Létrehozva: 2023.04.14.
Módosítva: 2023.04.14.

Csökken a várólista! Hiánypótló egészségügyi centrum nyílt Veszprémben

A központ évente mintegy 20.000 képalkotó vizsgálatot - CT, MR, digitális röntgen és ultrahang – tud elkészíteni, ezzel jelentősen tehermentesíti az állami egészségügyet.

A közép-dunántúli régió első képalkotó nagydiagnosztikai központját a TritonLife Csoport magánegészségügyi szolgáltató nyitotta meg április 14-én Veszprémben, de két hónapja már próbaüzemben dolgoznak.

A közép-Dunántúl régiójának legmodernebb, 128 szeletes CT-je -Fotó: Mohai Balázs

A 680 négyzetméteres diagnosztikai központ évente mintegy húszezer képalkotó vizsgálatot - CT, MR, digitális röntgen és ultrahang – tud elkészíteni, ezzel jelentősen tehermentesíti az állami egészségügyet.

Ebben a régióban nem volt eddig komoly nagydiagnosztikai központ, ultrahangot készítettek, de CT, MR, röntgen nem volt. A várólisták növekedésével nagy igény alakult ki, ezért terveztük, hogy egy ilyen központot építünk. A most elkészült létesítmény azonban nemcsak egy diagnosztikai központ, hanem ennél sokkal átfogóbb egészségügyi ellátóhely lesz: járóbeteg rendeléssel, képalkotó diagnosztikai központtal, és terápiás lehetőségeket is fel fogunk ajánlani. A tapasztalatok szerint ez jelentősen csökkentheti majd a várólistát a régióban

– mondta el a Ripostnak Dr. Szántó Tamás radiológus főorvos, a Veszprémi TritonLife Diagnosztikai Központ szakmai vezetője 

Dr. Szántó Tamás
Dr. Szántó Tamás radiológus főorvos, a Veszprémi TritonLife Diagnosztikai Központ szakmai vezetője - Fotó: Mohai Balázs

A centrum megnyitása Veszprém megye és a régió életében fontos mérföldkő, hiszen a magán- és az állami egészségügy együttes jelenléte nemcsak csökkenti a diagnosztikai várólistákat, hanem az ügyfelek gyors eredményhez, így gyorsabb diagnózishoz, ezáltal időben történő, megfelelő kezeléshez juthatnak. Eddig sok betegnek kellett messzebb utaznia, hogy megfelelő ellátásban részesüljön, most azonban a régióban is lesz lehetőség erre. 

Ezen a területen hatalmas fejlődés volt az utóbbi 40 évben, nagy fejlődésen ment keresztül a képalkotó diagnosztika, de ezek alkalmazása nagyon drága fejlesztéseket kíván, emiatt is gyakran magántőkéből valósulnak meg. De hogy ezek a speciális vizsgálatok mit is takarnak a gyakorlatban, azt is elmondta lapunknak Dr. Szántó Tamás radiológus főorvos.

 

A klasszikus röntgen visszatért a klasszikus balesetek, törések vizsgálatára, esetleg reumatológiai panaszokra vagy gyors vizsgálatokra, például, hogy fennáll-e tüdőgyulladás, vagy sem. A belső szervek vizsgálatának első lépcsője általában az ultrahang, ami gyorsan és olcsón elérhető. A  CT és az MR sokkal drágább vizsgálat. A CT nagy mennyiségű röntgensugárral dolgozik, az MR pedig egy mágneses térbe helyezett testnek az elektromágneses  hullámokkal történő ingerlését jelenti.  Van egy olyan elképzelésünk, hogy a tüdőszűrést alacsony dózisú CT-vel csinálnánk, azzal sokkal többet fog tudni mutatni. Nagy mellkasi kivizsgálásokra a CT alkalmas, és ez a vizsgálat nagyon fontos a sürgős esetekben, tehát például sztróknál, agyi történéseknél vagy a baleseti gyorsvizsgálatoknál. A CT nagy szerepet játszik még az onkológiában, a daganatos betegek kezelésének a követésében. Az MR általában az idegrendszeri betegségek esetében fontos, tehát az agy és a gerinc vizsgálatáról szól, emellett nagyon jó az ízületek vizsgálatára is.

A térségben speciális vizsgálatok is elérhetőek lesznek, köztük a Cardio-CT, ami rendkívül fontos a legnagyobb népegészségügyi probléma, a szív- és érrendszeri eredetű betegségek megelőzése és a halálozás csökkentése érdekében. A központban lesz még MR artrográfia, amellyel a legapróbb ízületi károsodásokat is ki lehet mutatni és a beültetett fémek, például protézisek, törésrögzítők ellenőrzését is el tudják végezni, amire az egész országban kevés helyen van lehetőség.

A vármegyében elsőként speciális vizsgálatokra is lehetőség nyílik, köztük Cardio CT vizsgálatra, szív és a szívkoszorúerek vizsgálatára és MR artrográfiára is. Fotó: Mohai Balázs

A megfelelő és időben elvégzett vizsgálatok sokat segítenek  majd, hogy mindenki időben kapjon a betegségének megfelelő, szükséges ellátást. Dr. Szántó Tamás főorvos hozzátette: a modern technikai feltételek biztosítása mellett  az is fontos számukra, hogy részletes személyes tájékoztatást és megfelelő tanácsadást kapjanak a hozzájuk fordulók. 

 

origo.hu

Fecseg a 29 évvel idősebb milliárdos párjáról a börtönben lévő Lagzi Lajcsi lánya

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

life.hu

Ő a királyi család titokzatos tagja: ki is valójában Lady Sarah Chatto?

magyarnemzet.hu

Éjjel egy benzinkúton fizettették meg a magyar válogatott hősével a gólja árát

life.hu

Ugyanaz a focisták zsánere? Meglepően hasonlít egymásra Szoboszlai Dominik és Csoboth Kevin barátnője - Fotók

magyarnemzet.hu

Ma továbbjuthatunk az Eb-n! Szoboszlai egy telefonhívással tehet érte – így állunk

ripost.hu

„Lehet, hamarosan kisbabád lesz” – Vajna Tímea szívszorító üzenetet küldött Gelencsér Timinek

mindmegette.hu

Ragyogóan tiszta lesz a sütőd, ha beveted ezt szuperegyszerű módszert

ripost.hu

Istenes Bence szelfije a nap fotója, Csobot Adél is reagált

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

ripost.hu

Bőséges termést hoz a paradicsom, ha betartod ezeket a trükköket

ripost.hu

Testvérek? "Kulcsár Edina klón" lett Magyarország Szépe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Macron, Scholz, Meloni: Európa nagyhatalmainak vezetőivel tárgyal Orbán Viktor

INSIDER

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

INSIDER

A háborúpárti Brüsszel azért szabott ki gigabüntetést hazánkra, mert a magyarok a a békére szavaztak

INSIDER

Top 5 hazugság: Magyar Péter folyamatosan hazudozik, saját híveinek is

INSIDER

Csodájára járnak: Különleges képességgel van megáldva a kunmadarasiak csordása

INSIDER

Ennyit az igazi nyárról: itt csapnak le jégesővel a zivatarok, kiadták a riasztást

INSIDER

Halálúton vesztette életét a családapa Bélmegyernél, tucatnyian gyászolják Jánost - Videó

INSIDER

Őket hordozza tenyerén a sors: két csillagjegyre még a nyáron rátalál a boldogság