Létrehozva: 2023.05.15.

Meghódította a nézőket TikTok-on az idősek otthona, ahol buliznak és táncolnak a bentlakók

Buli, drámajáték, ünneplés – így telnek az idősek napjai a csobánkai Holdfény Idősotthonban, amiről fenntartójuk videókban számol be a TikTok-on. Vezetőjük vallja: ő nem csak ágyat, hanem programot is ad a bentlakóknak.

Táncoló influenszerektől kezdve vicces alászinkronizáláson át a legmegdöbbentőbb videóig, mindennel találkozhatunk a TikTok felületén. A legnépszerűbb rövid videós platformra az tölt fel tartalmat, aki csak szeretne, olyat azonban még nem nagyon láttunk, hogy egy idősek otthona hódítja meg a nézőket. A Holdfény Idősotthon épp ebben újító: több, mint 13 ezren követik a csobánkai otthon oldalát, legnézettebb videóik pedig akár 700 ezer embert is elérnek.

Az idősek otthonában nem unatkoznak a lakók. Fotó: https://hold-otthon.hu/galeria/

„Itt egy új időszak kezdődik az idősek számára”

„Az időseknek nem kórházi körülményekre és egész álló napnyi tévénézésre van szüksége, hanem aktív programokra, vidám, alkotó társaságra" – vallja Drajkó István, a Holdfény Csobánka fenntartója, aki a Ripostnak elmondta, azért kezdett bele a TikTokozásba, hogy megmutassa az embereknek milyen egy igazi idősek otthona, szemben azzal, amivel a filmekben, sorozatokban találkoznak.

Képességeiknek fenntartásával, állandó célkitűzésekkel egy olyan méltányos aktív ellátást biztosítunk, amivel elérhető akár a bakancslistának minden eleme, függetlenül a reális lehetőségektől

– mondta István, aki először a fiát látta TikTokozni, és elborzadt tőle, de végül felismerte a benne rejlő lehetőségeket. A vezető elmondta, hogy a bentlakók szinte versenyeznek a videókban való szereplésért, ugyanis ez egy kapcsolat is számukra a külvilággal.

„A hozzátartozók látogatáskor mondják nekik, hogy látták a TikTokon, így tudják, hogy otthon is gondolnak rájuk" – mesélte István.

A videók nem csak a bentlakókra van pozitív hatással, a nézőkből is előcsalogatják az együttérzést, meghatódást és segíteni akarást. Vannak, akik a videók hatására elmentek az otthonba önkénteskedni, együtt táncolni az idősekkel, zenélni nekik vagy épp fodrászként levágni a férfiak haját, akár többször is. De volt olyan is, aki saját, már nem használt ruháit, vagy épp porcelán babáit hozta el az otthonba, vagy csak egy séta kedvéért tért be, hogy találkozzon az idősekkel.

Van mikor gondolatot ébreszt a videóm annak, aki már Anyukáját nem tudja ölelni, de itt a videó láttán megáll, elpityereg, megírja, hogy köszöni szépen, hisz még nem dolgozta fel az elvesztését. Videóimból merít erőt a feldolgozásához. Erre nem számítottam én sem, ez engem is nevel, milyen irányelv szerint érdemes tovább mennem

– emelte ki a fenntartó, aki egyben a TikTok oldal kezelője és videósa is.

Közösen megünneplik a bentlakók születésnapját is, bulival és tortával. Fotó: https://hold-otthon.hu/galeria/

Az időseknek is szükségük van a mulatságokra, bulikra

Drajkó István az otthonban dolgozókkal együtt havonta szervez bulit az idősek számára, és ilyenkor megünneplik az aktuális születésnapokat is. Torta, tombola, régi slágerek és vonatozás is várja az időseket, sőt olyan rezidens előadói is vannak az otthonnak, mint Vincze Lilla, László Attila és Bo Viktor.
 

Kifejezetten tetszik az itt lakóknak, hogy néha vannak rendhagyó programok, különleges esték. Van aki sminkel és a báli ruháját kikészítve várja napokkal előtte, hogy felvehesse. Nyilván van, akinek "mindegy", úgy kezdi, de a rendszerességgel kialakul nála is egy csoportos izgulás, készülődés igénye


– nyilatkozta István, kiemelve, hogy szerinte az embernek mindig kell valamit várnia vagy épp bosszankodni, idegeskedni kell valamin mert ez élteti. Sőt, ezeken a bulikon intimitás is kialakul, ami ilyen idős korban is működik és előjön néhányukban a kacérság, az udvarlás ami jó a szívnek, léleknek.

Drajkó István (jobbról) fontosnak tartja, hogy boldoggá tegye az időseket Fotó: - / https://hold-otthon.hu/

"A célunk, hogy a boldog pillanatokat örökítsük meg"

A TikTok videók igyekeznek az élet napos oldalát bemutatni, és szórakoztatni az embereket, de az első az idősek méltányossága. Drajkó István igyekszik figyelni rá, hogy méltó módon mutassa be a bentlakókat, annak ellenére, hogy 70%-os kórházi készültségben és 24 órás nővéri felügyeletben dolgoznak.

„Van, amit nem mutathatunk meg a videókban és nem is akarunk. A célunk, hogy a boldog pillanatokat örökítsük meg és a hozzátartozókat is megmozgassuk, hogy látogassák meg a bentlakó szerettüket" – vallja a vezető.

Szoktam mondani, oké, hogy minket választott, de akkor most jöjjön, ebédeljen a mamával egyet. Jöjjön el a bulira nem csak a táncolásra, hanem amikor színházi előadás van, amikor vasárnapi sütögetés van vagy mesejáték és legyen vele

– zárta gondolatait Drajkó István, aki szerint egy nagyon fontos üzenete van a TikToknak: hogy lakóik ezzel szeretnének adni. Értéket adni a köznek, üzenni, hogy itt jó lenni, új célokat kitűzni és együtt könnyebb mindent elérni, egymást segítve, javítva a mentális jólétet. Szeretve lenni és maradni egymásért.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők