Létrehozva: 2023.07.18.

Hőguta és hősokk fenyegeti az utasokat a BKV járatain - videó

Egyes BKV járműveken forróság tombol a klíma hiányában, míg van olyan villamos, ami olyan hideg, mint egy hűtőláda. Igen veszélyes lehet, ha egyikről a másikra kell átszállnunk: hősokkot is kaphatunk.

Beköszöntött az újabb hőhullám, Európa-szerte tombol és hazánkat sem kíméli. Aki csak teheti, vízparton igyekszik hűteni magát, azonban sokaknak muszáj dolgozni járni, vagy ügyeket intézni ebben a nagy melegben is. Budapesten fontos szerepet játszik a budapesti tömegközlekedés a városlakók életében, és kifejezetten jól tud esni, ha a nagy melegből pl. egy klimatizált járműre szállunk fel. Jól esik, de nem veszélytelen, mint ahogy az sem, mikor egy forró buszról szállunk át a lehűtött villamosra. Akár hősokkot is kaphatunk.

Az új típusú 1-es villamosokon pl. van klíma Fotó: Nagy Zoltán

A Metropol munkatársai most megnézték, milyen hőmérsékletkülönbség van az utca, a forró buszok és a klimatizált villamosok között. 

36 fok az utcán: kétségtelenül tombol a nyár Fotó:  Metropol

10 fok különbség is lehet

Hőmérővel indultak el megnézni a BKV budapesti járatait, hogy kiderüljön, melyiken hány fokban utazhatnak az utasok. Az eredmény: a hűtés nélküli buszokon a kinti 36 fokos levegő 38 fokra emelkedik, a klimatizált kombínókon pedig 28 fokra hűl. Ez a 10 fokos hőkülönbség elsőre nem tűnik jelentősnek, de a valóságban komoly hatást gyakorolhat az utasokra.

Balra a légkondi nélküli, jobbra a hűtött járat. Ha átszállunk, ez komoly megterhelést jelenthet a szervezetünknek Fotó:  Metropol

Hőgutát kaphatunk a forró buszon

Ha a vörös riasztás nem lenne elég megterhelés a szervezetünknek, még itt vannak az átszállásokkal járók is. A nagy melegben kitágul a perifériás érhálózatunk, így a szívünknek sokkal több munkába kerül a vérkeringés fenntartása. Ráadásul amikor a külső hőmérséklet magas, plusz az utazás során a testünk további hőt termel, de eközben nem tudja magát megfelelően hűteni, hőgutát kaphatunk. A felhevült, hűtés nélküli buszokon pedig csak még rosszabb a helyzet. A légkondicionálás hiánya és a tömeg a járművekben a meleg levegő párásodásához vezet, ami még tovább nehezíti a hőleadást, illetve fokozza a hőérzetet is. 

Ez különösen az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek és az egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára lehet rendkívül veszélyes.

 A hőguta kockázata jelentősen megnő, amikor hosszabb ideig tartózkodnak forró és nehezen szellőző helyeken, mint például a légkondicionálás nélküli tömegközlekedési járműveken.

A hősokk is veszélyes lehet

A másik veszélyforrás a hősokk jelensége. Ez akkor ér minket, amikor valaki hirtelen nagy melegről hideg helyre kerül, például amikor valaki a forró párás buszról átszáll egy erőteljesen légkondicionált kombínóba. Ez a közel 10 fokos hőmérsékletváltozás gyors és jelentős, amely komoly hatást gyakorolhat az emberi szervezetre. A hirtelen hideg hatására az addig tág erek összehúzódnak a bőrben, és a véráramlás csökken, hogy megpróbálja megőrizni a test belső hőmérsékletét. Emiatt keringési zavar alakulhat ki. A hősokk tünetei közé tartozhat a hidegrázás, remegés, hideg verejtékezés, szédülés, fejfájás, gyengeség és általános rossz közérzet. Ezek a tünetek általában rövid távon jelentkeznek, és általában pár percen belül enyhülnek vagy megszűnnek.

 

Mit tehetünk?

Annak érdekében, hogy megelőzzük a hősokkot, fontos a test fokozatos hőmérséklet-változásokhoz való hozzászoktatása. Például, amikor valaki elhagyja a forró buszt, pár percig érdemes az árnyékban a mozgó levegőn hűsölni, mielőtt a klimatizált villamosra száll fel. Ezenkívül érdemes könnyű ruházatot viselni, hogy a test könnyebben szabályozhassa a hőmérsékletet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Minden kétséget eloszlató felvétel: UFO-t videózott az édesanya

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte