Létrehozva: 2023.06.06.

„Minden nap harcol, nem adja fel!” – kollégánk is segít Dávidnak, akinek a suliban állt meg a szíve

Dávid szíve május 9-én állt meg salgótarjáni iskolája udvarán, ahonnan mentőhelikopterrel szállították kórházba. A családnak sok segítségre van most szüksége, ugyanis Dávid édesanyja, Szandra nem tud dolgozni, amióta fia kórházban van, így a lakhatásuk is kétségessé vált.

Szerző Kis Dalma Róza

Szörnyű tragédia történt egy salgótarjáni általános iskola udvarán: egy hetedikes kisfiú, Dávid szíve minden előzmény nélkül megállt testnevelés óra közben május 9-én. A fiú azóta kórházban van, és bár nem tudni, miért állt meg a szíve, oxigénhiányt és visszafordíthatatlan agykárosodást állapítottak meg nála. Ahogy arról korábban a Ripost is beszámolt, a család azóta nagy bajban van: a fiú édesanyja, Szandra kilátástalannak látja anyagi helyzetüket, ezért is indítottak gyűjtést a részükre. Most kollégánk, Hüvösi Csaba is úgy döntött, hogy segíti a kis Dávid felépülését, nem is akárhogyan. 

A fotóriporter saját tehetségét állította a jótékonykodás szolgálatába. Fotó: Vendel Lajos

Árverésre bocsátotta egyik művét a nógrádi fotóriporter

Hüvösi Csaba a Nógrád Megyei Hírlap fotóriportere, így elsők között hallott a Dáviddal történtekről. Mint mindenkit, őt is mélyen érintette a családdal történt szörnyű eset, így úgy döntött, a maga módján segíti a család anyagi helyzetét: egy általa készített 60*90 centiméteres vászonfotót bocsátott árverésre, a befolyt összeget pedig a családnak adja. 

Elkezdtek Dávidéknak gyűjteni a városban többféle módon. Gondolkoztam, hogy tudnék én ehhez hozzájárulni és arra jutottam, hogy ha a kis összeget, amit tudnék adni, befektetem egy fotóba, amit én készítettem és licitre bocsátom, akkor többet is tudok adni a családnak

– nyilatkozta a fotós a Metropolnak, aki 25.000 forintról indította az árverést, hétfőn. Ahogy elmondta, azért választotta ezt a fotót, mert a kölyökróka Dávidot juttatja eszébe, aki testnevelésóra közben esett össze, fiatalon, pedig előtte áll az egész élet.

Az elmúlt időszakban keveset tudtam a természetben fotózni, de sikerült kijutnom egy csapat kisrókához az erdőbe, akiket lencsevégre kaphattam. Amikor fotóztam, a kölyökrókák önfeledt játékát láttam a házikójuk előtt. Ez az emlék azt juttatta eszembe, hogy Dávid előtt van még az élet és talán erre a kisrókára hasonlít. Ezért választottam ezt a fotómat

 – árulta el Csaba, akinek a saját, Hüvösi Fotográfia nevű oldalán közzétett posztja alatt lehet licitálni a képre. A licit június 16-án, délben zárul, addig azonban még bőven van lehetőség beszállni az árverésbe. 

Hatalmas az érdeklődés a kisrókát ábrázoló fotó iránt

A 25.000 forintról induló árverés jelenleg 150.000 forintnál tart, és még messze a vége. A nagy siker talán nem is a fotónak, mint inkább a segítségnyújtó szándéknak köszönhető, ami sok ezer embert mozgatott meg.

„Én nem áraztam be a fotót, nincs egy konkrét összeg a fejemben, de már most túlszárnyalta a licit az elképzelésemet, aminek nagyon örülök” – tette hozzá Csaba, akihez az elmúlt napokban két másik fotós is csatlakozott, akik szintén árverésre fogják bocsátani egy-egy fotójukat Dávidékért. 

A képet nyilván majd csak egy ember kapja meg, aki a legnagyobb összeggel licitál, de szeretném ha a korábbi felajánlók, akik kisebb összeggel licitáltak, azt az összeget a családnak utalnák közvetlenül, a számlaszámukra. Hiszen ha úgyis rászánták ezt az összeget, akkor a képtől függetlenül is segíthetnek Dávidéknak

– hangsúlyozta a fotós. 

Egy emberként fogott össze Salgótarján Dávidékért

Dávidot a május eleji eset óta kórházban ápolják és bár azt még nem tudták megállapítani, miért állt meg a szíve, súlyos oxigénhiányt észleltek nála és visszafordíthatatlan agykárosodást. Édesanyja, Szandra minden nap mellette van, ám a fiú felépülése hosszú folyamat lesz, a család anyagi helyzete pedig pillanatnyilag kilátástalan, ugyanis albérletben élnek, amit az édesanya egyedüli családfenntartóként próbál fenntartani. 

Rengeteg pénzt felemészt az is, hogy a rokonok bejárnak a kórházba hozzánk Salgótarjánból, hoznak ruhát, meg ami kell. De az albérletünket sem tudom, hogy fogom kifizetni, vagy Dávid további fejlesztéseit. Nem is merek még ilyenekre gondolni. Most bennem csak a kisfiam tartja a lelket, hogy ő jól legyen, ez az egyetlen célom

– nyilatkozta az édesanya korábban a Metropolnak, könnyek között.

A helyzet azonban úgy tűnik, mégsem kilátástalan, ugyanis rengetegen összefogtak a Nógrád vármegyei megyeszékhelyen Dávidért és családjáért. Aki tudja, anyagilag támogatja őket, de Dávidnak szüksége van különféle orvosi és tisztálkodási dolgokra is, pl. kenőcsökre a felfekvés ellen. Ezeket egy salgótarjáni szépségszalonban gyűjtik a kisfiú számára. Sőt, a salgótarjáni egyházközség is a család mellé állt: Dávidért rendszeresen imádkoznak közösen a hívők, kedd reggel pedig misét is mondattak a kisfiú felépüléséért.

Dávid már mosolyogni is képes. (A kép felhasználása az édesanya engedélyéhez kötött!) Fotó: Beküldött fotó

„Minden nap elmondom neki, hogy mennyi ember támogatja”

Dávid édesanyja nagyon hálás Csabának és mindenkinek, aki segít nekik ebben a nehéz helyzetben. A család most főleg a sok gyógytornára, masszázsra, orvosi kezelésekre és az utazásra gyűjt, ami Dávidra vár, hiszen a kisfiúnak kedden pacemaker-t ültetnek be, majd Miskolcra kerül, ahol kezdődhet az intenzív rehabilitáció.

Nagyon hálásak vagyunk, hiszen ezzel a segítséggel messzebbre is juthatunk Dávidkával a fejlődésben. Minden nap elmondom neki is, hogy mennyi ember támogatja és hogy küldik neki az erőt, ő pedig már tud mosolyogni és nagyon harcol, de rengeteg fejlesztés kell majd neki. Úgyhogy együtt üzenjük, hogy nagyon köszönjük és megyünk előre, mert ő egy igazi harcos! Minden nap harcol és nem adja fel! Ahogy én sem, mi sem adjuk fel

– üzent az édesanya a Metropolon keresztül az adakozóknak

 

origo.hu

Ukrajna tehetetlen az orosz előrenyomulással szemben, pusztító bombatámadás érte Donyecket

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán Vénusz: sok pénzt hoz ezeknek a csillagjegyeknek

borsonline.hu

Most jött: kigyulladt a debreceni kórház, menekítik az embereket

hirtv.hu

Megosztott Giorgia Meloni frakciója Ursula von der Leyen támogatásával kapcsolatban + videó

metropol.hu

Halálos égi jelenséget kaptak lencsevégre Magyarország felett - Fotó!

vg.hu

Elmeszelte az Európai Unió Bírósága Ursula von der Leyent

ripost.hu

Szoboszlai visszatért Liverpoolba, új edzője rögtön az irodájába rendelte - Videó

mindmegette.hu

Nem hiszed el, mit csinált a Lidl vásárlója a zsemlék mellett: itt a pofátlanság videón

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek nem igaz szerelemből mennek férjhez

ripost.hu

Kiverte a biztosítékot Sarolta hercegnő beszólása, szülei is belepirultak

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól a hátborzongató mutáns lénytől, ami megjelent előttük

ripost.hu

Kivételt tett és megmutatta ikreit Rúzsa Magdi: Hihetetlen, milyen nagy már Lujzi, Keve és Zalán

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb botrány, hülyének néznek minket a multik: a szemetet akarják eladni nálunk

INSIDER

Itt a lista: 30 féle támogatás a családoknak

INSIDER

178 ezerrel több gyerek született a családtámogatásoknak köszönhetően

INSIDER

Magyar Péternek nincs helye a közéletben, egyre durvább dolgok derülnek ki róla

INSIDER

Nem titok már: ő rabolta el a magyar időjós szívét - fotó

INSIDER

Megőrült az időjárás: Félbeszakadt a kánikula, jeges villámárvíz Budapesten - videó

INSIDER

Erre számíts, ha most szereznél be klímát vagy hűtőberendezést az otthonodba

INSIDER

„Dübörgött a tetőszerkezet és az egész házat átjárta a remegés” – Ilyen volt a kedd éjszakai földrengés Siófoknál