Létrehozva: 2023.02.08.
Módosítva: 2023.02.08.

Szívébe zárta Magyarországot a japán sztárépítész - ezt mondta rólunk

A Közmédia Év Embere díjat a Magyar Zene Háza tervezője, Sou Fujimoto kapta. Az ünnepség után interjút adott lapunknak a sztárépítész.

Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője vehette át idén a Közmédia Év Embere díjat. Az ünnepség után exkluzív interjút adott a Ripostnak. A japán építész elmondta, hogy mi inspirálta a Városliget lélegzetelállító épületének megalkotása során és milyen benyomást keltettek benne a magyarok.

Sou Fujimoto a Magyar Zene Házában. Fotó: Bánkúti Sándor

Mit érzett, amikor először meglátta a Magyar Zene Házát a valóságban?

Nagyon csodálatos pillanat volt. Mikor először láttam a kész épületet, sok ember sétált itt és mindannyian nagyon boldognak tűntek. Sok gyerek is volt köztük. Felnéztek a mennyezetre és gyönyörködtek benne.  Úgy éreztem, hogy az épület végre életre kelt, amikor az emberek belakták. Az volt az a pillanat, amikor tudatosult bennem, hogy az épület valóban elkészült. A végeredmény pedig a képzeletemet is túlszárnyalta.

Mennyire vette figyelembe a tervezés során a nemzeti sajátosságokat és a helyszínt?

Mikor megtudtam, hogy az épület az erdő közepén, egy gyönyörű parkban fog állni, azon gondolkoztam, hogyan értelmezzük ezt a gyönyörű kettősséget. Természetesen a másik inspirációm a zene volt. Rádöbbentem, hogy mennyire fontos a zene a magyar embereknek. Fontos szempont volt, hogy tisztelegjünk a zene szenvedélye előtt és hozzunk létre  a magyar emberek számára egy házat a zenének. Természetesen megtudtam azt is, hogy Budapest a kultúra helye, történelmi épületekkel, zenei kultúrával és tradíciókkal. A kontraszt és a harmónia a történelmi kultúra és a jövő között, a kapcsolódás megtalálása is nagyon fontos inspiráció volt.

Hogyan tudott együtt dolgozni a magyar szakemberekkel?

A helyi emberekkel való jó együttműködés volt az egyik kulcsa az épület sikerének. Nagyon jó volt együtt dolgozni a magyar csapattal. Megtapasztaltam, hogy a magyar emberek kedvesek, lazák, könnyedek. Jó kapcsolatot alakítottunk ki egymással.

Számított erre a sikerre a nemzetközi szakmai közösségtől és a magyar közönségtől?

Természetesen próbáltam a legjobbat kihozni magamból, hogy sikert tudjunk elérni. Tudtam, hogy ez a projekt nagyon fontos a magyar embereknek. Szerencsés voltam, mert nagyszerű csapatom és megrendelőm volt. Jó emberekkel voltam körülvéve ahhoz, hogy pozitív energiával töltsük meg ezt az épületet. Mindez nem sikerülhetett volna a magyar emberek nélkül.

Olyan lett az épület, amilyennek a tervezőasztalon elképzelte?

Túlszárnyalta az elképzelésemet, sokkal több lett, mint amire számítottam. Nagyon boldog vagyok, hogy véghez vihettem ezt a projektet. Öröm látni, hogy mennyi embernek szereztem örömet az épülettel.

Szívesen dolgozna újra Magyarországon egy építészeti műremeken?

Nagyon várom, hogy több projektem is legyen Magyarországon, mert jó élmény számomra a magyarokkal való együttműködés. Nagyon jó ide újra és újra visszajönni, szóval alig várom, hogy újabb projekten dolgozhassak itt.

Nézd meg az interjúnkról készült videót!

 

 

 

ALTORJAI Anita; FUDZSIMOTO, Szó; PAPP Dániel
Fujsimoto Papp Dániellel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával, valamint Altorjai Anitával a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával a Magyar Zene Házában február 6-ánrendezett díjátadó ünnepségen.  Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Sou Fujimoto a Közmédia Év Embere lett

Sou Fujimotonak nem lehet elég hálás a magyar közönség a lélegzetelállítóan gyönyörű Magyar Zene Háza épületéért. Elismerésképp a japán építész kapta Közmédia Év Embere díjat, amit csodálatos ünnepség keretein belül vehetett át az általa tervezett épületben. Az ünnepségen Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kiemelte, hogy a magyar kulturális élet egyik legkiemelkedőbb pillanata volt tavaly a Magyar Zene Házának átadása. Hozzátette: a kő együtt él a környezetével, az épített környezet zseniálisan egybeolvad a teremtett világgal. Az egész világ magyarsága büszke lehet az épületre, amely a zenei élet jelképévé vált. 

A Magyar Zene Házában a lehető legméltóbb körülmények között hangozhatnak el Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és mások művei - jelentette ki Papp Dániel. 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az épület ékes bizonyítéka ember és természet harmóniájának. Hozzátette: akik egykor erősen ellenezték a projektet, bizonyára szemlesütve belátják, hogy nagyot tévedtek. A Magyar Zene Háza az ország legtöbbet díjazott fejlesztése és Európa egyik legismertebb épülete.  

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója felidézte: az épület Európa legjobban várt kulturális ingatlanfejlesztése volt. Az épületben dolgozók napi szinten átélik a csodát: a park szerves részeként tárul eléjük a Magyar Zene Háza, amely teljesen belesimul a növényi környezetébe. 

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa rámutatott, hogy évtizedek óta az első nemzetközi tervpályázatot írták ki Magyarország történetében. A tender nem meghívásos volt, hanem teljesen nyitott - tette hozzá. 

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA által 2020-ban létrehozott Közmédia Év Embere Díjat a magyar kulturális életre gyakorolt korszakalkotó munkássága elismeréseként ítélték oda tavaly decemberben a japán építésznek.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

origo.hu

Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

life.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Az Oroszlán hullámvasúton utazik, a Szűznek önvizsgálatra van szüksége

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

mandiner.hu

Elemzést közölt a Politico: nem véletlenül van kibukva Trump Ukrajnára

origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra

INSIDER

Járványveszély: a kormány megvédi a perrel támadott gyermekorvosokat

INSIDER

Úgy szálltak ki, mint egy tankból: gyermekes apuka karambolozott Érden - Fotók

INSIDER

Hajrá, magyarok! Országjárásba kezdenek a jövő sportsikerei érdekében