RETRO RÁDIÓ

Apácák főzik a diétás menüt Ferenc pápának Magyarországon

KKP
Szerző
KKP
Létrehozva2023. 04. 19. 17:31

Luxusszálloda helyett az Apostoli Nunciatúrán, vagyis a saját nagykövetségének épületében száll meg az április utolsó hétvégéjén Magyarországra látogató Ferenc pápa. Az egyházfő szervezett díszvacsorán nem vesz részt, az étkezéséről apácák gondoskodnak.

Javában zajlik a készülődés az Apostoli Nunciatúrán, ahová hamarosan rangos vendég érkezik Ferenc pápa személyében. A fogadására mindennek készen kell állnia, többek között a minden igényt kielégítő, mégis puritán szobájának, illetve a menüsor elkészítéséhez szükséges alapanyagoknak.

FERENC pápa
Magyarországra érkezik Ferenc pápa. Fotó: Botár Gergely / MTI

A Bors megbízható forrásból megtudta: a szerénységet képviselő egyházfőben fel sem merült, hogy valamelyik impozáns, ám méregdrága budapesti hotel szolgáltatásait vegye igénybe. 

Az ő esetében leginkább az érseki palota, illetve az Apostoli Nunciatúra kerülhetett szóba, végül az utóbbit választotta.

Zsírszegény ételekkel kínálják

A vatikáni nagykövetség egyébként nem foglalkoztat külön séfeket, mesterszakácsokat, és a pápalátogatás idejére sem kötnek szerződést luxuséttermekkel. Az egyházfő reggelijét, ebédjét és vacsoráját is apácák készítik majd. A szerzetesnőknek természetesen körültekintően kell eljárniuk, hiszen Ferenc pápa korábban vastagbélműtéten esett át, emiatt a mai napig szigorú, zsírszegény diétát kell követnie.

Csak próbafőzés után tálaltak

II. János Pál pápa 1991-ben járt először Magyarországon. Az ő egyik díszebédjét Pethes Alajos séf készíthette el. A már 80 éves mesterszakács jó szívvel emlékszik a megtisztelő feladatra, és a Borsnak most elmondta, milyen komoly feltételeknek kellett az ételkészítésben résztvevőknek megfelelniük.

Folyamatosan tartanunk kellett a kapcsolatot a nunciatúrával, illetve a köztársasági őrezreddel. A főzési folyamatot egy katonaorvos is figyelemmel kísérte. A menüsort előre lefőztük, hogy a nunciatúra illetékesei megkóstolhassák és véleményezhessék.

 Az ételeket csak a próbafőzés után hagyták jóvá – mondta Pethes Alajos, és hozzátette: azt is ellenőrizték, hogy valamennyi konyhai dolgozó, a kézilányokat, a kuktákat és a szakácsokat is beleértve rendelkezik-e orvosi igazolással.

- Vérmintát vettek tőlünk, hogy kiszűrjék az esetleges fertőző betegségeket. A Benczúr Hotel konyháján főztünk, a készételeket pedig átszállítottuk az Úri utcába, a Főegyházmegyei Hivatalba. Természetesen az ételmintákat is ellenőrizték – fejezte be az ismert séf.


 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.