Létrehozva: 2023.05.20.

Ijesztő részleteket tudtunk meg: egy 13 éves diáklány fenyegetőzött iskolai lövöldözéssel Tatán

Egy tatai általános iskolába vonult ki a TEK pénteken.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, egy iskolai lövöldözéssel fenyegetőző általános iskolai tanulóhoz vonult ki a TEK pénteken Tatán. A Vaszary János Általános Iskolában történt incidensről a Kemma lapnak egy olvasója azt mondta, hogy a Terrorelhárítási Központ munkatársai is kivonultak a helyszínre, azonban akciót nem indítottak. Utóbb kiderült, hogy azért volt szükség a TEK megjelenésére, mert egy 13 év körüli kislány lövöldözéssel fenyegetőzött az iskola területén.

osztály, iskola, általános iskola, diák, suli, tanár
Egy általános iskolában történt a fenyegetőzés /Képünk csak illusztráció /Fotó: Pixabay

Lapunk az iskola egyik tanulójának rokonával vette fel a kapcsolatot, aki megrázó dolgokat közölt a Riposttal. 

Megtudtuk tőle, hogy a fenyegetőző általános iskolás diáklány, egy csupán 13 éves kislány, akinek a valós szándék nélküli fenyegetései azért adhattak okot aggodalomra, mert a gyermek apukája a Magyar Honvédségnél dolgozik katonaként.

A diáklány így úgy érezhette, hogy magát népszerűbbé, vagy "menőbbé" teheti, ha ilyen dolgokat mondd. Ez azonban hatalmas hiba volt annak tudatában, hogy az elmúlt időben milyen hasonló tragédiák történtek. Csupán néhány napja ugyanis Szerbiában egy szintén általános iskolás diák fegyverrel ment be az intézményébe, és ott több diáktársát meggyilkolta.

A szülők és a diákok jogosan félnek

Információink szerint a tatai iskolában a diáklánnyal és közvetlen környezetével elbeszélgetett a tantestület, és számukra beszámoltak az ügy részleteiről, azonban az iskola más osztályainak tagjai, és a szülők egyelőre nem kaptak semmilyen tájékoztatást az incidensről, pedig többen is félelmüket fejezték ki az üggyel kapcsolatban. Egyre jobban gyűlnek az olyan aggódó szülők hozzászólásai az esettel kapcsolatos cikkek alatt, amelyben nagyszülők, szülők, és az iskolába járó diákok próbálnak meg információt szerezni, az őket személyesen érintő problémáról. A helyi médium Facebook-oldalán például egy nagymama fejezte ki félelmét:

Azt hiszem, hogy ez a magyarázat süket duma. Nekem is ebbe az iskolába jár az unokám, és joggal féltem, mert az ilyen gyerekek kiszámíthatatlanok. Hogyan lehet ezt a gyerekeknek megmagyarázni?

- érdeklődött az aggódó nagymama. Emellett az általános iskolai tanulói is értetlenül állnak az incidenssel kapcsolatban.

Valaki tud még információt az üggyel kapcsolatban? Ide járok és őszintén picit félek..(privátban várom az üzeneteket).

- érdeklődött a fenyegetőző kislány egyik iskolatársa.

A szakember tanácsai az iskolai bántalmazókkal kapcsolatban

Lapunk az incidenssel kapcsolatban további tájékoztatásért felkereste a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőrfőkapitányságot is. Ők közölték a Riposttal, hogy konkrét, folyamatban lévő ügy részleteiről a rendőrség nem adhat tájékoztatást. Azonban a rendőrség néhány nappal a tatai esetet megelőzően háttérmegbeszélést tartott az iskolai lövöldözések témakörével kapcsolatban.

Gál Kristóf az ORFK szóvivője a történtekre reagálva elmondta, hogy az elmúlt időszakban több olyan bejelentést is kapott a rendőrség, hogy gyerekek beszéltek arról különféle csoportokban, vagy egy barátnak, hogy mi lenne, hogy ha ők is lövöldöznének az iskolájukban. A szóvivő ezekkel kapcsolatban azt mondta, hogy ezeknek a diákoknak nem lett volna lehetőségük erre, mivel egyáltalán nem volt fegyver a közelükben. Garamvölgyi László a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, és Oláh-Paulon László az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondták, hogy felismerhető és megelőzhető a probléma, amire külön, több órás képzés is van. Magyarországon évek óta tudatos megelőzési munka zajlik. A magyar rendszer eddig sikeresre vizsgázott, néhány elszigetelt késsel történő esetet leszámítva Magyarországon nem történt szerencsére iskolai lövöldözés.

Az Origó kérdésére Oszik Márta szakpszichológus elmondta, hogy hogyan lehet felismerni annak a jeleit, hogy egy diák azt fontolgatja, hogy rátámad az iskolatársaira, tanáraira. Szerinte a diák erről beszélni fog, vagy esetleg agresszívabban viselkedik. 

Elkezd érdeklődni a fegyverek iránt, ez felismerhető utalásokból, vagy akár a gyerek rajzaiból is - árulta el a szakember. A pszichológus szerint ezt a környezetének, a szülőknek, osztálytársaknak, tanároknak észre lehet venniük, hozzátette - Ennek oka lehet iskolai bántalmazás, zaklatás. Jellemző, hogy nem képes az érzelmeit megfogalmazni, vagy nincs aki ezt meghallgassa. Olyan családi háttere van, ahol ez nem működik, nem tudnak érzelmekről beszélni

– mondta Oszik Márta. Rámutatott arra is, hogy az is probléma szokott lenni, amikor nem adnak a gyereknek lehetőséget, hogy csökkentse a benne lévő feszültséget, például sporttal. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

ripost.hu

4 csillagjegy, akikre április végén nagy harc vár! Érdemes készülniük

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért