Létrehozva: 2023.04.28.
Módosítva: 2023.04.28.

Kérdésed van a pápalátogatással kapcsolatban? Itt megtalálod a választ!

Összegyűjtöttünk mindent fontos információt, ami a Szentatya látogatásával kapcsolatos. Például, hogy hol lesz útlezárás, hogyan közlekednek a BKK-járatok, hogyan lehet eljutni a mise helyszínére és mik lesznek a pápa látogatásának programjai.

Ferenc pápa április 28. és 30. között tartózkodik Magyarországon. Mivel az egészségi állapota miatt nem látogathat el vidékre, ezért minden, a pápalátogatáshoz köthető program Budapesten lesz. Így a lezárások és forgalomkorlátozások is főként a fővárost érintik. Az ezekkel kapcsolatos információkon kívül egy helyre gyűjtöttük a programokkal és a Budapestre való utazással kapcsolatos legfontosabb információkat is.

pápa, Ferenc pápa, pápalátogatás
Itt van minden fontos infó a pápa látogatásával kapcsolatban! Fotó: Máté Krisztián

Minden készen áll a pápa látogatására

A pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kijelentette, hogy minden készen áll Ferenc pápa pénteken kezdődő háromnapos apostoli látogatására. Veres András győri megyés püspök pedig arról beszélt, hogy a pápa látogatása nemcsak a katolikus hívőknek, hanem az egész magyar nemzetnek megtiszteltetés és örömteli találkozás lesz.

Nem minden programhoz szükséges regisztráció 

Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának hivatalos programterve a ferenc2023.hu című honlapon érhető el. Az ott olvasható információkból kiderül, hogy az itt töltött három nap egyikén találkozik a Szentatya a papság és a szerzetesek képviselőivel, az elesettekkel és segítőikkel, a fiatalokkal és a tudomány képviselőivel is. Emellett egy szentmisét is bemutat a híveknek a Kossuth téren. Ezen programok némelyikén csak regisztrációval, némelyikén anélkül is részt lehet venni.

A pápalátogatás programjai

Helyszín

Dátum

Program leírása

Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Várnegyed2023. április 28. péntek, 10:00Ünnepélyesen fogadják a pápát a Sándor-palota előtti téren, aki udvariassági látogatást tesz a köztársasági elnöknél a Sándor-palotában, majd találkozik a miniszterelnökkel.
Budapest, Szent István-bazilika2023. április 28. péntek, 17:00Találkozik a pápa a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal a Szent István-bazilikában. A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt csak belépővel engednek be a helyszínre. A közös várakozás előreláthatólag 16 órakor kezdődik.
Budapest, Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthona2023. április 29. szombat, 08:45Magánlátogatást tesz a pápa a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában
Budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom2023. április 29. szombat, 10:15Ferenc pápa találkozik a szegényekkel és menekültekkel a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. A Szentatya beszédet mond. Az eseményt a Rózsák terén felállított kivetítőkön korlátozott létszámban lehet majd követni. A közös ráhangolódás 9.00 órakor kezdődik.
Budapest, Papp László Budapest Sportaréna2023. április 29. szombat, 16:30A pápa fiatalokkal találkozik a Papp László Sportarénában. A Szentatya beszédet mond.
Budapest, Kossuth Lajos tér2023. április 30. vasárnap, 09:30Szentmisét tart a pápa a Kossuth Lajos téren. Az eseményre külön regisztráció nélkül, a biztonsági ellenőrzést követően lehet részt venni. A kapuk a hajnali óráktól nyitva lesznek, a térre legkésőbb 8.15-ig lehet belépni.
Budapest, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar2023. április 30. vasárnap, 16:00A pápa találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az eseményre nem lehet külön jelentkezni.

 

Ferenc pápa, pápa, pápalátogatás
A pápa pénteken reggel érkezik. Fotó: Botár Gergely

Itt lesznek útlezárások, közösségi közlekedést érintő változások

A BKK tájékoztatása szerint biztonsági okokból több forgalmas útvonalat és csomópontot is időszakosan lezárnak a pápa látogatása miatt. Mivel a korlátozások a BKK járatait is érintik -sőt a közösségi kerékpárkölcsönzést is- létrehoztak egy külön oldalt, ahol a valós idejű közlekedési információk olvashatók és ahol az is kiderül, hogyan érdemes vasárnap délelőtt a Kossuth Lajos téri ünnepi szentmisére utazni. A részletek a linkekre kattintva olvashatók:

A rendőrség is közzétett egy igen részletes leírást arról, mikor, hol- és mi lesz lezárva. Ez ide kattintva érhető el, korábban pedig itt írtunk róla. A lezárásokról készült, nagyítható térkép pedig itt látható:

Ingyen lehet a fővárosba utazni a pápalátogatásra - ez kell hozzá

A MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint április 30-án, az Őszentsége Ferenc pápa által a budapesti Kossuth téren bemutatandó szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára - írja a MÁV a közleményében. A ingyenes utazáshoz a következőre van szükség: április 28-án a másnap tartandó rendezvényekre (Rózsák tere, Papp László Budapest Sportaréna) való belépést igazoló regisztráció bemutatására, 29-én és 30-án semmit nem kérnek az utazóktól.

FERENC pápa
A pápa szentmisét pontifikál a Kossuth téren vasárnap. Fotó: Máthé Zoltán

Milyen járatokon lehet ingyen utazni? 

A MÁV fővárosba tartó vonatainak másodosztályú kocsijaiban, a MÁV-HÉV menetrendszerinti járatain és a Volánbusz agglomerációs járatainak Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszain, valamint a Volánbusz, a Weekendbus, a G-Busline Kft., a Trans-Tour’90 Kft. és a Trans-Vonal Kft. menetrendszerinti helyközi járatain ingyenes lesz az utazás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Megdöbbentő atomháborús fenyegetés a lengyelektől

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Magyar Péter ezúttal Dobrev Klárát sértegette: „Egészen ijesztő!” - Videó

INSIDER

Örülhetnek az autósok: Megint csökken az üzemanyag ára!

INSIDER

Esélyük sem volt a túlélésre: Motoros találkozóra menet hunyt el a tolnai szerelmespár

INSIDER

Megrázó részletek, ez vezethetett a bőnyi iskolai késeléshez