Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.21.

Hová lett Budapest pénze?

Erről nem beszél Karácsony Gergely...

Tanácsadóira ugyanakkor továbbra is százmilliókat költ. Erről a Nézőpont Intézet elemzője beszélt az M1-en, aki kiemelte: Karácsony Gergely nagyon nehéz politikai helyzetbe lavírozta magát.

„Egy helyről tudna úgymond spórolni, ezek a politikai kinevezettek, akiket nem kevés pénzért alkalmaz, viszont ezek a személyek politikai alkukkal kerültek oda, hogyha ezeket a személyeket elkezdi eltávolítani, akkor másnap Gyurcsány Ferenc fogja Karácsony Gergelyt lapátra tenni” – fogalmazott Rotyis Bálint elemző.

A Metropol több fővárosit is megkérdezett, valamennyien azt mondták: a baloldali többségű önkormányzat a városon húzza majd meg a nadrágszíjat.

A kormány hibáztatása egy kommunikációs trükk Karácsony Gergelytől, aki ezzel akarja elterelni a figyelmet a kampánytámogatási botrányáról. Erről az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Tóth Erik szerint Budapestre egyfajta politikai zsákmányként tekint a baloldal. Szerinte a városvezetés Gyurcsány Ferenc utasításait teljesíti.

„Nincsen költségvetése a fővárosnak, jelen pillanatban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes állítsa szerint már több mint egymilliárd forintos hiányban van, folyószámlahitelből működik, ami az ő meglátásuk szerint nyár végére elérheti a 40 milliárd forintot is. Tehát én azt látom megvalósulni, ugyanazt, ami volt 2010 előtt: hitelfelvétellel, eladósodottsággal, illetve a beruházások visszavágásával próbál a baloldali városvezetés Budapest helyzetén valamilyen értelembe véve javítani” – mondta Tóth Erik kutatási igazgató.

Karácsony Gergely idén is bejelentette a csődhelyzetet és a kormányhoz fordult pénzügyi segítségért. A főpolgármester egy videóban kért pénzt a fővárosi klímacélok megvalósításához.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ erre azt írta: Karácsony Gergely az elköltött pénzeket és saját alkalmatlanságának árát akarja kifizettetni a kormánnyal.

Karácsony Gergely – mint minden évben eddig – idén is bejelentette a csődhelyzetet, az augusztust sem kellett megvárni, már most hitelből működik a főváros. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez Budapest számára mit jelent, hiszen valameddig elüzemel Budapest a bankok pénzén. Az viszont kiderült, hogy a főpolgármester a fontos költségvetési számokkal sincs tisztában. Már csak emiatt is felmerül a kérdés: akkor az elmúlt négy évet hogyan kormányozta ilyen tájékozatlanul? Pláne annak fényében, hogy elődjétől, Tarlós Istvántól 180+34 milliárd forintot örökölt, és a beszedett iparűzési adó is évről évre megdöntötte a korábbi rekordokat, idén várhatóan meghaladja a 271 milliárd forintot. Azaz körülbelül 500 milliárd forint plusszal gazdálkodott Karácsony, mégis sikerült csődbe kormányoznia Budapestet

„Nem tudom, hogyan fogunk kimászni a sz…rból”

A Metropol megkérdezte a budapestieket, milyen spórolásra számítanak a baloldali városvezetés részéről. 

Szerintem csak minden harmadik lámpa fog égni a közterületeken

– mondta egy budapesti. Egy másik szerint, a közvécéken biztosan spórol majd a Városháza, de újabb hitelt is felvesz. Volt, aki úgy vélte, hogy elsősorban az utcán dolgozók isszák meg a levét annak, hogy Karácsonyék rosszul gazdálkodnak: „Azokon, akik az utcán dolgoznak, például sepregetnek. Le fogják csökkenteni a fizetésüket”. Más az autósok megadóztatására számít, őket úgyis utálja a főpolgármester, és úgy véli, ritkítani fogják a tömegközlekedési járatokat. Volt, aki csak annyit mondott: „Nem tudom, hogyan fogunk kimászni a sz…rból”.

A videót itt nézheted meg:

A megkérdezettek a következőket tippelték:

  • minden harmadik lámpa fog égni a közúton,
  • a gazoláson spórolnak,
  • az autókra több adót tesznek esetleg,
  • ők azon nem spórolnának, amin én szeretném, mondjuk az ő fizetésükön.

A budapestiek tippjei nem állhatnak a messze a valóságtól, Karácsony Gergely ugyanis már a csődhelyzet bejelentésekor előre jelezte: szerinte a főváros működése válságba került.

Veszélybe került a városi közszolágáltatások finanszírozása

A közszolgáltatások finanszírozása helyett csütörtökön egy a közösségi oldalra feltöltött videóban mégis a fővárosi klímacélokra hivatkozva kért pénzt a kormánytól a Párbeszéd bukott EP-képviselőjével, Jávor Benedekkel közösen.

Szerinte a Brüsszeltől kapott uniós forrásokat a fővárosra kellene költeni.

A fővárosi önkormányzat, a fővárosi cégek és a hivatal munkatársai elkészítették azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket ebből az alapból lehetne megvalósítani

Karácsony Gergely az elköltött pénzeket és saját alkalmatlanságának árát akarja kifizettetni a kormánnyal – így reagált a főpolgármester követelőzésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Közleményükben azt írták: a főpolgármester 200 milliárdos megtakarítással és egyre növekvő iparűzési adóbevétellel vette át Budapestet, Karácsony Gergely három év alatt mégis a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát.

Azt a főpolgármester egy korábbi videóban maga is elismerte: jelentős megtakarítással örökölte meg Budapestet Tarlós Istvántól.

 „Az a pénz, ami a kasszában maradt, amit szabadon fel lehet használni, nem valamilyen címkézett pénz, az nagyjából 180 milliárd forint volt” – mondta Karácsony Gergely.

Ezzel együtt azt is bevallotta, hogy elköltötték a szabadon felhasználható pénzeket.

Elemzők szerint miközben Karácsony Gergely csőddel riogat, a balliberális vezetés túlköltekezése számos helyen megfigyelhető. A jelentős számú tanácsadó mellett például a fővárosi nagy cégek igazgatótanácsaiba és felügyelőbizottságaiba is a 2010 előtti Gyurcsány-kormányokhoz köthető politikai szereplők kerültek, akik tetemes összegeket tesznek zsebre.

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Hozzátette: az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot.

A főpolgármester ezt az összeget nem hajlandó befizetni, ezért fordult keresetével a Fővárosi Törvényszékhez, amely mostani végzésével visszautasította azt – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A bejegyzésben azt írta,

a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de mára csődbe vitte a fővárost.

Annak ellenére élték fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot – fűzte hozzá Varga Mihály.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

mindmegette.hu

Nagy botrány az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók!

borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

magyarnemzet.hu

Új hírek érkeztek a csepeli panelház ötödik emeletéről kizuhant kisfiúról

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 5.: a Rák meghatódik, a Skorpió nagy hatással van valakire

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér

POLITIK

Kijev kirobbanthatja a III. világháborút

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek