Létrehozva: 2023.04.15.
Módosítva: 2023.04.15.

Teszteltük, melyik árstopos termékekkel trükköznek a magyar multik - Videó!

Bár nem lehetnének üresek az árstopos termékeknek kijelölt polcok, a vásárlók arra panaszkodnak, hogy gyakran nem jutnak hozzá az olcsóbb élelmiszerekhez. A Ripost nagy ártesztre indult és két olyan üzletláncot is talált, ahol már kora délelőtt elfogyott két-két hatósági a hatósági áras termék, és aznapra már nem is ígértek belőlük az eladók.

Szerző Forgács Ági

Ki korán kel, árstopos termékre lel – sajnos ez az igazság több, Magyarországon működő üzletlánc esetében, egyes multik ugyanis trükköznek az árstopos termékekkel. Azt mondják, elfogyott, nem kaptak eleget a központi raktárból. Bár a fogyasztóvédelem folyamatosan ellenőrzi, hogy az üzletekben betartják-e az árstopot, rengeteg helyen az a tapasztalat, hogy a polcokra nem helyezik ki a hatósági áras terméket. A Portfolio információi szerint idén 2400 vizsgálatot végeztek a hatósági árak betartásával kapcsolatban, és 563,65 millió forint bírságot szabtak ki. A lap elemzése szerint a hatóságok az ellenőrzések 12-16 százalékában találtak valamilyen szabálytalanságot.

Üres polcok és raklapok: árstopos termékekkel trükköznek a magyar multik Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Ha elfogy, aznap már nem is lesz belőle 

Tesztelte a Ripost is, hogy mi a helyzet a Magyarországon működő üzletláncokban. A tapasztalat vegyes. A napnak azonos időszakában, délelőtt kerestük fel az összes boltot. A Tesco, az Auchan, a Spar és a Coop remekül vizsgázott, az összes hatósági áras termékből rengeteg állt polcaikon, az egyik üzletben pedig egy raklapon álltak árstopos termékek, rajta matricával: „SOS kiküldés” – ez arra enged következtetni, hogy amennyiben kiürül polcaikon a megszabott árú termék, igyekeznek azt sürgősen pótolni. 

Itt például pótolják, ha elfogy valamelyik árstopos termék Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Nem így a Pennyben és az Aldiban! Több üzletüket is meglátogattuk. Tejhez egyáltalán nem jutottunk hozzá. Mindezt délelőtt! Az eladók sajnos mindenhol ugyanazt a választ adták: „Ha már nincs kint a polcon, akkor ma már nincs, csak holnap lesz!” Az egyik Aldiban azt is megtudtuk, hogy már reggel fél kilenckor elfogyott a tej, egy Penny-s eladó pedig közölte is velünk, hogy korán kell menni, különben nagyot koppanhatunk, ha árstopos terméket vennénk.

árstopos termékekkel trükköznek a magyar multik
Már délelőtt sem tudnak 2,8%-os tejhez jutni a vásárlók Fotó: Máté Krisztián / Ripost

„Sosincs tej!”

A vásárlók arra panaszkodnak, hogy 2,8%-os, árstopos tejhez nagyon ritkán jutnak hozzá. „A tej katasztrófa, szinte sehol nem kapok 2,8%-osat, egyik üzletben sem” – mondta Zsuzsanna. „Leginkább tejet vásárolnék, de sosincs” – számolt be tapasztalatairól Anikó. Egy olyan hölggyel is találkoztunk, akinek sikerült három darab árstopos tejet vásárolnia egy Aldiban, körülbelül úgy vitte magával a termékeket, mint a vadász az elejtett zsákmányt.

Összességében azt tapasztaltuk, hogy valóban a tej és a hús az, amiből nem sikerül biztosítania árstopos terméket minden üzletnek, és már délelőttre lefogynak a polcok. Táblázatban is összefoglaltuk a nagy Ripost-teszt eredményét:

Az Aldiban házi sertéscomb és tej, a Pennyben csirkemell és tej nem volt már délelőtt

Szentkirályi Alexandra: folyamatos az ellenőrzés

Szentkirályi Alexandra a legutóbbi kormányinfón elmondta: húsvét előtt 268 üzletben ellenőrizték az árstop betartását, nyolc élelmiszerre vonatkozóan. Összesen 334 eljárás indult. 83-at megszüntettek, 179 üzletben állapítottak meg jogsértést, összesen 430 esetben. 72 eljárás még folyamatban volt múlt héten. Drága volt a húsvét azoknak, akik trükközni próbáltak a vevők kárára. A szabálysértések többsége abban állt, hogy üresek voltak a polcok, ahol az árstopos termékeknek kellett volna lenniük, miközben a raktárban volt az adott termékből. Az árstop bevezetése óta összesen 1565 ellenőrzést folytattak le a hatóságok. A nyár elején induló online árfigyelő rendszer is azt célozza, hogy ne lehessen trükközni az árakkal a vásárlók kárára.

 

Májustól is marad az árstop

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelentette be, hogy április 30-a után is meghosszabbítja a kormány az árstopot, tehát a kristálycukor, a búza finomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,
és a 2,8% zsírtartalmú UHT tehéntej ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál, míg a tyúktojás és az étkezési burgonya ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál.

Nézd meg a tesztelésről készült videónkat!
 

 

 

 

Szerző Forgács Ági

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal