Létrehozva: 2023.04.02.
Módosítva: 2023.04.02.

Valóságos üzletág az embercsempészet

Még hirdetik is magukat.

Ismét megjelentek a migránsok a magyar határhoz közeli Zombor utcáin. A téli időszakot követően egyre többen merészkednek be a városba. Az illegális bevándorlók jelentős része továbbra is a magyar határon akar átjutni az unió területére.

Migránsokat ellenőriznek a rendőrök a szerbiai Zomborban. Az ellenőrzés során meg is motozzák az illegális bevándorlókat: fegyvereket, fegyvernek minősülő tárgyakat keresnek náluk. Az egyenruhásoknak az utóbbi időben ismét egyre több dolguk akad a migránsokkal, azok ugyanis visszatértek a városba. Ahogy korábban, úgy most is csoportosan járják Zombor utcáit, a helyiek pedig attól tartanak, hamar tarthatatlanná válik a helyzet.

„Most még rejtőzködnek a migránsok, de azt gondolom, hogy hamarosan újra elözönlik az utcákat. Itt nem lehetett tőlük közlekedni sem. Amióta a rendőrség összegyűjtötte őket, ritkábban jönnek be a városba, de most azt látom, hogy újra előbújtak. Veszélyeztetve érzem magam miattuk. Nagyon kellemetlenek”– panaszkodott az M1 stábjának egy zombori lány.

Az illegális bevándorlók többsége taxival utazik a nyugat-bácskai településre, onnan indulnak tovább a magyar határhoz.

Folyamatos a nyüzsgés a befogadóközpont környékén is. A migránsok – akik a rendőri ellenőrzést szeretnék elkerülni – a környéken töltik az idejüket. Nagy csoportokban verődve vonulnak, telefonon egyeztetnek az embercsempészekkel. Többségük Szíriából, Afganisztánból és Pakisztánból érkezett, mindannyian a magyar határkerítésnél akarnak átszökni az Európai Unió területére.

„Ha egyedül mész, nagyon nehéz az út, mert különböző bandák vannak a kerítésnél. Fegyvereik is vannak, ezért nagyon veszélyes”– mondta egy migráns.

Hasonló a helyzet a határhoz közeli észak-bácskai régióban is. A Palicshoz közeli Tőzegbánya erdőt például ellepték a migránsok.

„Az erdő sűrűjéből, amikor kijöttek a migránsok, ketten hárman, akkor elmondták, hogy ott nagyjából ötvenen tartózkodnak, főképp pakisztániak és afganisztániak. Azt mondták, hogy az erdő túlsó oldalán viszont a marokkóiak táboroznak. Tehát, nagyon sokan vannak a Tőzegbánya erdőben” – mondta el az M1 tudósítója.

A helyiek arról számoltak be a Híradónak, hogy gyakoriak a migráns csoportok közötti összetűzések. A rendőrök időről időre járőröznek a környéken, begyűjtik az illegális bevándorlókat, és a szerbiai befogadóközpontokba szállítják őket. A lakosok elmondása szerint azonban néhány nap múlva ismét visszatérnek. Jelenleg is több száz bevándorló lehet a szerb-magyar határhoz közeli illegális migráns táborokban, akik kivétel nélkül mind az Európai Unióba szeretnének jutni.

A német rendőrszakszervezet (GDP) vezetője, Andreas Roßkopf azt feltételezi, hogy a Németországba érkező menekültek száma a következő hónapokban tovább fog emelkedni.  A Neue Osnabrücker Zeitungnak elmondta, jelenleg körülbelül 1500 illegális belépést regisztrálnak a határokon, és ez csak magasabb lesz, mert a melegebb hónapokban egyre többen jönnek. A német határokat elérő illegális bevándorlókat most profi bandák csempészik át Európán – magyarázta Roßkopf: „Ezek profi szakemberek, akik a siker garanciájával hirdetik magukat.”

Fotó: Török János / Délmagyarország

A szakember elmondta: a szövetségi rendőrséget technikailag jobban fel kell szerelni drónokkal, kamerákkal, korszerűbb autókkal. A teljes határ ellenőrzése azonban nem lehetséges: „Ezt nem tudjuk megtenni, nincs annyi rendőrünk, ahány ehhez kellene.” Megoldásként azt javasolja, hogy jobban kell ellenőrizni az EU külső határait.

2021-ben, még a háború kitörése előtt legalább 3,3 millió ember élt Németországban, akik menekülés, kiutasítás vagy nemzetközi védelem keresésére vándoroltak a mai Németország területére.  A migráns hátterű bevándorlók közül csaknem minden harmadik ember, vagyis 670 ezer fő Szíriában született. További 221 ezren Afganisztánból, 191 ezren Irakból,  Iránból pedig 115 ezren érkeztek.

A szövetségi rendőrség szerint tavaly csaknem 92 ezren léptek be illegálisan, ami hat éve a legmagasabb szám.

A német önkormányzatok hosszú távú stratégiát követelnek a menekültek befogadására a szövetségi és tartományi kormányoktól. A tervek szerint május 10-én tartanak  csúcstalálkozót Olaf Scholz kancellárral a menekültügyi költségekről.

Továbbra sem csökken a migránsok beáramlása Olaszországba. Januártól háromszor annnyian érkeztek, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az olasz belügyminisztérium tervei szerint minden tartományban befogadó-tábort alakítanak ki az országban tartózkodó több mint százezer migráns elhelyezésére, akikre aztán kiutasítás vár. Az olasz miniszterelnök közben az olasz tengeri határok hatékonyabb őrzését sürgette.

Az olasz rendőrség és a Frontex misszióban részt vevő svéd járőrhajó több tucat migránst tett partra a dél-olaszországi Lampedusán pénteken. Az illegális bevándorlókat a sziget menekülttáborába szállították. A 350 fős befogadóközpontban azonban ez idő szerint is több mint 1800-an tartózkodnak. Lampedusa polgármestere azonnali lépéseket sürget az olasz kormányzattól a helyzet kezelésére.

„Azt kértük, vessük be ismét a koronavírus idején használt karanténhajókat, csak nevezzük át azokat humanitárius hajóknak” – mondta Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere.

A római kormány erőfeszítései ellenére megnégyszereződött a 2023 januárja óta Olaszországba érkezett migránsok száma az előző év ugyanezen időszakához képest – közölte az olasz belügyminisztérium kedden.

A hivatalos adatok szerint idén eddig mintegy 27 ezer migráns érkezett tengeren Olaszországba, míg tavaly ugyanebben az időszakban mindössze 6543. Csak a múlt hétvégén 5573-an tették meg a veszélyes földközi-tengeri utat, és értek partot Dél-Olaszországban.

A Mediterranea nevű civil szervezet hétfőn felszólította Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt és Sergio Mattarella államfőt, hogy ne harcoljanak a civil szervezetek és hajóik ellen, hanem hagyják őket együtt dolgozni annak érdekében, hogy minél több emberéletet tudjanak megmenteni. A szervezet egyúttal arra kérte az Európai Uniót, hogy indítson közös mentési akciót a Földközi-tengeren.

Újabban a Lampedusa kikötőjében lefoglalt Louise Michel nevű NGO-hajó okoz feszültséget a hatóságok és a civil szervezetek között. Az olasz közlések szerint a hajó kapitánya, Reimar Beckert három mentőakciót hajtott végre líbiai és máltai vizeken, miközben figyelmen kívül hagyta az az olasz hatóságok kikötésre vonatkozó utasításait, és a megengedettnél jóval több embert vett fel a fedélzetre.

Eközben az olasz kormány igyekszik kibővíteni az országba érkezés legális útjait. Idén 82 705-en kaphatnak tartózkodási engedélyt az országban munkavégzés céljából, tizenháromezerrel többen, mint tavaly. Negyvennégyezer ember számára tartanak fenn engedélyt szezonális mezőgazdasági munkákra.

Az olasz belügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy minden tartományban tábort alakítanak ki az országban tartózkodó több mint százezer migráns elhelyezésére.

A tervek között szerepel, hogy Lampedusáról, Szicíliából és a többi déli régióból hadihajókkal és repülőkkel szállítják el az érkezőket az érintett régiókba. Most a huszonegy tartományból tízben működnek olyan táborok, amelyekben kiutasításra váró migránsokat helyeztek el.

Eközben a határok hatékony védelmének szükségességét hangoztatta olasz miniszterelnök. Georgia Meloni az Il Piccolo című trieszti napilapnak adott interjúban, amit más olasz lapok is átvettek, azt mondta:

„Nem áll szándékomban engedni a beletörődés ideológiájának”

-amit a migrációs politikában az Európai Unió kényszerített a tagállamokra. Sorsdöntő kérdésről van szó nemzetünk jövőjét tekintve, védett határokat akarok – szögezte le a kormányfő.

Mattoe Salvini a kikötőkért is felelős infrastrukturális és közlekedési tárca vezetője pedig ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „a határok védelmét szolgáló intézkedés kellene, de Európa a béranyákkal, a környezetvédő hűtőszekrényekkel és a zöld otthonokkal van elfoglalva”

Az éve eleje óta már több mint 27 ezren érkeztek Olaszországba, háromszor annyian mint tavaly, ugyanebben az időszakban.

A legtöbben Afrikából és Líbiából próbálnak eljutni Olaszországba, januártól azonban több mint háromszáz százalékkal nőtt a Tunéziából átkelők száma is, 2022 első negyedévéhez képest. Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter áprilisban Tunéziába látogat, ahol kezdeményezni fogja egy tunéziai -olasz járőrszolgálat létrehozását.

Több mint ötszáz határsértővel szemben intézkedtek a magyar határőrök hétvégén. A horvát határt is folyamatos nyomás alatt tartják az illegális bevándorlók. A tavaszias időjárás egyre kedvezőbb feltételeket biztosít a számukra, ezért egyre többen indulnak el a hegyvidékes tájakra, hogy onnan próbáljanak meg az Európai Unió területére lépni. A szakértők szerint továbbra sem csökken a migrációs nyomás Európában.

Terepmintás és kék színű sátrak állnak a Szabadka környéki erdőkben. Körülöttük eldobált cigarettás dobozok, telefonkártyák és orvosi papírok. A határ menti övezetben bujkáló illegális bevándorlók gyakran változtatják táborhelyüket. A közelben húzódik a magyar határkerítés, amelynek a migránsok által megbontott elemei a szerbiai oldalon hevernek.

A szabadkai befogadóközpontban migránsokat csak elvétve látni, ugyanis napközben pihennek. Ramadán van, a muszlim böjt, amikor napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, nem ihatnak.

A Szabadka külvárosához közeli makkhetesi erdő tele van illegális sátortáborokkal. A rendőrség rendszeresen járőrözik a környéken. Az illegális bevándorlókat időnként begyűjtik, a helyiek szerint azonban az utánpótlás folyamatos, taxisok hordják őket.

Folyamatos nyomás alatt tartják a migránsok a bosnyák–horvát határt is. Egyre többen indulnak el a hegyvidékes tájak felé, hogy onnan érjék el az Európai Uniót. Embercsempészek segítségével akarnak továbbjutni Bosznia-Hercegovinából. Az országban az egyik legkifizetődőbb illegális tevékenységnek számít az embercsempészet.

Az állítólagos segítségért cserébe akár több ezer eurót is hajlandók fizetni a migránsok.

„Kétezer-ötszáz eurót kért az embercsempész az útért. Ő Afganisztánban van, onnan irányít minket. Ott kellett neki odaadni a pénzt. A testvérem és az apám fizették ki az összeget” – mondta egy pakisztáni migráns.

Az illegális bevándorlók állandó félelemben tartják a lakosságot. Feltörik és elfoglalják a lakatlan házakat.

Biztos, hogy mindannyian veszélyesek. Mindegyik fekete öves. Képzettek a harci sportok területén. Legyőzhetetlenek. Lehetetlen harcolni velük. Nem is szabad, mert különben bajod eshet. A legokosabb messziről elkerülni őket” – panaszkodott egy helyi lakos.

Szakértők szerint jelentősen erősödött a migrációs áramlás, ezért Európa nehéz nyár előtt áll.

Az Európai Unión belül bár egyre erősebbé válnak azok a politikai vélemények, hogy a külső határokat őrizni kell, a nyilatkozatokat konkrét lépések azonban eddig még nem követték.

Az az egy biztos, hogy Magyarországnak nagyon fontos, és ezt Orbán Balázs politikai igazgatónak a nyilatkozata is megerősíti, hogy a határvédelemre Magyarország pénzt kapjon, a határvédelmi költségét Magyarországnak térítsék meg, és ebbe beleértendő a határkerítés építésének a költségei is” – fogalmazott Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

A téli időszakban sem csökkent a migrációs nyomás, és az érkezők kivétel nélkül embercsempészek segítségével jutnak a határokhoz. Tunéziában és Líbiában is tömegek tartózkodnak. Törökországban pedig jelenleg csaknem ötmillió illegális bevándorló él.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Húsvét közeledtével virágba borul az Adria Királynője Horvátországban

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast