Létrehozva: 2023.06.27.
Módosítva: 2023.06.27.

Orbán Viktor a Bildnek: A fegyverszünet, majd a béke megteremtése most a legfontosabb!

A magyar miniszterelnök exkluzív interjút adott a német Bildnek.

Magyarország miniszterelnökét az ukrajnai háborúval kapcsolatos magyar álláspontról kérdezte a Bild. A lap elöljáróban rögzítette, hogy Orbán Viktor rossz útnak tartja az ukrajnai fegyverszállításokat, nem hisz az ukrán hadsereg győzelmében és nem feltételezi, hogy Vlagyimir Putyin hamarosan megbukik. A lap első kérdése úgy szólt, a magyar kormányfő hogyan értékeli a szombaton Oroszországban történteket, amikor Jevgenyij Prigozsin, a „Wagner-csoport” feje parancsot adott csapatainak, hogy nyomuljanak előre Moszkva felé.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor ezúttal a Bildnek adott interjút  Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Orbán Viktor válaszában kifejtette, ez nem egy olyan esemény, amely elvezet minket a békéhez, mert én mindig a béke szempontjából nézem ezt a háborút. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb a fegyverszünet megkötése és valahogy a béke megteremtése. Ez az esemény lényegtelen.

Arra a kérdésre pedig, hogy 2024-ben is Putyin lesz-e Oroszország elnöke, a miniszterelnök azt válaszolta: "Persze, ez a realitás."

Hozzátette: Oroszország másképp működik, mint mi. Az oroszországi szerkezetek nagyon stabilak. A hadseregre, a titkosszolgálatra, a rendőrségre épülnek, tehát ez egy másfajta ország, ez egy katonai irányultságú ország. Tehát ha a mi logikánk alapján akarjuk megérteni, hogyan működnek, mindig tévedünk.

A Bild felidézte: Ön 1989-ben bátor beszédet mondott Budapesten, amelyben a szovjet csapatok kivonását kérte Magyarországról. Évtizedekkel később miért tekintik önt Putyin barátjának még Európában is?

Válaszában a miniszterelnök azt kérdezte: 

Provokálni akar engem ezzel a kérdéssel? Tudja, ha azt mondja, hogy a magyarok oroszpártiak vagy az oroszok barátai, az ellenkezik a történelmi tapasztalatunkkal. Harcolok Magyarországért. Nem érdekel Putyin. Nem érdekel Oroszország.  Magyarország érdekel. Ami most Oroszország és Ukrajna között történik, az veszélyes a magyarokra. Életeket vesztettünk, magyar kisebbségek élnek Ukrajnában. A háború a szomszédunkban van. Nem úgy, mint Németország esetében.

A magyar miniszterelnök a háború kimenetelére vonatkozó kérdésre azt mondta: Ukrajna és a Nyugat közötti együttműködés kudarc. Az, hogy az ukránok harcolnak a fronton, és mi anyagilag, információval és eszközökkel támogatjuk őket, és háborút nyerhetnek Oroszország ellen, a helyzet félreértése. 
 

Nem akarom befolyásolni az ukránokat, de mindig békéért, békéért, békéért könyörgök. Ellenkező esetben hatalmas mennyiségű vagyont, sok élet veszítenek, és elképzelhetetlen pusztulás történik. Ezért ebben a pillanatban a béke az egyetlen megoldás. A béke ebben a pillanatban fegyverszünetet jelent.

"Az a probléma, hogy az ukránok hamarabb kifogynak a katonákból, mint az oroszok, és végül ez lesz a döntő tényező" - jelentette ki Orbán Viktor.
   Hozzátette: leginkább az számít, hogy mit akarnak tenni az amerikaiak, hiszen Ukrajna "már nem szuverén ország", nincs pénzük, nincsenek fegyvereik és "csak azért tudnak harcolni, mert mi nyugaton támogatjuk őket" ami azt jelenti, hogy "ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy békét akarnak, akkor béke lesz".
 Hozzátette, hogy az ukránoknak jogukban áll dönteni a saját jövőjükről, így arról is, hogy háborúznak-e, ugyanakkor nekünk jogunkban áll eldönteni, hogy adunk-e pénzt és fegyvert, ha az amerikaiak ezt akarják, és mi békét akarunk, ezért "nem adunk pénzt és fegyvert senkinek, még az ukránoknak sem", mert "tárgyalni akarunk, békét és tűzszünetet akarunk teremteni".
   Arra a kérdésre, hogy győzelem esetén miért állna meg Vlagyimir Putyin Ukrajna határánál, és miért nem támadná meg Lengyelországot vagy a balti országokat, azt mondta, hogy az ukrajnai háború "világosan mutatja, hogy a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország".
   "Miért akarná megtámadni a NATO-t valaki, aki gyengébb" - vetette fel, hozzátéve: "nyilvánvaló és egyértelmű, hogy a NATO sokkal erősebb".

Orbán Viktor nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy háborús bűnösnek tartja-e az orosz elnököt, és kiemelte, hogy háborús bűnökről a háború után kell beszélni. Mint mondta, "ha tűzszünetet akarunk, és utána tárgyalni akarunk, akkor meg kell győznünk a konfliktus részeseit, hogy üljenek le az asztalhoz", és "nem jó ötlet arra kérni őket, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és azt mondani, hogy gyertek az asztalhoz, és letartóztatlak benneteket". Hozzátette, hogy a békéhez tárgyalásokra, a tárgyalásokhoz pedig tárgyalókra van szükség, és "ki más tárgyalhatna, ha nem az érintett országok vezetői".

 A miniszterelnök hangsúlyozta: az ukrajnai háború nem a mi háborúnk, hanem az ukránok háborúja, így kizárólag az ukrán nép dolga dönteni az erkölcsi és történelmi horizonton mutatkozó kérdésekről. Ezért "azt tanácsolom nekik, hogy pontosan azt tegyék, ami a legjobb nekik, de hogy mi a legjobb nekik, azt nekik maguknak kell meghatározniuk", hiszen Ukrajna egy független, büszke nemzet és ország - mondta a Orbán Viktor.
 

 

origo.hu

Valóra vált a férfiak álma: a világ legszexisebb sportolónője ott lesz a párizsi olimpián

origo.hu

Titokzatos ajándék jelent meg Berki Krisztián sírján

borsonline.hu

Fokozódik a botrány: máris megjött T. Danny válasza az exének, Kecskés Enikőnek

magyarnemzet.hu

Real Madrid? Bayern München? Mbappé vallomása és sértett reakciója + videó

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

hirtv.hu

Mutatjuk, mi lenne a választás eredménye, ha most vasárnap szavaznánk

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami a tenger mélyén fogadta őket

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.delmagyar.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Magyar Péter új embere évek óta fúrja a rezsicsökkentést.

POLITIK

Már 2019-ben megindultak Karácsonyhoz a guruló dollárok

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért