Marics Peti
Luxusszálloda helyett az Apostoli Nunciatúrán, vagyis a saját nagykövetségének épületében száll meg az április utolsó hétvégéjén Magyarországra látogató Ferenc pápa. Az egyházfő szervezett díszvacsorán nem vesz részt, az étkezéséről apácák gondoskodnak.
Javában zajlik a készülődés az Apostoli Nunciatúrán, ahová hamarosan rangos vendég érkezik Ferenc pápa személyében. A fogadására mindennek készen kell állnia, többek között a minden igényt kielégítő, mégis puritán szobájának, illetve a menüsor elkészítéséhez szükséges alapanyagoknak.
A Bors megbízható forrásból megtudta: a szerénységet képviselő egyházfőben fel sem merült, hogy valamelyik impozáns, ám méregdrága budapesti hotel szolgáltatásait vegye igénybe.
Az ő esetében leginkább az érseki palota, illetve az Apostoli Nunciatúra kerülhetett szóba, végül az utóbbit választotta.
Zsírszegény ételekkel kínálják
A vatikáni nagykövetség egyébként nem foglalkoztat külön séfeket, mesterszakácsokat, és a pápalátogatás idejére sem kötnek szerződést luxuséttermekkel. Az egyházfő reggelijét, ebédjét és vacsoráját is apácák készítik majd. A szerzetesnőknek természetesen körültekintően kell eljárniuk, hiszen Ferenc pápa korábban vastagbélműtéten esett át, emiatt a mai napig szigorú, zsírszegény diétát kell követnie.
Csak próbafőzés után tálaltak
II. János Pál pápa 1991-ben járt először Magyarországon. Az ő egyik díszebédjét Pethes Alajos séf készíthette el. A már 80 éves mesterszakács jó szívvel emlékszik a megtisztelő feladatra, és a Borsnak most elmondta, milyen komoly feltételeknek kellett az ételkészítésben résztvevőknek megfelelniük.
Folyamatosan tartanunk kellett a kapcsolatot a nunciatúrával, illetve a köztársasági őrezreddel. A főzési folyamatot egy katonaorvos is figyelemmel kísérte. A menüsort előre lefőztük, hogy a nunciatúra illetékesei megkóstolhassák és véleményezhessék.
Az ételeket csak a próbafőzés után hagyták jóvá – mondta Pethes Alajos, és hozzátette: azt is ellenőrizték, hogy valamennyi konyhai dolgozó, a kézilányokat, a kuktákat és a szakácsokat is beleértve rendelkezik-e orvosi igazolással.
- Vérmintát vettek tőlünk, hogy kiszűrjék az esetleges fertőző betegségeket. A Benczúr Hotel konyháján főztünk, a készételeket pedig átszállítottuk az Úri utcába, a Főegyházmegyei Hivatalba. Természetesen az ételmintákat is ellenőrizték – fejezte be az ismert séf.