5 hónapja

Puskás Ferenc hírnevével vetekszik a Magyar Zene Háza – videó

Magyarország legtöbbet díjazott épülete lett a városligeti intézmény.

Magyarországot korábban csak az Országházzal és Puskás Ferenccel azonosították, de most már a Magyar Zene Háza is olyan hírnevet vívott ki magának világszerte, hogy sok külföldi kimondottan azért utazik Magyarországra, hogy ezt lássa – mondta el a Ripostnak a Városliget Zrt. vezérigazgatója. 

Fotó: Ripost/BS

Még maga a japán tervező, Sou Fujimoto is egészen elérzékenyült, amikor élőben látta művét, amely immár hazánk legtöbbet díjazott épülete lett

– árulta el Gyorgyevics Benedek, aki annak alkalmából adott interjút lapunknak, hogy legutóbb éppen szerdán este jutalmazták a Zene Házát a világ legjobb kulturális célú ingatlanfejlesztésének járó díjjal, az Iconic Awarddal. A German Design Council által odaítélt elismerést az egyik legjelentősebb nemzetközi ingatlanszakmai kiállításon, a müncheni EXPO REAL-on jelentették be. 

Fotó: Ripost/BS

De az épület átadása óta szinte nem volt olyan hónap, amikor ne söpört volna be valamilyen díjat Angliától az Egyesült Államokig és Franciaországtól Németországig. A mostani bejelentés előtt alig egy héttel választották 2022 vezető új turisztikai attrakciójának az idegenforgalmi ágazat Oscarjaként emlegetett nemzetközi versenyen, a Mallorcán kihirdetett World Travel Awardson. Nem csoda, hogy a megnyitó óta eltelt rövid idő alatt már 700 ezren voltak kíváncsiak rá, a látogatók harmada pedig határainkon túlról érkezett

Minden előzetes várakozást és prognózist felülmúlt az érdeklődés. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek elképesztően boldogok azt látva, amit itt, a Városligetben az elmúlt 10 évben sikerült megvalósítanunk

– mutatott rá a Liget fejlesztésének fő felelőse.

Fotó: Palkó György

Ugyanis nemcsak a Zene Háza aratja sorra a babérokat, hanem a megépítését biztosító Liget Budapest Projekt maga is a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált az International Property Awards történetében. Ezen a megmérettetésen ugyanis az új Néprajzi Múzeum és az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ is nagy presztízsű díjat nyert. Emellett a Szépművészeti Múzeum felújítása kapta az Europa Nostra Díjat, mely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése.

A válság miatti kormányzati takarékosság sajnos a Liget Projektet is érinti, de ez csak annyit jelent, hogy a még el nem kezdett beruházásokat kicsit elhalasztják, semmi nem került le a napirendről 

– erősítette meg Gyorgyevics Benedek, hozzátéve, hogy a Városliget Zrt., amely a parkot és az itt lévő intézményeket fejleszti, az üzemeltetésben is részt vesz. Több mint kétszázan dolgoznak naponta azon, hogy a hatalmas látogatószám ellenére 99 évig ugyanolyan állapotban őrizzék meg ezeket, mint ahogy a megnyitás napján átadták a közönségnek. 

Az állatkert területén jó ideje befejezetlen Biodom sorsa viszont még mindig lóg a levegőben. 

Jelenleg a főváros feladata és felelőssége, hogy ezt az izgalmas attrakciót befejezze itt a Városligetben 

– fogalmazott a szakember, aki elmondta: nem született még végső döntés arról, hogy a félbemaradt beruházást a kormányzat átveszi-e Budapest városvezetésétől.

Még egy éves sincs

A Magyar Zene Házát 2022. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján vehette birtokba a nagyközönség, és megépültével a Városliget megújítva kapott vissza egy korábban évtizedekig elzárt, rendkívül elhanyagolt állapotú 7 ezer négyzetméternyi zöldfelületet. Az intézmény példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet meghatározó helyszínévé lépett elő, a zenetörténeti kiállítás, a hangdóm előadásai és a koncertek folyamatosan teltházasak. 700 ezres vendégszámával a legmeghatározóbb hazai közgyűjtemények látogatottsági szintjére került. Emellett a közösségi médiában Magyarország egyik legtöbbet posztolt épületévé vált, sokezer fotón, videón köszön vissza ikonikus üvegfala, lyukakkal áttört tetőzete valamennyi internetes oldalon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Zelenszkij kemény fenyegetése

origo.hu

Bódi Sylvi a parton fekve mutogatja a fenekét - kép

metropol.hu

Tragédia a színházban: a közönségre szakadt a tető

vg.hu

Oroszország elfoglalta az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki székét

ripost.hu

Tombolt a vihar Pécsett: lapátolni lehet a lezúduló jeget

magyarnemzet.hu

Hihetetlen, mivel oldanák meg a kínaiak a népességfogyást, ilyen még a világon sehol nem volt

origo.hu

Kísérteties a hasonlóság Tóth Andi mostani és korábbi szakítása között

travelo.hu

Mától újra jár a fogaskerekű és működik a TELEfogas szolgáltatás is

ripost.hu

Így metszd meg most a levendulát, hogy nyáron gyönyörű legyen

ripost.hu

"Meghan Markle elborzadva jött rá, hogy Harry csak milliókat ér, nem milliárdokat"

ripost.hu

Holtan találtak egy földönkívülit: retteg az egész falu

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Már elég a mobilod is a receptkiváltáshoz - bővült az EESZT applikáció

INSIDER

Miért április elseje a bolondok napja?

INSIDER

Adás közben cigányozta le az ismert műsorvezetőt Puzsér Róbert

INSIDER

Orbán Viktor a Vatikánba utazott

INSIDER

Tombolt a vihar Pécsett: lapátolni lehet a lezúduló jeget

INSIDER

Megdöbbentő részletek a férfiról, aki kilökte a tizedikről a párját Győrben

INSIDER

Kényszerleszállás Budapesten: rendőrök rohamozták meg a fapados járatot

INSIDER

Egyre többen szenvednek az influenza tüneteitől - Mangó doktornő szerint még nem értünk el a csúcsra