Létrehozva: 2023.01.21.

Hasznos tanácsok! Így védekezzünk a banki adathalászok ellen - Fotó!

Néhány egyszerű trükkel csőbe húzhatjuk a csalókat.

Kamu ügyintéző telefonhívása, vagy ismeretlen számról érkező SMS, amelyben felszólítanak, adatfrissítésre? Ha ezek közül bármelyiket tapasztaltad már, akkor bizony téged adathalászok környékeztek meg. A pofátlan csalók az OTP, a Netflix, de még a Magyar Posta nevét is használták már maguknak fedősztoriként. Lapunknak a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete adott hasznos tanácsokat,  hogyan cselezhetjük ki az adathalászokat, és az OTP Bank is összefoglalta javaslatait.

Phone,Password,Lock,For,Mobile,Cyber,Security,Or,Login,Verification
A belépési adatainkra pályáznak a szélhámosok /Fotó: Shutterstock

Legutóbb szerdán számolt be róla egy XVI. kerületi lakos, András arról, hogy felhívták egy idegen telefonszámról és értesítették, hogy az OTP-s számlaszámán furcsa mozgást tapasztaltak. Igen ám, de András nem náluk bankol így egyből lebuktak a csalók, akik továbbra is győzködték, hogy pedig igenis probléma van a kártyájával. A férfi azonban még inkább kíváncsi lett, ezért egy másik telefonról visszahívta a számot, majd megkérdezte, hogy ki van a vonalban. A szélhámos itt már nem OTP-ügyintézőként, hanem Attilaként mutatkozott be, így duplán lebukott.

Az OTP-bank hasznos tanácsai hasonló esetekre

  1. A hívás során nemcsak a személyes adatokat, hanem bankkártyaadatokat és internetbanki belépési azonosítókat is elkérnek. Ezeket az adatokat egy bank sosem kéri el.
  2. A telefonáló „munkatárs” olyan hamis dolgokra hivatkozik, hogy például egy gyanús tranzakciót észlelt a bank, és ezért az ügyfél számláján lévő összeget biztonságba kell helyezni, amihez átmozgatás, egy ún. „biztonsági számlára történő átutalás” szükséges.
  3. A megkeresés során olyan szoftver vagy alkalmazás letöltésére szólítják fel, amelynek telepítésénél a telefonod azt jelzi ki, hogy nem megbízható vagy jóváhagyást kér.
  4. A telefonáló sürget, nem hagy időt arra, hogy alaposan átgondold, hogy mit kellene tenned, vagy utánanézz annak, amiről szó van.

A bank hivatalos weboldalán bővebben is kifejti, hogy hogyan lehet felismerni a szélhámosokat, és egy oktatóvideót is készítettek az emberek számára.

Adathalász kísérlettel próbálkoznak a csalók.
A bankkártya adatainkra pályáznak a szélhámosok /Fotó: Pixabay

+1 Tipp a lapunktól!

Az Andrást zaklató hívószám a 0630-4886286-os szám volt. Egy egyszerű Google kereséssel már meg lehetett találnunk, hogy egy csalót takar a telefonszám, ugyanis már 2021-ben is más cégek nevében próbált meg csibészkedni, derült ki egy nyilvános fórumról:

OTP-s csaló telefonszám keresés
Az első Google keresés egyből megmutatta, hogy egy csaló telefonszámáról van szó /Fotó: Metropol

Hogyan védekezzünk, hogyha SMS-ben vagy e-mailben támadnak a csalók

Egyre gyakoribb, hogy nem csak telefonon, hanem SMS-ben érkezik olyan levél az emberekhez, amelyben például a Netflix nevében szólítanak fel adat frissítésre, vagy előfizetéssel kapcsolatos problémákra. Lapunk felkereste a Nemzeti Kibervédelmi Intézetet, hogy hogyan védekezzenek az átlag emberek az adathalászokkal szemben, és rengeteg hasznos gyakorlati tanáccsal látták el olvasóinkat:

  • Amennyiben gyanút keltő e-mail vagy SMS üzenet érkezik az adatok biztonságának megőrzése érdekében, ellenőrizzük a feladó címét, telefonszámát és az üzenet tartalmát! Többségében a telefonszám jól láthatóan nem megfelelő formátummal kezdődik, de a szövegben is lehetnek árulkodó jelek. Az üzenet a magyar nyelvezeti formáktól eltérő lehet, tartalmazhat helyesírási hibákat, például az „Ő” betű teljes hiánya vagy helyettesítése más karakterrel.
  •  Ha az üzenet olyan linkre mutat, amelyet nem ismer fel, ne nyissuk meg! A hivatalos weboldaltól eltérő elérhetőségen keresztül ne fizessünk!  Amennyiben az e-mail üzenethez mellékletet csatoltak, ne nyissuk meg anélkül, hogy megbizonyosodnánk róla, hogy a feladó megbízható!  Ne adjunk meg semmilyen információt a megnyitott webhelyen!
  •  Fontos, hogy sem SMS üzenetben, sem pedig e-mailben ne adjuk ki személyes adatainkat.  Ilyen adatok például a bankszámla adatai, hitel- vagy bankszámlaszámok, továbbá egyéb szolgáltatások jelszavai és PIN kódjai.
  •  A készüléken elengedhetetlen, hogy naprakész biztonsági rendszer működjön. Telepítsünk víruskereső szoftvert az eszközök és a személyes adatok védelme érdekében! Használjuk a készülékekbe beépített hívóazonosítást és spamszűrő alkalmazásokat, amelyek telefonon és számítógépen egyaránt elérhetőek.
  •  A készülékeken ezenkívül blokkolás és tiltás lehetősége is fenn áll. Ellenőrizzük a kapott üzenet telefonszámát! Különösen legyünk óvatosak akkor, ha olyan külföldi számról hívnak, ahol nem él ismerősünk, és nem várunk onnan hívást. Egy internetes kereséssel utánajárhatunk annak, hogy az adott telefonszámmal kapcsolatban felmerül(t)-e a csalás gyanúja. Amennyiben a telefonszámra mások is rákerestek, nagy valószínűséggel található ezzel kapcsolatos információkat a világhálón. Az ismeretlen előhívószámokról érkező külföldi hívások egyedileg és csoportosan is letilthatók. Az egyedi hívószámokat a készülék beállításaiban lehet letiltani, míg az előhívószámok csoportos letiltása a szolgáltató ügyfélszolgálatán kérhető.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Most jött: rosszul lett és összeesett egy lány a Budapest Parkban, leállították a Blahalouisiana koncertet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.