Létrehozva: 2023.05.27.

Erre érdemes figyelni, ha pénzt akarsz váltani

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank, mik azok, amiket mindenképpen tartsunk szem előtt. A felhívásból az is kiderül, hol kerüljük a pénzváltást és hol tudunk rajta spórolni egy kicsit.

Mire érdemes figyelni pénzváltáskor? Hol érdemes és hol nem valutát váltani? Milyen költségekkel érdemes számolni és itthon vagy külföldön éri meg jobban pénzt váltani? Most kiderül!

pénzváltó, pénzváltás, nyaralás
Ezeket érdemes megfontolni pénzváltás előtt.  Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hazai pénzváltók működéséről

Itthon pénzváltással csak olyan bankok és ügynökeik foglalkozhatnak, melyek rendelkeznek az MNB erre vonatkozó engedélyével. Azt, hogy egy pénzváltónak van-e ilyen engedélye, a legegyszerűbben az MNB Intézménykeresőjével ellenőrizhetjük le.

Ezeket a szabályokat kell betartania egy hazai pénzváltónak

A hazai pénzváltók kötelesek jól látható helyen kifüggeszteni árfolyamjegyzéküket, és azt is, ki az együttműködő hitelintézetük. Áttekinthetően fel kell tüntetniük az általuk kínált valutákat, és azt is, milyen pénzegységre (pl. egy vagy száz egység) számolják az árfolyamokat a forinthoz képest-írja az MNB. Külön oszlopokban kell jelezniük a vételi árfolyamot (amennyiért tőlünk veszik a valutát) és az eladásit (amennyiért mi vásárolhatunk valutát). Az MNB ajánlása alapján továbbá a pénzváltóknak fel kell tüntetniük árfolyamjegyzékükben az euró és az amerikai dollár esetében az eladási és vételi árfolyam közötti különbséget is, ha az meghaladja a 10 százalékot.

Mitől függ, hogy mennyiért tudunk pénz váltani?

Pénzváltás során az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyibe is kerül a vásárolni kívánt valuta. Ennek kapcsán azt érdemes tudni, hogy a különböző valutaárfolyamok meghatározására nincs jogszabályi előírás, vagyis a különböző pénzváltók döntik el mennyiért váltanak valutát. A forgalmasabb helyeken -reptereken vagy turisztikailag frekventáltabb környéken- működő pénzváltók például drágábbak, mint a kevésbé forgalmas helyen lévők. Emellett eltérő mértékű kezelési költségeket is alkalmaznak, (általában a váltott összeg 0,3%-át). Szerencsére a pénzváltók gyakran kedvezményt is adnak meghatározott összeg felett, sőt olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nem alkalmaznak kezelési költséget.

Bankban vagy pénzváltóban váltsunk?

A bankok a saját középárfolyamuk alapján kalkulálják az eladási és a vételi áraikat és nem a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamát veszik alapul, ellentétben a pénzváltókkal. Vagyis a pénzváltókban olcsóbban lehet külföldi valutát váltani. A kedvezőbb árak másik oka, hogy a pénzváltók drágán vásárolják vissza az ügyfeleiktől a valutákat, amint aztán így olcsóban, de mégis haszonnal tudnak továbbadni.

Itthon vagy külföldön váltsunk pénzt?

A külföldi célországokban – a helyismeret hiánya miatt – a turisták számára jellemzően csak az idegenforgalmi szempontból forgalmas helyszíneken működő pénzváltók érhetők el. Ezek azonban – a hazai gyakorlathoz hasonlóan – az átlagos váltási árfolyamokhoz képest nagyobb haszonkulccsal dolgoznak, azaz a helyszíni pénzváltás drágább. Ezért is érdemes lehet a valutaváltást még utazás előtt, itthon elvégezni.

pénzváltó, pénzváltás
Ezeket érdemes megfontolni pénzváltás előtt.  Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Hol nem szabad pénzt váltani?

A reptereken, pályaudvarokon, eldugott kis utcákban vagy szállásokon működő pénzváltókat kerülni kell, de az itthon működő pénzváltók megbízhatók, mivel nagyon szigorú szabályok vonatkoznak rájuk.

Mindig tájékozódjunk pénzváltás előtt

Nem érdemes az utolsó percre hagyni a valutaváltást, hanem még az utazás előtt tájékozódva több megbízható pénzváltó ajánlatát érdemes összehasonlítani, így akár több ezer forintot spórolhatunk. Az aktuális árfolyamokat az xe.com oldalon mindig érdemes leellenőrizni. Ha Európán kívülre, esetleg egzotikus országba tervezzük a vakációt, azt is érdemes szem előtt tartani, hogy előfordulhat, az adott pénzt nem minden valutaváltónál vagy csak kis mennyiségben lehet kapni. Erről is célszerű előre tájékozódni.

Mi a különbség a deviza és a valuta között?

Az elektronikus számlákon lévő külföldi pénzt devizának hívják, a kézzel fogható pénzt pedig valutának. Vagyis amikor külföldön pénzt veszünk fel egy ATM-ből, akkor a bankunk devizaárfolyamát kell figyelnünk (nem a középárfolyamot, hanem a legmagasabb eladásit!), ha pedig pénzt váltunk, akkor a valutaárfolyamot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

ripost.hu

4 csillagjegy, akikre április végén nagy harc vár! Érdemes készülniük

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért