Létrehozva: 2023.07.30.

Hatalmas magyar siker! - külföldi díjakat zsebelt be az okos zongoraszék

Több nemzetközi elismerés is igazolta, hogy az okos zongoraszék egyszerűségében is szenzációs. Hitt a világsikerében, ezért támogatta egy magyar befektetési alap Péterváry Ádámot és csapatát, valamint az általuk elkészített okos zongoraszéket.

A zongoraszék majdnem olyan fontos egy művész számára, mint maga a hangszer. Fontos a magassága és ez mindenkinél egyéni. 
A ma általánosan használt zongoraszékeken ezt a két oldalt található tárcsával, vagy gázrugós megoldással lehet szabályozni, de a megszokottól akár egy-két milliméteres eltérés is kényelmetlenséget okoz. Aki látott már zongoraművészt színpadon, észrevehette, hogy a játék előtt a művész milyen gondosan próbálja a számára ideális magasságot beállítani. Van olyan barátom, aki ezért mindig tart magánál egy centimért" mesélte Péterváry Ádám, aki mögött zongoraművészként és tanárként is már harminc éves múlt áll.

Az okos zongoraszék sok problémára megoldás    Fotó: Péterváry Kft

Van egy másik sarkalatos pont is. A zongoraművészek a napi több órás gyakorlás és az évi akár kétszázat is meghaladó koncert miatt állandósuló hátfájással küzdenek. Ennek oka, hogy a zongoraszékekről kényelmesen csak az előttük levő billentyűket tudják elérni. Az akár jobbra, akár balra fekvő távolabbi billentyűk eléréséhez rendellenesen el kell fordulni, ami megterheli a gerincet és a csuklót is, mivel játék közben az ujjaknak is párhuzamosan kéne maradniuk.

Az okos szék eltolásával az ujjak párhuzamosan maradnak    Fotó: Péterváry Kft

 

Milliméter-pontossággal beállítható a magasság

Arra gondoltam, hogy meg kéne próbálni egy olyan széket készíteni, aminek a magassága könnyen állítható és az reprodukálható is. Ez pedig egy akkumulátorral működő elektronikával megoldható. Van az általam kitalált „okos” széken egy kijelző, és az oldalsó gomb segítségével a magasság elektronikusan állítható. Amikor úgy érzi a művész, hogy az neki pont megfelel, azt a szerkezet a memóriájában eltárolja. Ezt az értéket elmentheti egy külső chip-pes kártyára, vagy a székhez tartozó mobil alkalmazásba is, és ennek segítségével egy másik széknél egy érintéssel előhívhatja, ami beáll a megszokott magasságra. Mivel a zongorák magassága sem állandó, ha ezt az értéket is betáplálják a szék memóriájába, a magasságot ennek megfelelően korrigálja. A szék 200 kg terhelést is kibír, így nyugodtan rajta ülve is történhet az állítgatás

- mondta Péterváry Ádám, aki a másik problémára is talált egy nem túl bonyolult megoldást.

Milliméter-pontossággal állítható a magasság    Fotó: Péterváry Kft

A másik problémára ez a megoldás született

Egy merész ötlettel az első kísérletek alkalmával két hengert helyeztem el egy deszka alá és ez mutatta meg, milyen komoly változást eredményez a zongoratechnikában a billentyűkkel párhuzamosan való elcsúszás lehetősége. A fejlesztés hosszú folyamat volt. A kész szék ülőfelülete 25-25 centit elcsúszhat jobbra vagy balra, amit a sarokkal, a combbal, vagy a fel-, illetve leszerelhető háttámlának feszülve a test mozgatásával lehet irányítani. Így minden pozíció kényelmesen elérhető. Ha valaki úgy dönt, a mozgás blokkolható is. Több művész is kipróbálta, jöttek külföldről is, többek között Japánból és Koreából is, és volt, aki néhány perc alatt beleszeretett" - emlékezett Ádám.
 

Péterváry Ádám okos zongoraszékét Olaszországban már díjazták    Fotó: Péterváry Kft

A prototípust már kipróbálhatták

Az okos zongoraszékből egyelőre csak a prototípus készült el. Az árát még nem kommunikálja a cég, de a borsos árú zongorák mellett attól nem kell tartani, hogy nem lesz piaca. Az okos zongoraszékre számos európai ország mellett az Egyesült Államokban és a Közel-Keleten is vannak lehetséges vásárlók. A magyar fejlesztésű zongoraszék rangos nemzetközi elismeréseket is kapott, nemrég elnyerte az olasz A' Design Award and Competition és a London Design Awards díjait. Az előbbi a világ egyik legrangosabb design-elismerése, utóbbi egy olyan nemzetközi verseny, amely a kivételes termékeket és a kiemelkedő kreatív projekteket szemlézi.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

life.hu

Undorító szokásáról vallott Jessica Biel

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el