt önálló kiállítása Karolinának. A fiatal művész még mindig Spanyolországban van.

„Még mindig a hatása alatt vagyok annak a szeretetnek, amit a kiállításaim során kapok a látogatóktól, ami független attól, hogy a világ melyik pontján vagyok. Műértő szakemberek mondták és írták le a véleményüket, ami óriási megtiszteltetés" – nyilatkozta a Ripostnak.

Karolinának már műterme is van, de szeret a nappaliban is dolgozni, a családja körében. Fotó: Sávolt Karolina

„Én csak azt teszem, amit szeretek”

Karolinát mindenben támogatja a családja, sőt a nővére egyenesen a menedzsere. A 13 éves lány fiatalkora ellenére nem szeretne megfelelni senkinek és nem is tartja magát befolyásolhatónak.

Örülök, ha példaként jót tudok mutatni, mivel látom, hogy a hatásomra nagyon sokan kezdtek el festeni, vagy a képzőművészet valamely ágát művelni. Ebben a rohanó világunkban, ha egy kicsit meg tudunk állni és rá tudunk mutatni a művészettel a környezetünk szépségeire, már óriási előrelépés. 

– vallja a fiatal, aki 5-10 év múlva az orvosi egyetemen látja magát, ugyanis szándékában áll édesapja után szintén az orvosi pályát választani. Ettől függetlenül úgy látja, hogy a festészet mindig az élete része lesz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria