Létrehozva: 2023.02.17.

Busómaszk mester mutatja meg, hogyan készülnek az ijesztő álarcok - Galéria

Megkezdődött a híres mohácsi busójárás, ahol ijesztő és vicces maszkokban parádéznak a busók. A Ripostnak most egy mester mutatta meg, hogyan is készül a busóálarc.

A csütörtöki Kisfarsang napjával elkezdődött a méltán híres mohácsi Busójárás. A keddig tartó programkavalkád egyik legnépszerűbb pontja a vasárnapi felvonulás lesz majd, ahol szebbnél szebb, vagy inkább ijesztőbbnél ijesztőbb busók űzik el a telet. Azt azonban kevesen tudják, mennyi munka van egy busómaszk elkészítésével. Mi egy igazi mohácsi fafaragóval jártunk ennek utána.

Baráth Gábor busómaszk-készítés közben
A 37 éves Baráth Gábor negyed évszázada, 12 éves kora óta gyárt busómaszkot. Fotó: Facebook / Busójárás Mohács

Saját maszkkal kezdődött

Baráth Gábor fiatal kora ellenére már 25 éve farag busómaszkokat. Azt mondta, nem saját ötlet alapján kezdte el a mesterséget.

"Mohácson minden gyereknek az az álma, hogy egyszer nagy busóvá váljon" - kezdte a Ripostnak Baráth Gábor fafaragó, aki az első saját maszkját kamaszként készítette el.

A családban egyetlen maszk volt. Emlékszem rá, a bátyámmal vitatkoztam, hogy melyikünk vegye fel a felvonulásra. Végül elkezdtem egy sajátot megfaragni, ám amikor meglátta a szomszédunk, miben mesterkedem, odaadta az ő félkész maszkját, hogy fejezzem be. Ennek már huszonöt éve

- mesélte Gábor. A mesterséget magától, autodidakta módon tanulta ki, és azokkal a szerszámokkal dolgozott, amelyeket felmenői hagytak a családban.

Baráth Gábor fafaragó busómaszkot farag
Aprólékos munka a busómaszkok faragása Fotó: Sóki Tamás / MTI

TSZ-elnök formájú maszkot is rendeltek már

A fafaragótól megtudtuk: Mohácson aki csak teheti, saját magának faragja ki a busómaszkot, de 15-20-an kiemelten foglalkoznak a maszkkészítéssel, Gábor is közéjük tartozik.

Nekem egy átlagos maszkot 8-10 óráig tart elkészítenem. De van olyan, amin évekig dolgozom, formázom, csiszolgatom őket, s majd csak a következő évben veszem elő újra

- fogalmazott a mester. Gábor nem számolta, az elmúlt negyed században hány darab maszkot faragott, átlagosan 30-50-et készít el egy évben. Az alkotások "lelkülete" nincs előre meghatározva, a faragás közben alakul ki, hogy a maszk mosolygós vagy ijesztő lesz.

Az egész kicsitől a nagyon nagyig faragtam már. A legnagyobb egy mélyített faragású, sisakszerű maszk volt, de készítettem már tehénfej-formájút is. Sőt, egyszer konkrét elképzeléssel kerestek meg: valaki TSZ-elnök alakú busómaszkot szeretett volna. Visszakérdeztem, hogy mitől lesz egy maszk ilyen? Erre azt mondta a megrendelő, hogy nagy orrú legyen. Ezt meg is csináltam, ám az illető még otthon rádolgozott, és az egyik fogát befestette arany színű festékkel

- mesélte Gábor. A fafaragó vállalkozóként dolgozik, így maga osztja be az idejét, de a busójárás előtti napokban nagy a hajtás, ilyenkor alig 3-4 órát alszik.

Baráth Gábor fafaragó busómaszkjai a mohácsi Busójáráson
Számos maszk készül el szezononként a busóknak Fotó: Facebook / Busójárás Mohács

Maszkkészítőkből nem lesz hiány

A busómaszk háromféle fából készülhet: fűz-, nyár- vagy hársfából, mert ezek puha fák, könnyen faraghatóak. Ezért azok a fiatalok is bátran próbálkozhatnak, akik a busómaszk-faragók "utánpótlását" jelentik.

"Idén indítottunk először fafaragó szakkört, amire nagy örömünkre 11 tanuló jelentkezett. Az volt a feladatuk, hogy két maszkot készítsenek: egyet saját maguknak, egyet pedig a busójárás egyik kiegészítő programjának, egy kiállítás számára. Úgy látjuk, hogy fiatalok között népszerű ez a tevékenység. Alapvetően 13 év feletti gyerekeket várunk, mert akkorra lesz erejük a faragáshoz, de volt már olyan 11 éves is, aki redkívül ügyes volt - mondta Gábor. A férfi a Vidák busócsoport tagja, amely a legnagyobb Mohácson. A busójáráson ők szervezik az ágyúlövést, szamaras kocsival járják a várost, és a máglyagyújtás is hozzájuk köthető. Baráth Gábor azért, hogy fennmaradhasson a busómaszkok hagyománya, jóbarátjával, Fortenbacher Attilával a Famatyi Bábszínház előadásában bemutatják a busójárás kialakulását.

Nézd meg képgalériánkban, hogyan készülnek a busómaszkok!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért