
Óriási siker a sörversenyen – mindent vitt a magyar alma
A világ legnagyobb sörkészítő nemzeteit sikerült maga mögé utasítania a békésszentandrási sörfőzdének az április 18. és 22. között rendezett XXXIII. Arany Sörpecsét elnevezésű sörversenyen a csehországi Litomericében.
A hazai gasztroforradalom legsikeresebb részét valószínűleg a magyar borok diadalai adják, melyek sorra gyűjtik be a rangos nemzetközi díjakat, ám ezúttal a magyar sör is letette a kézjegyét. Tavaly áprilisban tréfának szánta a kolbászos sörét a Szent András Sörfőzde, ami így is nagy siker lett, ám idén teljesen tudatosan készültek termékeikkel Csehország legrangosabbnak számító nemzetközi sörversenyére, az Arany Sörpecsétre (Pivní Pecet), ahol a Kertem nevű prémium ciderük arany, míg az Almás Rétes pastry ale-jük egy ezüst érmet is kiérdemelt.

1200 sör versenyzett
Azt, hogy mennyire jelentős ez a sörszemle jól példázza, hogy több mint 200 sörfőzde közel 1200 söre versenyzett 39 kategóriában. A nevezett tételeket egy gondosan összeállított szakmai zsűri értékelte, akiket nemzetközi sörkritikusokból, független sörfőzőmesterekből, újságírókból és oktatókból válogattak össze. Száznál is több díjat osztottak ki a fesztivál jellegű rendezvényen, ahol már az érem szerzés is igazi szakmai dicsőségnek számít.

Miért pont almás rétes?
A pastry ale egy az utóbbi években közkedvelt sörstílus, melynek lényege, hogy a sör készítői egy az adott országban ismert étel (általában sütemény) ízvilágát minél tökéletesebben adják vissza az elkészült sörben. A számos nagyszerű édesség közül az almás rétesre azért esett a választásunk, mert ez egy olyan sütemény, amit szinte mindenki szeret, ugyanakkor ez a termék jól illeszkedik a magas minőségű gyümölcsös söreiről ismert főzdénk kínálatába
– tudtuk meg a főzde brand managerétől, Magyar Pétertől, aki arról is beszélt, hogy cégük az ízesített sörökhöz is valódi alapanyagokat (jelen esetben pl. valódi fahéj, almasűrítmény) használ fel.

A szokásosnál is hosszabb kísérletezés volt
"Valódi alapanyagokkal nehezebb dolgozni, mint az utánzatokkal, de építünk arra, hogy a fogyasztók értékelik a minőség béli különbséget." - fejtette ki a Péter, aki arról is informált, hogy a legnagyobb kihívás ennél a sörnél a nem megszokott alapanyagok esetén az ízek és illatok (fahéj, vanília, alma) kinyerése, a sörben való megjelenésének tökéletesítése volt, amit nagyban segített a Magyarországon egyedülálló laborjuk.
Ezek miatt természetesen a szokásosnál is hosszabb kísérletezésre volt szükség a termék ízvilágának és gyártástechnológiájának kialakításánál.
– fogalmazott a manager.








