Létrehozva: 2023.05.05.
Módosítva: 2023.05.05.

Iskolai mészárlások: Mit tehetünk, ha gyermekünk iskolatársa terrorról fantáziál?

Nyolc diák és egy iskolaőr életét vette el Belgrádban egy 13 éves kamasz fiú szerdán, majd két nappal később egy 21 éves fiatal szintén tömegmészárlást végzett az országban. A Ripost szakembert kérdezett meg, mit tehetünk akkor, ha gyermekünk egy iskolatársa tömeggyilkosságról fantáziál?

Az utóbbi időben egyre gyakrabban kerül az újságok címlapjára, hogy fiatalok, látszólag minden előzmény nélkül, erőszakkal támadnak másokra, az életükre törnek vagy megpróbálják eldobni a saját életüket. Szerbiában most néhány nap leforgása alatt két sajnálatos eset is történt: Belgrádban egy mindössze 13 éves tini végzett diáktársaival és az iskolaőrrel, majd egy kis településen egy 21 éves fiatal ragadott fegyvert, és egy autóból egy iskolaudvaron álldogáló tömegre lőtt. Itt is nyolcan veszítették életüket, az elkövetőket elfogta a rendőrség. Eddig ilyen  lövöldözéseket, ahol civilek ragadnak fegyvert, szinte csak Amerikában láthattunk, azonban a szomszédunkban történt események jelzik: ez a probléma bizony Európába is begyűrűzött. A még csupán 13 éves kamasz fiút például az eddigi információk szerint társai lelkileg bántalmazhatták, sokan ezzel indokolják a történteket. Fontos, hogy tudjuk: ezek az esetek megelőzhetőek. Erről beszélt Dudás Erika a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) elnöke a Ripostnak.

Öngyilkosság
Dudás Erika: megelőzhetőek lehetnek a tragédiák      Fotó: Ádám János

Ha a szülő észlel valami gyanúsat a gyerekénél, ő is kérhet segítséget. Fontos, hogy elérjen egy olyan intézményrendszert, ahol szakember ad tanácsot, személyiség vizsgálaton keresztül az agresszív cselekedet mögötti pszichés problémát fel tudja tárni, és utána terápiás módszerrel meg tudja oldani. Vannak az iskolákban és most már óvodákban is szociális munkások, van az osztályfőnök, az iskolapszichológus, akikhez a gyerek fordulhat, ha zaklatják, és ezt nem a szüleivel akarja megbeszélni. Ha az osztálytársak veszik észre, hogy valakit folyton bántanak, vagy hogy a társuk készül valamire, ők is adhatnak jelzést, és ezt tudatosítani kellene a körükben. A bántalmazottból válhat később agresszor. Az anonim segélyhívók nagy segítséget jelentenek. Hazánkban például a LESZ-nek (Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége - a szerk.) kapcsolata van az áldozatsegítő központokkal, vészhelyzetben a 112-es segélyhívóval, ha mentőre van szükség és bizonyos esetekben a rendőrséggel is."–mondta Dudás Erika.

Belgrádi iskolai lövöldözés
A bántalmazottból agresszor válhat, ez történhetett Belgrádban is    Fotó: OLIVER BUNIC

A telefonálás sokféle krízis- szituációban történhet és ezekben az esetekben nincs a beszélgetés hosszúságában idő korlát. Ilyen lehet az öngyilkossági szándék is. A szolgálatot hívók között az öngyilkosságra készülők 3-5 százalékkal szerepelnek az évi kb. 200 ezer telefonálóból. Közülük sokan a reménytelenség miatt kerülnek ebbe a lelki állapotba. Legtöbbször nem is akar feltétlenül meghalni az illető, de abban a beszűkült tudati állapotban, amikor nagyon nagy a „fájdalom”, nem lát más megoldást. Ez lehet például egy halálos betegség, tragédia, valakinek az elvesztése, anyagi nehézségek, párkapcsolati probléma, szerelmi csalódás. 

Öngyilkosság
Szerelmi bánatban sem ez a megoldás    Fotó: OHishiapply

Sok helyen találkozhatnak már a LESZ telefonszámaival, szórólapokon, különböző műsorokban, az interneten és az iskolákban is, hogy a kilátástalan helyzetben is előttük legyen az elérhetőségük. Veszprémben például a Viadukton helyeztek el egy megállító táblát. A hívók között a korábbi időkhöz képest sokkal több a fiatal, a 18 év alatti vagy a 18-30 éves közötti segítséget kérő. Ha velük megbeszélte a problémát, később már megbeszéli mással is. Ha pl. rossz jegyet kapott, az sem tragédia, ki lehet a későbbiekben javítani. Amikor pedig valaki nagyon elkeseredett, hívja 116-123-as telefonszámot!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb fordulat az időjárásban, mutatjuk, mire számítson!

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

metropol.hu

Ez nagyon nem fog tetszeni Szoboszlainak: új posztra került

hirtv.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Draskovics Tiborra, a Gyurcsány–Bajnai-korszak megoldóemberére is fontos pozíciót bíztak

ripost.hu

Marics Peti durván beszólt a Zsákbamacska egyik játékosának

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk

INSIDER

Már a legszörnyűbbtől tartanak: TBC-kezelés után veszett nyoma Renátának

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek