2 hónapja

Helypénzt kért a polgármester a pálosok miséjéért – akadályozza a szabad vallásgyakorlást?

A Mária Út mentén fekvő mátrai kis faluban, Pálosvörösmarton helypénzt kértek a szentmisének helyet adó Mária Park használatáért, nem is keveset. A park a Szellemi Kulturális Örökség részét képezi, minden szobor és dombormű vallástörténeti jelentőségű. Pálosvörösmarton nem ez az egyetlen furcsaság a helyiek szerint.

Amikor eldöntötte a testület, hogy mennyiért adja oda a közterületet arra, hogy ott misét tartsanak, Bodócs Attila polgármester a pálosvörösmarti önkormányzat jegyzőkönyve szerint azt mondta:

Ügyvédet fogadtunk, melynek költsége 200.000 forint, plusz tárgyalásonként 30.000 forint. Tehát én azt javaslom, mivel három tárgyalásra van szükség, hogy 290.000 forint legyen a bérleti díja ennek a Mária Parknak egy napra

Bár az nem derült ki, hogy milyen ügyvédről és milyen tárgyalásról van szó, az önkormányzat valamelyik kiadását a jelek szerint a forintra pontosan azzal megegyező közterület-használati díj kiszabásával fedezték. Ráadásul azóta már a második „fizetős” szentmisén van túl az a több száz résztvevő, aki az ország számos pontjáról érkezik zarándokként a településre. Mindez rossz üzenet a vallásos embereknek – sőt felveti a szabad vallásgyakorlás megsértésének gyanúját!

Rehák Zsuzsanna szerint botrány, ami a faluban történik Fotó: Czímer Tamás

Igazságtalannak tartják a falubeliek a döntést 

Az egész falu megdöbbent, hogy többször is közterület-használati díjat kért az önkormányzat az egyháztól. Felháborító, hogy a pálos hagyományok őrzéséért kérnek pénzt, éppen azért, amiről jellegzetes a településünk, és ami az egyházi turizmus révén bevételt is jelent az itt élőknek 

– panaszolta a Ripostnak Rehák Zsuzsanna helyi lakos. 

A pálosvörösmarti Mária Park pálos zarándokhely, eddig kilenc alkalommal adott helyet szabadtéri szentmisének a családokért. „A rend tagjai magasrangú egyházi méltóságokkal közösen celebrálták a szentmiséket, többek között Dr. Ternyák Csaba egri érsekkel. A település ősi hely, a Mária Park emléket állít a magyar pálos szerzetesrendnek, itt egykor templomuk és kolostoruk is állt” – sorolta lapunknak Zsuzsanna, hozzátéve: „A magyar államalapítás előtt is tiszteleg a park egy szoborkompozícióval, amely azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szent István felajánlja a magyar koronát Szűz Máriának”.

Annál inkább felháborító, hogy az itt tartott szentmiséért helypénzt kért a polgármester. 

A Szent korona felajánlására emlékeztet a szoboregyüttes (Olvasói fotó)
Ősi egyházi és történelmi emlékeknek is helyet ad a park (Olvasói fotó)

Lapunk megkereste Pálosvörösmart polgármesterét, szerettük volna szembesíteni a helybéliek véleményével, de közölte: nem nyilatkozik sem ezzel, se más, a falut érintő kérdésekkel kapcsolatban.

Parkolópályára tették a rendőr adományautóját 

A mátraaljai faluban amúgy is rossz a hangulat. Egy neve elhallgatását kérő pálosvörösmarti polgár szerint egyre inkább csúszik le a település. Felháborodva mesélte: 

„A körzeti megbízottól elvette a polgármester a szolgálati autóját, hogy odaadja a polgárőrségnek, aminek a vezetője Repa József alpolgármester. Pedig az autó alapítványi adomány volt, nem a falu tulajdona. Érthetetlen, hiszen a polgárőrségnek van már autója, a rendőr pedig fontos szolgálatot végez, hiszen, ha valaki a Mátra turistaösvényein eltűnik, neki kell megtalálnia. Még inkább kinyitja az ember zsebében a bicskát, hogy a polgárőrség nem is használja az autót, látom, hogy állandóan ott parkol a Fő úton” – mondta el a Ripostnak.

Két éve balesetveszélyesen kell közlekedniük, a lezárt híd miatt, amely szintén balesetveszélyes (Olvasói fotó)

„Jó lenne, ha megemberelné magát a polgármester”

Pálosvörösmarton a helyiek egyáltalán nincsenek megelégedve a vezetőséggel. 

 

Jó lenne, ha a polgármester megemberelné magát végre! Olyan, mintha nem ő irányítana! Botrány, hogy Bodócs Attila, a falu megválasztott vezetője két éve szerencsétlenkedik egy kis híd felújításával! 

 

– vélekedett Rehák Zsuzsanna. Mint kiderült, évekkel ezelőtt, állítólag szakvélemény nélkül nyilvánította balesetveszélyesnek a polgármester a falu gyalogoshídját, erre a minap nyilvános tortázással emlékeztették a lakosok. Az édességből Bodócsnak is vittek, de ő nem kért belőle, kukába dobatta a meglepetést. Az ünnepségen összegyűlt helyiek ráuntak az állandó teszetoszaságra, összefogtak, és civil szervezetet alapítottak a pozitív változások elérésére. Szerintük Vörösmartban „ennél több van”.

Az első közös cél a hídfelújítás. „Nap, mint nap az úttesten kell járnunk a kocsik között a buszmegállóhoz, hiszen másként nem lehet megközelíteni. A gyerekek, idősek és mozgáskorlátozottak is veszélyben vannak, ez méltatlan állapot. Miért nem biztosítja az önkormányzat a gyalogosoknak a lehetőséget arra, hogy biztonságosan megkerüljék a lezárt hidat, szabályosan, táblával, lámpával, korláttal? A gyermekemet inkább kikényszerítik a közútra?!” – kérdezte felháborodottan Rehák Zsuzsanna.

Tortával demonstrálták a helyiek, a híd lezárásának születésnapját ünnepelve (Olvasói fotó)

Ki az úr a háznál?

Egy szintén neve elhallgatását kérő lakos szerint, azt a szokatlan gyakorlatot is furcsállják a helyiek, hogy a polgármester felesége beleavatkozik a testületi ülésekbe. 

„Az, hogy ott ül a testületi üléseken Bodócs Attila felesége, teljesen normális. Na, de az, hogy beleszól az ülésbe, sőt helyreteszi, kijavítja a férjét, az már nem az. Rászól az urára, mintha valami felügyelő lenne ott. Az jön le, mintha közösen döntenének a falu dolgairól, és ezzel megkérdőjelezik az ülés komolyságát”. Lapunk erről is kérdezni akarta Pálosvörösmart polgármesterét, de nem kívánt nyilatkozni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő titok derült ki a buszok és vonatok üléseiről - videó

mandiner.hu

Így dőlnek össze a minaretek a törökországi földrengésben (VIDEÓK)

borsonline.hu

Figyelmeztetést adtak ki mindenkinek, aki Google Chrome böngészőt használ

vg.hu

Lassan megfizethetővé válik a dízel Magyarországon – újabb árcsökkenés jön

ripost.hu

Benézel a meztelen combjai közé? Semmit sem takar, repülőn villantott a kebelcsoda

mandiner.hu

Cseh Katalin keveselte a nők számát a kormányban, Orbán Balázs csattanós választ adott

borsonline.hu

Ezekre a termékekre jelentett be árcsökkentést a Lidl

mindmegette.hu

A 7 legjobb Cézár-saláta-recept – nem csak diétázóknak!

ripost.hu

"Édesanyám karjaiban halt meg az öcsém" - leszúrták a 19 éves focistát

ripost.hu

Megszólalt Zámbó Krisztián, durva dolgokat állít Zsuzskáról

ripost.hu

„Rám borult, úgy sírt és azt mondta, itt a vég!” - Öngyilkos lett egy fiatal nő Gyöngyösön

ripost.hu

Padlóra került Zámbó Krisztián

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

INSIDER

A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Elképesztő módon ügyködnek a csalók az ingatlanpiacon

INSIDER

Nyitrai Zsolt: Már több mint 50 ezren írták alá az agrárpetíciót

INSIDER

Új trend hódít a fiataloknál: divat lett diliházba kerülni

INSIDER

Lövés dördült a Hegyalja utcai villamosmegállónál