Létrehozva: 2023.04.15.
Módosítva: 2023.04.15.

Teszteltük, melyik árstopos termékekkel trükköznek a magyar multik - Videó!

Bár nem lehetnének üresek az árstopos termékeknek kijelölt polcok, a vásárlók arra panaszkodnak, hogy gyakran nem jutnak hozzá az olcsóbb élelmiszerekhez. A Ripost nagy ártesztre indult és két olyan üzletláncot is talált, ahol már kora délelőtt elfogyott két-két hatósági a hatósági áras termék, és aznapra már nem is ígértek belőlük az eladók.

Szerző Forgács Ági

Ki korán kel, árstopos termékre lel – sajnos ez az igazság több, Magyarországon működő üzletlánc esetében, egyes multik ugyanis trükköznek az árstopos termékekkel. Azt mondják, elfogyott, nem kaptak eleget a központi raktárból. Bár a fogyasztóvédelem folyamatosan ellenőrzi, hogy az üzletekben betartják-e az árstopot, rengeteg helyen az a tapasztalat, hogy a polcokra nem helyezik ki a hatósági áras terméket. A Portfolio információi szerint idén 2400 vizsgálatot végeztek a hatósági árak betartásával kapcsolatban, és 563,65 millió forint bírságot szabtak ki. A lap elemzése szerint a hatóságok az ellenőrzések 12-16 százalékában találtak valamilyen szabálytalanságot.

Üres polcok és raklapok: árstopos termékekkel trükköznek a magyar multik Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Ha elfogy, aznap már nem is lesz belőle 

Tesztelte a Ripost is, hogy mi a helyzet a Magyarországon működő üzletláncokban. A tapasztalat vegyes. A napnak azonos időszakában, délelőtt kerestük fel az összes boltot. A Tesco, az Auchan, a Spar és a Coop remekül vizsgázott, az összes hatósági áras termékből rengeteg állt polcaikon, az egyik üzletben pedig egy raklapon álltak árstopos termékek, rajta matricával: „SOS kiküldés” – ez arra enged következtetni, hogy amennyiben kiürül polcaikon a megszabott árú termék, igyekeznek azt sürgősen pótolni. 

Itt például pótolják, ha elfogy valamelyik árstopos termék Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Nem így a Pennyben és az Aldiban! Több üzletüket is meglátogattuk. Tejhez egyáltalán nem jutottunk hozzá. Mindezt délelőtt! Az eladók sajnos mindenhol ugyanazt a választ adták: „Ha már nincs kint a polcon, akkor ma már nincs, csak holnap lesz!” Az egyik Aldiban azt is megtudtuk, hogy már reggel fél kilenckor elfogyott a tej, egy Penny-s eladó pedig közölte is velünk, hogy korán kell menni, különben nagyot koppanhatunk, ha árstopos terméket vennénk.

árstopos termékekkel trükköznek a magyar multik
Már délelőtt sem tudnak 2,8%-os tejhez jutni a vásárlók Fotó: Máté Krisztián / Ripost

„Sosincs tej!”

A vásárlók arra panaszkodnak, hogy 2,8%-os, árstopos tejhez nagyon ritkán jutnak hozzá. „A tej katasztrófa, szinte sehol nem kapok 2,8%-osat, egyik üzletben sem” – mondta Zsuzsanna. „Leginkább tejet vásárolnék, de sosincs” – számolt be tapasztalatairól Anikó. Egy olyan hölggyel is találkoztunk, akinek sikerült három darab árstopos tejet vásárolnia egy Aldiban, körülbelül úgy vitte magával a termékeket, mint a vadász az elejtett zsákmányt.

Összességében azt tapasztaltuk, hogy valóban a tej és a hús az, amiből nem sikerül biztosítania árstopos terméket minden üzletnek, és már délelőttre lefogynak a polcok. Táblázatban is összefoglaltuk a nagy Ripost-teszt eredményét:

Az Aldiban házi sertéscomb és tej, a Pennyben csirkemell és tej nem volt már délelőtt

Szentkirályi Alexandra: folyamatos az ellenőrzés

Szentkirályi Alexandra a legutóbbi kormányinfón elmondta: húsvét előtt 268 üzletben ellenőrizték az árstop betartását, nyolc élelmiszerre vonatkozóan. Összesen 334 eljárás indult. 83-at megszüntettek, 179 üzletben állapítottak meg jogsértést, összesen 430 esetben. 72 eljárás még folyamatban volt múlt héten. Drága volt a húsvét azoknak, akik trükközni próbáltak a vevők kárára. A szabálysértések többsége abban állt, hogy üresek voltak a polcok, ahol az árstopos termékeknek kellett volna lenniük, miközben a raktárban volt az adott termékből. Az árstop bevezetése óta összesen 1565 ellenőrzést folytattak le a hatóságok. A nyár elején induló online árfigyelő rendszer is azt célozza, hogy ne lehessen trükközni az árakkal a vásárlók kárára.

 

Májustól is marad az árstop

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelentette be, hogy április 30-a után is meghosszabbítja a kormány az árstopot, tehát a kristálycukor, a búza finomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,
és a 2,8% zsírtartalmú UHT tehéntej ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál, míg a tyúktojás és az étkezési burgonya ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál.

Nézd meg a tesztelésről készült videónkat!
 

 

 

 

origo.hu

Bayer Zsolt tüntetést hirdetett péntekre az Európai Bizottság budapesti képviselete elé

ripost.hu

Kemény műveltségi teszt: ha 10-ből 6-ra jó választ adsz, már átlagon felüli vagy!

borsonline.hu

Tömegek döbbenetétől súlyos a reggel: meghalt az évszázad zenésze

mandiner.hu

Az ATV vendége úgy döntött, bojkottálja a csatornát Magyar Péter hétfői performansza után

metropol.hu

Eltűnt Balog Ádám, nagy erőkkel keresi a rendőrség

mandiner.hu

Szenzációs bejelentés: a Bundesligába igazol a Ferencváros válogatott játékosa!

ripost.hu

Váratlan fordulat a kutakon: ezen a napon rendesen megugrik a benzin és a gázolaj ára is

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

Erre Marco Rossi sem számított, menekülniük kellett az edzésen - Fotók

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

ripost.hu

Mindent elsöpör a szerelem: ezekre a csillagjegyekre júliusban boldogság vár

ripost.hu

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

Személyi változások a Mészáros Csoport alapítványainál

INSIDER

SUP-oztál már éjszaka? Most ingyen megteheted, jön a Mozgás Éjszakája!

INSIDER

Botrányos ítélet: napi 400 millió forintot akar elvenni a magyar családoktól Brüsszel

INSIDER

Ezúttal a biztosítók nevében próbálkoznak a csalók: mutatjuk, kik vannak a célkeresztjükben!