5 hónapja

Újabb magyar diák akart öngyilkos lenni, egy táblára írt szám mentette meg az életét

Néha egy telefon is elég, hogy életet mentsenek vele. Így történt ez Veszprémben is, ahol egy 15 éves lány sétált fel a 40 méter magas veszprémi Szent István völgyhíd tetejére öngyilkos-gondolatokkal a fejében, azonban az utolsó pillanatban meglátta a lelkisegély-szolgálat tábláját és tárcsázta a telefonszámukat. A telefonos szolgálat pedig fogadta a hívását és ezzel megmentették a tinédzser életét.

A Szent István Völgyhíd, vagy ahogy a helyiek nevezik, a Viadukt kultikus hellyé vált azok szemében, akik öngyilkossági kísérleten gondolkodtak. Miután sokan keresték fel ilyen céllal a hidat, a Kapaszkodó Mentálhigiéniás Egyesület prevenciós céllal táblát helyezett ki a Viadukton, amelyen a telefonszámuk látható és egy üzenet arról, hogy mindig van segítség. Ez a tábla most életet mentett.

Ez a tábla mentette meg a lány életét /Fotó: Kapaszkodó Mentálhigiéniás Egyesület


A Kapaszkodó egyesület a Magyar Lelkielsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) egyik Dunántúli tagja.  Lapunknak Kiss Katalin az egyesület alelnöke nyilatkozott az esetről, amely során egy mindössze 15 éves fiatal lány öngyilkossági kísérletét sikerült megállítania a LESZ egyik munkatársának.

Befutott az egyik kollégához egy hívás, aki az ország egyik távolabbi szolgálatánál dolgozik. Ebben a hívásban kiderült, hogy egy 15 éves kislány öngyilkossági szándékkal áll a Viadukton. A kolléganő tette a dolgát és mindazokat a technikákat alkalmazta, amelyeket a szövetségnél dolgozóknak meg kell tanulnia 

- mondta el Katalin, aki korábban maga is dolgozott a "telefon mellett".

Az öngyilkossági-kísérletekre kidolgozott protokoll szerint sikerrel elérte azt, hogy a fiatal lány elmondja, hogy hol van helyileg és hogy elfogadja a segítséget. Ez azért fontos, mert anonim módon fogadjuk a hívásokat, a hívóink tartózkodhatnak akár az országhatáron belül vagy kívül is. A munka egyik legnehezebb része pont az, hogy elérjük a hívónál, hogy velünk maradjon, és elárulja hol tartózkodik és beleegyezzen, hogy segítséget küldjünk neki

 - számolt be az ügy részleteiről az alelnök. Ha már elárulta a pontos helyét, akkor az ügyelő a 112-t értesítve a helyszínre küldi a megfelelő szakembert. A munka pedig itt még nem szakad meg, ugyanis a telefonos kolléga végig ott marad a hívóval, beszél hozzá, próbálja "megtartani" amíg a rendőr, vagy egy mentős át nem veszi a telefont, hogy jelezze, hogy biztonságban van az illető.

Évente többszázezren keresik fel a lelkisegélyszolgálatot

Kiss Katalintól megtudtuk, hogy Magyarországon 19 a határon belül, és 6 határon kívüli magyar nyelvű tagszolgálata van a LESZ-nek. Ahhoz pedig, hogy egy kolléga a telefon mellé üljön, ahhoz egy szigorú képzésen kell részt vennie. Ez a képzés elsősorban önismeretből áll, ugyanis csak  teljesen egészséges személyiséggel rendelkező ember fogadhatja ezeket a hívásokat. Ezt követően tanulnak a kollégák a szakmai ismeretek mellett kommunikációt, megismerik a különböző segítőbeszélgetések technikáit, amelyekkel segíthetnek a hívóknak. Kiss Katalin kiemelte azt is, hogy éves szinten körülbelül 200 ezer hívás érkezik a szövetséghez, és szerencsére nagyon kevés ezek között a szuicid hívás. Viszont a képzés alatt erre is felkészülnek a szolgálat emberei. Emellett a LESZ-nél dolgozókat rendszeresen támogatják szupervisiorok. 

Hatalmas teher egy-egy krízishívás a kollégáknak, akik empatikusan állnak a hívómellé, átérzik azt a problémát és annak a súlyát, amit a hívó átpróbál adni nekik. Együtt éreznek vele, és egy ilyen nehéz hívás után nagyon fontos, hogy az ő lelkükkel is foglalkozzanak

 - zárta sorait Kiss Katalin.

A LESZ tagszolgálatai, így a "Kapaszkodó" Mentálhigiéniás Egyesület is karitatív módon működik, a hívásokat fogadó ügyelők a szabadidejükben végzik a munkájukat, ellenszolgáltatás nélkül. 

Ezért az egyesület tisztelettel kéri, ha Ön is nélkülözhetetlennek tartja az általuk végzett munkát, támogassák fennmaradásukat.

Az egyesület számlaszáma: Raiffeisen bank, 12082104-01795649-00100002

Ha önnek vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége hívja az ingyenes lelkisegély szolgálatot a 116-123 számon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nincs menekvés, embertelen, gyilkos forróság jön

origo.hu

Kár volt a bikini a Baywatch sztárjára, így is kilátszik mindene - kép

borsonline.hu

Zavarba ejtő videó került elő a Fekete Vonat Beatjéről, félmeztelenül kelt ki magából az V. kerület kellős közepén

ripost.hu

Máris továbblépett? Meglepő pletyka terjed Szoboszlai volt barátnőjéről

magyarnemzet.hu

Kalasnyikovval lőtték az embercsempészek a magyar járőröket + videó

origo.hu

Újabb utazásra vitte gazdag barátja Berki Mazsit

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek valóra válnak az álmai októberben

she.life.hu

Nem várt problémákat okozhat a tanévkezdés miatti stressz(x)

life.hu

Minden létező gyógymódot kipróbáltál, időről időre mégis visszatér?

origo.hu

Így gondoskodik a legnehezebb időszakban is vásárlóiról a Lidl(x)

life.hu

Mozgásszervi panaszok? A BMM ortopéd és reumatológus szakorvosai segítenek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb őrült ötlet Brüsszeltől: Éjszakai vezetési tilalom és 90-es sebességkorlát jöhet

INSIDER

Örülnek a vásárlók: év végéig marad a kötelező akciózás

INSIDER

"Semmi jót!" - Mit köszönhet Budapest Karácsony Gergelynek? - tanulságos videó

INSIDER

Századvég: a magyarok nem kérnek az ellenőrizetlen ukrán gabonadömpingből

INSIDER

Súlyos baleset: 13 éves fiú sérült meg Csanádpalotán

INSIDER

Holttestet találtak Pesten a polgármesteri hivatalnál

INSIDER

"Akármi történt megbocsátunk neked, csak gyere haza!" - családja sírva keresi az eltűnt ózdi villanyszerelőt

INSIDER

Alattomos genetikai betegséggel küzd a csaknem 2 éves Misike