Létrehozva: 2023.04.14.
Módosítva: 2023.04.14.

Orbán Viktor: Ha világháború lesz, atomháború lesz

A miniszerelnök a Kossuth Rádióban arról beszélt: ha az orosz-ukrán háború világháborúvá fajul, az atomháború lesz.

Pénteken Orbán Viktor ismét a Jó Reggelt, Magyarország vendégeként érkezett a Kossuth Rádió stúdiójába. A beszélgetés elején az elmúlt napok szankciós eseményeiről beszélt. Elsőként kijelentette:

Nem Magyarország elleni szankciókról van szó.

Elmondta: 34 magánszemély ellen léptek ellen léptek. Egy magyar, egy ciprusi, egy liechtensteini és egy osztrák volt köztük, akik uniós polgárok. Hozzátette: Magyarország kilépett az éritett Nemzetközi Beruházási Bankból. 

Az Egyesült Államok a barátunk, fontos szövetségesünk

Arról is beszélt: minden adott a jó magyar-amerikai együttműködéshez. A kormányfő fontosnak nevezte, hogy "egy közös katonai védelmi szövetségnek vagyunk a tagjai", és van filozófiai hasonlóság is a két ország között, "az alapvető hitek azok egyeznek". Amerika is keresztény ország, továbbá a gazdasági kapcsolatok "egy sikertörténet képét mutatják" - sorolta. Hozzátette: "minden adott ahhoz, hogy jó és baráti kapcsolataink legyenek". Ugyanakkor arról is beszélt:

"Nagy a megosztottság az USA-ban, és ha demokrata elnök van, akkor nehezebb az együttműködés, míg republikánus esetén könnyebb."

Nem fogjuk hagyni, hogy belepréseljenek minket egy háborúba

Arról is beszélt: ma a háború tekintetében van a legnagyobb véleménykülönbség az USA és Magyarország között: a magyar emberek, és így a magyar kormány sem támogatja a háborút. Ezzel szemben a háború legfőbb támogatói az amerikaiak.

"Nyilvánvalóan egész másképp gondolkodunk a háborúról, de az én véleményem az, hogy az amerikai-magyar barátságnak ezt a véleménykülönbséget k kell bírnia" – hangsúlyozta. Hozzátette: Amerika rendkívül biztonságos hely már földrajzi szempontból is. Ez a Kárpát-medencéről nem mondható el.

"Amerikában ülve egész más képet mutat a világ, más képet mutatnak a világpolitika kockázatai, mintha az ember Budapestről, vagy ha aktuális legyek, Beregszászról nézi a történelmet. Joggal várjuk el, hogy az Egyesült Államok tudomásul vegye Magyarország speciális helyzetét."

Ezért mi a béke oldalán vagyunk, ott is akarunk maradni

 - mondta.

Az Egyesült Államok nem adta fel a tervét, hogy mindenkit "belepréseljen" egy háborús szövetségbe - összegezte Orbán Viktor, hangsúlyozva: nem fogjuk engedni, hogy belepréseljenek minket a háborúba.

Orbán Viktor: Ha világháború lesz, akkor atomháború lesz

A miniszterelnök arról is szót ejtett: sajnálja, hogy a baloldal háborúpárti álláspontot választott. Úgy látja: egyre nagyobb a háború eszkalációjának a veszélye, és a helyzet folyamatosan romlik. 

A legutóbbi hírek szerint a britek szegényített urántartalmú lövedéket akarnak eljuttatni az ukrán frontra, Oroszország pedig taktikai atomfegyvereket telepít Belorussziába - tette hozzá.

 Ez nem atombomba, de a nukleáris eszközrendszer világához visz közelebb egy lépéssel - mutatott rá a kormányfő. Ezek a jelek arra mutatnak, hogy ha világháborúvá fokozódik az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, akkor azt atomfegyverekkel fogják megvívni.

Nem irodalmi túlzás, hogy a háború kiterjedése valamilyen atomfegyver bevonásával is járhat, tehát ha világháború lesz, akkor atomháború lesz.

 

Mekkora atomfegyver-arzenállal rendelkezik Oroszország?

Természetesen a nagyhatalmak, így Oroszország felfegyverzettségének pontos mértékét is csak megbecsülni lehet, a VG azonban tavaly októberben arról írt: Oroszország nagyjából kétezer taktikai és majdnem háromezer stratégiai atomfegyverrel rendelkezik, amivel a világ jelenlegi legnagyobb atomhatalmának számít. A taktikai atomfegyverek kisebb méretű töltetek, ezek szűkebb körben pusztítanak, emellett a maguk után hagyott sugárfertőzés mértéke is kisebb.

 

Maradnak az élelmiszerárstopok

Egyelőre nem aktuális az élelmiszerárstopok kivezetése - árulta el a reggeli rádióinterjú során a kormányfő. 

Áprilisban érzékelhetően csökkenhet az infláció, májusban és júniusban pedig már határozottabban mérséklődhet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő ugyanakkor kijelentette: ami eddig történt az árindex csökkentése érdekében, az nem elegendő ahhoz, hogy kivezessék az ársapkát. Van ugyan néhány termék, különösen az élelmiszerek között, amelyeken keresztül az üzletek versenyeznek a vevőkért, de ezen áruk spektruma még szűk - mondta. Úgy fogalmazott: a kormány várja, hogy hasson a "vakcina", amit az infláció ellen adott be a gazdaságnak. Hozzátette: a kabinetnek továbbra is az infláció letörésén kell dolgoznia.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már a hétvégén véget érhet a karrierje az F1-es csapat versenyzőjének

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

life.hu

Anyatulajdonságok, amelyek minden munkáltatónak csak hasznára válhatnak

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

life.hu

Ez a férfi csempész vidámságot Sarolta, György és Lajos életébe: átvette Harry szerepét

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria