Létrehozva: 2023.07.23.

Az autósokat és a vidékieket sújtja elsősorban a budapesti tömegközlekedés drágulása

Hiába mondja Karácsony Gergely, hogy az autósokat ösztönözni kell, váltsanak tömegközlekedésre, ha éppen az ő számukra teszi drágábbá a közlekedést. Ugyanis az autósok és a vidékiek közlekednek általában vonaljeggyel, aminek az árát most közel 30 százalékkal megemelték.

Vonaljeggyel nemcsak a turisták közlekednek gyakran, hanem az autósok is, amikor nem akarnak állni a fővárosi dugóban. A parkolás költségei is nagyon megemelkedtek, a rosszul kialakított biciklisávok és a rakpart lezárása miatt már nyáron is dugó van - és most majd a vonaljegyért is többet kell fizetni. 

Szeptembertől többet kell fizetni a jegyekért. Fotó: Nagy Zoltán / Mediaworks

Ráadásul fizetőssé tették a P+R parkolókat is. Így az ember nem tud másra gondolni: a jegyáremelés az autósok újabb megsarcolása. Ha ösztönözni akarnák az autósokat a tömegközlekedésre, akkor a P+R parkolójegy érvényes volna a tömegközlekedésre is, ahogyan például Párizsban.

Tavaly még azt ígérte Karácsony, nem emel

"Nem emeljük a vonaljegyek és a bérletek árát, mert nincs olyan áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit" - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a saját Facebook-oldalán 2022 júniusában. 

Karácsony Gergelyt nem nagyon aggasztja, ha mást tesz, mint amit mond. Fotó: Havran Zoltán

Most viszont szeptember 1-jétől csaknem 30 százalékkal emelte a fővárosi tömegközlekedési eszközökre vásárolható jegyek árát: a vonaljegy most 350 forintba kerül, szeptembertől 450 forintba, a buszon, villamoson megváltott jegy ára 450 forintról 600 forintra nő, míg a tíz darabos gyűjtőjegy ára egy ezressel, 3000-ről 4000-re növekszik. 

Ez nem oldja meg a BKK fenntartását

A BKK közleményében azzal indokolja az áremelést, hogy a budapesti közösségi közlekedés iránti igény és használat folyamatosan nőtt az elmúlt években. Azt írják, a BKK a válságok ellenére próbálta tartani a lépést, hiszen új buszok és trolik érkeztek a flottába és befejezték az M3-as metróvonal felújítását. Tegyük hozzá: ezeket a fejlesztéseket még a Tarlós István által irányított városvezetés készítette elő és rendelte meg.  

Azt írják továbbá, hogy "a BKK fenntartójaként a fővárosnak is komoly anyagi terhet jelentett a közösségi közlekedés támogatása, hiszen a szolgáltatások fejlesztése és működtetése jelentős összegeket igényelt". Ennek ellentmond a főpolgármester tavalyi bejegyzése, miszerint a közlekedési vállalat fenntartásában aligha segít egy jegyáremelés. Amivel egyébként nem is mindenki ért egyet a Városházán.

Vannak a Városházán is, akik ellenzik az áremelést

"Nézze, szerintem erről azért kérdezze a főpolgármestert, mert én nem értettem ezzel egyet. Szerintem nem kellett volna megemelni a jegyárakat" - mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a Hír TV-nek. Hozzátette: a jegyek ugyan csaknem 30 százalékkal drágulnak szeptembertől, de a bérletek árához egyenlőre nem nyúlnak.

A Metropol utasokat kérdezett, mi a véleményük a jegyáremelésről. Sokan járnak bérlettel, őket az áremelés most nem érinti, de úgy vélekedtek, a mai infláció mellett ez a lépés nem lepte meg őket. Azt már jobban zokon vennék, ha a havi rendszeres kiadást jelentő bérletek árához nyúlna hozzá a főváros. A 30 százalékos árnövekedést azonban többen is arcpirítóan soknak találták, úgy vélték, 15-20 százalék lett volna reális. Különösen azokat érinti érzékenyen az áremelkedés, akik nem gyakran, de rendszeresen utaznak Budapesten tömegközlekedéssel és gyűjtőjegyet szoktak vásárolni, illetve a vidékieket, akiknek nem érdemes megvenniük a bérletet, de amikor a fővárosba látogatnak, így többet kell majd fizetniük a tömegközlekedésért.  

A kormány csökkentette a közlekedés árát

Május 1-jétől lényegesen olcsóbban, a diákok pedig szinte ingyen utazhatnak itthon vonattal és busszal az ország- illetve megyebérletekkel, Az országbérlet 18.900 forint egy hónapra, a vármegyebérlet 9450 forint, míg a diákoknak mindössze 1890 forintot kell fizetni az országbérletért és 945 forintot a vármegyebérletért. Ezekkel mind a MÁV, mind a Volán járatain lehet utazni ország- illetve vármegye szerte. A kormány az ország- és vármegyebérleteket éppen azért vezette be, hogy megkönnyítse és kedvezőbbé tegye a tömegközlekedés használatát.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Anne Heche hatalmas adósságot hagyott hátra rejtélyes halála után

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Puzsér: Magyar Péter elkezdte lecsapolni a Gyurcsány vezette ellenzéki mocsarat

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián

INSIDER

Egy gyönyörű, fiatal lányt keres a rendőrség: nem láttad véletlen Laurát?

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó