Létrehozva: 2023.07.24.

Stresszmentesen is lehet közlekedni? Próbáld ki!

A világon egyedülálló kezdeményezés, nemzetközi elismerés és izgalmas programok: ez dióhéjban a Stresszmentes Mobilitási Hét, amely a közlekedésbiztonságra és ügyességre helyezi a hangsúlyt. Készüljön mindenki, de főleg a rolleresek!

Közlekedésbiztonsági és ügyességi versenyt hirdet idén a Magyar Autóklub. Az úgynevezett Stresszmentes Mobilitási Hét elnevezésű rendezvénysorozat keretében a szervezők a rollereket helyezik a középpontba.  Az autóklub, a Jövő Mobilitása Szövetség és az ORFK összefogásával szervezett program a különböző mobilitási eszközökkel közlekedők együttműködésére és a járművek biztonságos használatára hívja fel a figyelmet. 

Milovukovics Györgyi, a Magyar Autóklub főtitkára beszélt terveikről.  Fotó: Autóklub

 

"Egy szakmai beszélgetés közben jött az ötlet, hogy miután a közlekedési stressz mindenkinek az életében, aki járművet vezet, meghatározó faktor, idén Stresszmentes Mobilitási Hetet szervezünk. Ezen belül is a rollerrel való közlekedést emeljük fókuszba, de szerepel a bringahasználat is "– mondta el a Ripostnak a Magyar Autóklub főtitkára. Milovukovics Györgyi szerint azért kell erről beszélni, mert a közlekedési stressz olyan tényező, amit napi szinten kezelni kell, ráadásul a közlekedési kultúrát és morált javíthat egy ilyen tematikájú eseménysorozat.

 Jelentkezni lehet online mostantól, egészen augusztus 6-ig. Fotó: Kornélia Polgár

 

A Magyar Autóklub 2020-ban kezdett mikromobilitási eszközökkel foglalkozni és meghirdette tudatformáló, oktató programját. Ennek része a mobilitási hét és az ehhez kapcsolódó Rollerezzz 2023 is. Az autóklub főtitkára szerint azért is kiemelt a rolleres közúti közlekedés, mert a szabályozás nem tudta követni az alternatív közlekedési eszközök elterjedését. Bár jelenleg a KRESZ ilyen irányú módosítása zajlik, a rolleresek egyelőre bizonytalanok abban, hogy hogyan és mi módon közlekedjenek, illetve az autósok sem szokták még meg a jelenlétüket. 

A Stresszmentes Mobilitási Hét keretében rolleres körutat tervezünk Magyarországon négy vidéki helyszínnel, ahol 14-18 éves fiataloknak, elsősorban középiskolásoknak tanítjuk meg a biztonságos, okos közlekedést. Célunk, hogy jobban vegyék figyelembe: nem csak ők vannak az utakon. Mellettük léteznek lassabban közlekedők, gyalogosok, esetleg bringások vagy gyorsabbak és veszélyesebbek, mint az autók. Egy Rollerezzz 2023-as versenyt is hirdettünk, amelynek az elméleti fordulója már most zajlik. Ez a fiataloknak szóló megmérettetés nem a gyorsaságról szól, hanem részben az ügyességről, részben pedig a biztonságos közlekedésről

–mondta el a főtitkár. Milovukovics Györgyi hozzátette: "Ez az edukációs munka azért is jó, mert a fiatalok ennek a programnak köszönhetően megtanulnak figyelni egymásra és biztonságosan közlekedni. A stresszmentes mobilitási konferenciánk, amit szeretnénk szintén ennek a rendezvénynek a keretében megszervezni, pontosan erről is szól. Arról, hogyan legyünk figyelemmel egymásra mindannyian, és ezeket a stresszfaktorokat hogyan tudjuk a saját életünkben és egymás életében csökkenteni".

Tavaly rendeztek először mobilitási hetet, akkor Eco-Mobilitási Hét volt, a környezettudatosság és a fenntarthatóság került a középpontba. Idén a stresszmentes közlekedésé a főszerep Fotó: Kornélia Polgár

 

Egyedülálló magyar kezdeményezés

A Rollerezzz verseny, illetve a Stresszmentes Mobilitási Hét magyar kezdeményezés. A Nemzetközi Autóklubok Szövetsége (FIA) elismeréséről biztosította a Magyar Autóklub ötletét és az esemény támogatója. 

Nagyon nagy szakmai elismerés számunkra, hogy a nemzetközi szövetség a kezdeményezés mögé állt. Büszkék vagyunk erre

– mondta az autóklub főtitkára.

Ezt érdemes tudni a versenyről:

  • Az jelentkezhet, aki 2005. január 1. - 2009.december 31. között született, és magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkezik.
  • A verseny felmenő rendszerű, így elméleti, valamint gyakorlati részből áll. A jelentkezés egyidejűleg megtörténik az online teszt kitöltésével, ahol a legtöbb pontszámot elérő és a részvételi feltételeknek megfelelő 20 versenyző kerül majd a gyakorlati döntőbe.
  • A versenyhez a szervezők adják az elektromos rollert és a bringát. Ha te leszel a legjobb, haza is vihetsz egy rollert.
  • Az online teszt kitöltése 2023. augusztus 6-ig lehetséges itt.

 

Az Autóklub más eseménnyel is igyekszik népszerűsíteni a biztonságos közlekedést 

A szervezet évek óta zászlajára tűzte a kulturált közlekedés oktatását, hiszen, mint mondják: egyre több alternatív közlekedési eszköz jelenik meg az utakon, ahogy a kerékpárosok jelenléte is egyre hangsúlyosabb. A tudatformálás pedig nagyon fontos minden korban, de ha fiatalon kezdik, akkor arra könnyebb építkezni.

  • A Magyar Autóklub évtizedek óta 11-12 éves gyerekeknek rendez kerékpáros vetélkedőt. 
  • Az általános iskolásokat a szabályos közlekedésre tanítják. 
  • Közlekedésbiztonsági napot tartanak. 
  • Megszervezik a fiatal gépjármű vezetők versenyét (a biztonságos közlekedésre hívják fel a figyelmet), amellyel a 18- 25 éves korosztályt szólítják meg.
  • Az autósiskolában fiatalokat is oktatnak.
  • Vezetéstechnikai tréningeket szerveznek. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

metropol.hu

Most érkezett: baj van, fontos szakaszon nem jár az 1-es és a 14-es villamos

hirtv.hu

Kiderült: ezért mérnek összevissza a balos közvélemény-kutatók

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

INSIDER

Egy napig még a liftben is csak magyar zene szól, ez az oka

INSIDER

Németh Szilárd: Hatalmas a tét, béke vagy háború

INSIDER

Meglepő látvány: tűzoltók rohantak lovak után Dunakeszin - fotók