Létrehozva: 2023.06.28.
Módosítva: 2023.08.07.

Orbán Viktor a Bildnek: "Mi védjük Európa határait"

A miniszterelnök a legnagyobb német napilapnak adott interjút.

Orbán Viktor terjedelmes interjút adott a német Bild című napilap főszerkesztő-helyettesének, akit Budapesten látott vendégül. A beszélgetés olyan hosszúra sikeredett, hogy a német lap két részletben tette azt közzé. Az interjú első részéről kedden számoltunk be részletesen.

Forrás: miniszterelnok.hu

A folytatásban a kormányfő kifejtette, hogy szerinte a migráció kapcsán nincs új a nap alatt. A mostani vita éppen ugyanarról szól, amiről már 2015-ben is folyt a vita.

A helyzet az, hogy a migráció egyre inkább történelmi kihívássá válik, és mi, európaiak nem tudunk megfelelő választ találni rá. Intellektuálisan, a tervezés szintjén a válasz nagyon egyszerű, de politikailag nem tudjuk kezelni. Ezért a válasz nagyon egyértelmű: ha valaki szeretne belépni az Európai Unió területére, akkor először le kell folytatni az ezzel kapcsolatos eljárást, ami alatt a határokon kívül kell várakoznia. Tehát fizikailag kívül kell megvárni az adott tagország döntését arra vonatkozóan, hogy az illető beléphet-e az országba, vagy sem. Amikor megvan a döntés, és az pozitív, akkor lehet belépni. Akkor lehet bejönni. Ha a döntés negatív, akkor nem lehet belépni. Ezt kellene csinálnunk. De sajnos mi, európaiak képtelenek vagyunk kezelni ezt a helyzetet.

A migráció túlságosan kockázatos

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy miért van ez, azt felelte, hogy nem tudja. Szerinte ezt nehéz megérteni, mert a különböző országoknak különböző elképzeléseik vannak a migrációról. A németek szeretik a migrációt, büszkék arra, hogy bevándorlóországgá válik hazájuk. Ez az ő döntésük. "Magyarországon mi ezt másként gondoljuk. Mi azt gondoljuk, hogy ez túlságosan kockázatos. Ezért elutasítjuk a migrációt, különösen az illegális fajtát. És egyértelmű különbséget teszünk a vendégmunkások és a migránsok között. Külön jogszabályaink vannak a vendégmunkásokra és a migránsokra. Önök nem tesznek a kettő között különbséget, mert az Önök megközelítésében a migráció pozitív dolog. A mi megközelítésünk óvatosabb" - beszélt nyíltan Orbán Viktor. 

A kormányfő kitért arra is, hogy sosem próbálná meggyőzni arról más országokat, hogy fogadják el az ő migrációval kapcsolatos véleményét. 

Én elfogadom az Önök döntését, akármi legyen is az. Az egyetlen kérésem viszont az, hogy ne avatkozzanak bele abba, hogy mi, magyarok milyen döntést hozunk. Csak ennyit kérek. Én nem avatkozom bele a németek migrációval kapcsolatos véleményébe.

A kötelező kvótarendszer meghívó levél a migránsoknak

Orbán Viktor úgy véli, hogy egyértelművé kell tenni minden migráns és minden embercsempész számára, hogy nem léphetnek az Európai Unió területére a kérelmük elbírálása előtt. Európán kívül kell a döntést megvárni, a formális terminológiát használva úgynevezett hot-spotokban. Ha nem így tesznek, akkor az embercsempészek továbbra is úgy érzik, hogy folytathatják tevékenységüket. A szerencsétlen migránsok pedig úgy gondolják, van esélyük arra, hogy bejöjjenek. 

A migrációval kapcsolatos kötelező kvótarendszerről úgy fogalmazott: "Van egy kötelező kvótarendszerünk vagy valami ehhez hasonló, egy szolidaritási szétosztási rendszerünk. Ez nem más, mint egy ösztönző. Arra biztatjuk őket, hogy jöjjenek ide, ahelyett, hogy azt mondanánk: „nem, ne kockáztassatok, maradjatok ott, ahol vagytok, adjátok be a kérelmeteket, mi azt elbíráljuk, és aztán lehet esetleg jönni. Addig kérjük, hogy ne induljatok sehova.” Ez az egyetlen megoldás. Ellenkező esetben továbbra is elindulnak és jönnek."

Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország nem lesz hajlandó fizetni az át nem vett migránsok utáni fejpénzt:

Miért is tennénk? Mi védjük Európa határait. Több mint 2 milliárd eurót költöttünk a schengeni térség illegális migránsok elleni védelmére. 2 milliárd eurót! Egy fillért nem kaptunk Brüsszeltől. Miért fizetnénk még többet? Az összes pénzüket a határ védelmére, Európa védelmére és Németország védelmére kell fordítanunk.

2024-es elnökség

Az interjú során szóba került az is, hogy Magyarország veszi át 2024-ben az Európai Unió tanácsának elnökségét, ezt azonban egyesek baloldali vezetők meg akarják akadályozni:

Ez egy politikai vicc. Én vagyok az egyetlen miniszterelnök a tanácsban, aki már korábban is vitte az elnökséget, én magam irányítottam. Talán 2011-ben volt? Tehát én vagyok az egyetlen, aki személyesen is ismeri ezt a feladatot. Pontosan miért is ne tudná Magyarország kezelni ezt a kihívást?

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a magyar elnökség fő témája, így felelt:

Sok témánk van. Sok-sok témánk van. Először is a szomszédságpolitika fontos, különösen a Balkán esetében, mert sajnos a Balkán természetét az európai és brüsszeli elit nem igazán érti. Tehát ebbe több energiát kell fektetnünk, nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk erre a témára. A második a versenyképességünk visszaszerzése, mert az európai gazdaság versenyképessége egyre romlik. Ha így folytatjuk, akkor nemcsak a kínaiakkal szemben, de még az amerikaiakkal szemben is elveszítjük versenyképességünket. Ez nem jó az európai gazdaságnak.

 

 

origo.hu

Szenzáció: a Liverpool és a Real Madrid korábbi BL-győztes sztáredzője ülhet le a Fradi kispadjára

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

vg.hu

Merénylet a szlovák miniszterelnök ellen: Robert Fico üzenetet küldött a kórházi ágyáról

ripost.hu

Váratlan fordulat Szoboszlai edzőjénél: kitálalt barátja Klopp jövőjéről

vg.hu

Brutálisan erős szezon, Fülöp-szigeteki vendégmunkások és 8-10 százalékos drágulás – ilyen lesz idén a balatoni nyár

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

„Nem akarom, hogy meghaljon” - A világon egyedüliként küzd genetikai betegségével a 6 éves tündéri lány

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Súlyos csapások érték Ukrajna második legnagyobb városát

INSIDER

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Ilyen lesz a pünkösdi hosszú hétvége: nyitva lévő üzlet nem sok, program annál több lesz!

INSIDER

Ezzel a fegyverrel lőhettek Ficóra - négy golyó találta el a szlovák kormányfőt

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A főpolgármester megint hazudik, magyarázkodik, mindezt szemrebbenés nélkül

INSIDER

Mutatjuk, hány orosz és amerikai nukleáris fegyver áll egymással szemben