Szlovákiában Orbán Viktor szövetségese nyerte a választásokat

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

3 hónapja

Orbán Viktor: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

Orbán Viktor ismét a Jó reggelt, Magyarország! vendége volt. Többek közt arról is beszélt az interjúban: ha tűzszünet lenne, akkor az infláció is gyorsabban csökkenne.

Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország! vendégeként péntek reggel a Kossuth Rádióban először arról beszélt: nem Brüsszel dolga, hogy a rezsicsökkentésről döntsön. 

Azt javasolják, hogy lényegében tegyük tönkre a magyar gazdaságot, de legalábbis tegyük tönkre az embereket. A családokat mindenképpen, hozzuk lehetetlen helyzetbe a nyugdíjasokat. Csupa olyasmit kérnek, amit a magyar köznyelv abban az egy szóban foglal össze, hogy megszorítás

 – jelentette ki.

"Olyasmit kérnek, ami ellen 13 éve harcolok, a magyar emberek támogatásával" – magyarázta, hozzátéve: mindez túlnyúlik a politikai nézeteken, oldalakon is, hiszen egy baloldali nyugdíjas sem szeretne 181 ezer forinttal többet fizetni havonta. Ha azonban azt tennénk, amit Brüsszel kér, így lenne.

Magyarországnak ki kell állnia a saját érdekei mellett, minden, ami a megszorítások irányába mutat, azt el kell vetni!

Arra kell készülni: a háború el fog húzódni

A miniszterelnök arról is beszélt: a 2024-es költségvetésben az államadósság csökkenni fog, 70 százalék alá megy, és a költségvetési hiányt is csökkentik.

Kiemelte: 2024-ben meg kell védeni a nyugdíjasokat és a családokat. Egy védelmi költségvetés lesz a jövő évi, mivel kénytelenek vagyunk azzal számolni, hogy a háború elhúzódik. Ha nem lenne háború, akkor persze sokkal kedvezőbb lenne a helyzet – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor az infláció kapcsán hangsúlyozta: a kormány nagyon komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy az inflációt letörjék egy számjegyűre 2023 végére.

"A háború elsődleges hatása az energiaárak megnövelése, mivel a háború az energiapiaci fronton is zajlik. A energiaárak megnövelésének pedig nagyon komoly pénzügyi következményei lettek" – fejtette ki. "Ha nem törjük le az inflációt, a magyar gazdaság fejlődését sem tudjuk elősegíteni. Ha Paksot be tudtuk volna hamarabb fejezni, és működne már most Paks II, akkor hátradőlnénk, hátradőlhetnénk, ekkor ugyanis Magyarország legfeljebb az atomenergiához szükséges fűtőanyag-importra szorulna, de az egy kezelhető dolog. 

A kiszolgáltatottságunk is alacsonyabb lenne, és olcsóbb lenne a magyar energia.

A háborús ösvény rossz ösvény – az inflációt a béke törheti le

Orbán Viktor kiemelte: ha nem lenne háború, ha az EU és a nyugatiak jobb belátásra térnének, és belátnák, hogy rossz pályán haladunk, tehát a háborús ösvény rossz ösvény, és ehelyett a béke útját járnánk, tűzszünet lenne és megkezdődnének a béketárgyalások, akkor hirtelen könnyebb lenne a gazdasági helyzet is, és az infláció is sokkal gyorsabban menne vissza a megszokott 1-3 százalékos tartományba.

"A háborúnak vannak nyertesei és vesztesei A legnagyobb vesztesek azok, akiknek meghalnak a hozzátartozói, ők az igazi vesztesek mindkét oldalon" – húzta alá a kományfő, hozzátéve: a háború durva szakaszába lépett, nem kímél senkit. "Amikor a baloldali politikusok itthon, a karosszékben ülve azt mondják, hogy háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, hogy mit beszélnek! Ez egy olyan kijelentés, amit épelméjű ember nem enged meg magának. Borzalmas dolgok történnek egy háborúban és az a jó, ha mi abban nem vagyunk benne! Morálisan is az egyetlen vállalható pozíció a béke pozíciója!"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy olyan mértékig lovalták bele Nyugaton magukat ebbe a háborúba, hogy meg lehet nyerni, hogy erről a háborús ösvényről nagyon nehéz lesz lejönni. Szerinte úgy lehet lejönni erről, hogy az emberek a választásokon leváltják a háborúpárti kabinetek. "Mi erkölcsileg és politikailag is helyes ösvényen haladunk" – tette hozzá, kiemelve: a béke az egyetlen út. 

Egész Európa és az emberek többsége nem áll a háború pártján, és bár erkölcsileg helyesen Ukrajna oldalán áll, de hogy mit szabad vállalni, abban már megoszlik az európai közvélemény. Csökken a háborúpártiak száma, és nő a békepártiaké – összegezte. A migárciós válság során is mi voltunk az elsők, akik szerint a határokat meg kell védeni, majd pár évvel később többen elismerték, hogy a magyaroknak igaza van – mondta a kormányfő. Hasonló lesz a helyzet a háború ügyében is.  

"Nehéz békepárti álláspontot képviselni ott, ahol mindenki békepárti, de nincs messze, amikor azt mondják: a magyaroknak, a békepártiaknak volt igazuk, és a békére kell törekedni!"

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tóth Vera elmondta milyen a viszonya most Krausz Gáborral

origo.hu

Vetkőzős tánccal mutatkozott be a TV2 párkeresőjének legújabb szereplője - videó

borsonline.hu

Nagy bajba került az Exatlon sztárja, nem tudja, miből fizeti majd a számlákat

vg.hu

Varga Mihály: januárban 6 százalékos nyugdíjemelés jön

ripost.hu

Válassz egy kutyát, azonnal kiderül, mi lakik a lelkedben

mandiner.hu

A kínosnál is kínosabb: Jávor Benedek kirakta Facebookra a szlovák győzelmi jelentést, aztán levette, amikor Fico nyert

origo.hu

Hatalmas mellekkel és bomba testtel hódít a legújabb golftündér - galéria

mindmegette.hu

Az 5 legfinomabb brokkolikrémleves, ha valami különlegesre vágysz

ripost.hu

"Túléltem a poklot" - Ki akarták végezni a TV2 jóképű sztárját - Videó

ripost.hu

Tiszta vizet öntött a pohárba Tóth Vera és a férje: ezt gondolják valójában Tóth Gabiék válásáról

life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

ripost.hu

Pletyka Szoboszlai italozásáról, Liu Shaoang Kínából üzent a magyaroknak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A baloldal ellenezte a Városliget újjáéledését, ma milliók látogatják és zöldebb, mint valaha - videó

INSIDER

9 dolog, amit tudni lehet az új CSOK Pluszról

INSIDER

Megtalálta a Ripost: Ezek a népszerű termékek mentek össze az évek során

INSIDER

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

INSIDER

Tehetségesek, híresek és szemtelenül fiatalok: ők a magyar csodagyerekek

INSIDER

"Kiabáltam a feleségemnek, hogy tűz van" - éppen ebédelt a Fekete család, amikor felcsaptak a lángok

INSIDER

Háború a sportparkokért: összeugrottak az anyukák a sportolókkal

INSIDER

Igazi hősök: három gimis kamasz mentett életet a Nyugati pályaudvaron