Létrehozva: 2023.02.05.

Több mint 2000 maskarás vesz részt az idei busójáráson - íme a programok

Közeledik a farsang farka és ezzel együtt az idei busójárás, ahol hetven busócsoport, több mint kétezer maskarás búcsúztatja majd a telet. Gazdag lesz idén a program a mohácsi busójáráson.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a farsang farka. Számos városban ekkor rendezik meg a híres felvonulásokat, például a riói vagy a velencei karnevált, itthon pedig a mohácsi busójárást. Idén február 16–21. között lesznek ehhez kapcsolódó programok Mohácson. Íme a részletek!

Idén február 16-21. között lesz a busójárás.

A busójárásról

A helyiek által sokacnak, a köznyelvben sokácnak nevezett népcsoport által meghonosított farsangi eseményt először egy 1783-as feljegyzés említi. A török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokácok álruhákat öltve aztán visszatértek a folyón átkelve és így ütöttek rajta a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból. A busójárás elemei azóta is változatlanok: busóbundába öltözött emberek faragott álarcokban, jellegzetes kereplőkkel és kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a telet.

Alig két hét múlva kezdődik az idei busójárás Mohácson

Az évről évre egyre több programmal bővülő rendezvény keretében a látogatókat elsősorban folklórműsorokkal szórakoztatják, így néptánccsoportok fellépésével, busócsoportok bemutatóival, táncházakkal, gyerekprogramokkal várják a hozzájuk érkezőket - az év hagyományosan legnagyobb helyi ünnepére készülő – mohácsiak.

busójárás,mohács
Fotó: Szabolcs László / Ripost

Lesznek újdonságok is

Február 19-én, vasárnap délelőtt az újmohácsi révnél látványfőzéssel, zenével várják a vendégeket. A délszláv zenével kísért mindennapos táncházak egy részét pedig esőbiztossá tették: a mohácsi piac fedett részén is mozgásra hívják az érdeklődőket. A gyerekeknek koncerteket tartanak szombaton és vasárnap délelőtt a Kossuth Teátrum színháztermében, míg a Duna partján közelmúltban létesült Selyemgyár Kulturális Negyed rendezvénytermében is lesznek programok. Az Anka bál keretében sokaclány-szépségversenyt is tartanak és további újdonság, hogy a PajtaKult hálózat keretében megnyílik a KultúrKikötő Mohácson, ahol néprajzi előadásokon, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a látogatók.

A leglátványosabb program idén is farsangvasárnap lesz

A busójárás leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnapon tartják meg. A busók február 19-én kelnek át csónakkal a Dunán, felvonulnak a belvárosban, vízre teszik a farsangi koporsót, új busókat avatnak és  hatalmas máglyát gyújtanak a város főterén. Már a délelőtti óráktól népművészeti- és kézműves vásárral, busómaszk- és folklórkiállítással, kézműves foglalkozásokkal, ételkóstolóval, tamburazenekarok koncertjeivel, néptánccsoportok előadásaival várják a látogatókat, miközben a több mint kétezer maskarás lépten-nyomon felbukkan a látogatók között, szerte a belvárosban.

Makó, 2022. 03. 05. Busójárás.Fotó: Szabó Imre (SzI) Délmagyarország
Fotó: Szabó Imre / Délmagyarország

Kisgyerekkel nem biztos, hogy jó ötlet, babakocsival egyenesen veszélyes a részvétel

A szervezők idén is azt kérik a csecsemőkkel vagy három év alatti gyerekekkel érkezőktől, hogy vegyék figyelembe: a rendezvényen sok szempontból fokozott óvatosságra van szükség. Komoly tömeg lesz, folyamatosan zúg a busók és látogatók kezében a kereplő, a kolomp; lovaskocsik, traktorok és más járgányok is közlekednek az emberek között; a máglyaégetésnél pedig nagy lesz a füst. Arra is felhívják a figyelmet, hogy babakocsit a tömegbe bevinni kifejezetten veszélyes, ugyanis a busóálarcon a szemnek fúrt kis lyuk miatt a busónak nincs térlátása, ezért a mellette, alatta, felette lévő tárgyakat, felvonulókat nem látja.

A részletes program itt található

A népszokás idei részletes programjairól, a helyszínek megközelítéséről, parkolási információkról a mohacsibusojaras.hu weboldalon és a Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala nevű Facebook-oldalon található bővebb tájékoztatás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kísérteties alak jelent meg a Hold mögött

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

hirtv.hu

Fejlemények az orosz-ukrán háborúban + videó

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

travelo.hu

Ez lehet Görögország legfotogénebb szigete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány