2 hónapja

Ezt akarják tenni Karácsonyék az Illatos úti kóbor állatokkal

A befogás 16. napján át akarják adni a kóbor állatokat a kerületeknek, akiknek ehhez szerződniük kellene valamilyen állatmenhellyel.

Mindössze 15 napot tölthetnek a kóbor állatok ezentúl a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) Illatos úti telephelyén, azután Karácsonyék lepasszolják azokat a kerületeknek. Több ezer kutya sorsa pecsételődhet meg ezzel a lépéssel.

Karácsonyék lepasszolnák az Illatos úti kóbor állatokat. Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Egy év telt el azóta, hogy a kormány elfogadta a „kóbor-állat” rendeletet, amely megtiltja, hogy a befogást követően 45 napnál korábban elaltassanak állatot (A kóbor állat életét a befogástól számított 45 napig tilos kioltani. A befogástól számított 45. nap elteltével kizárólag abban az esetben lehet kioltani a kóbor állat életét, ha a) tulajdonosa a 11. § (4) bekezdése szerint ismeretlennek minősül, b) az állatot nem fogadják örökbe, és c) további tartását nyilvántartásba vett állatmenhely nem vállalja.). A törvény szerint az önkormányzat (Budapest esetében a fővárosi önkormányzat) feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása, amik – amennyiben a befogásuktól számított 15 napon belül nem válik ismertté a tulajdonosuk – az állam tulajdonába kerülnek.

Átpasszolnák a kóbor állatokat a kerületeknek

Az Illatos úti ebrendészeti telep fenntartója, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) most levelet küldött a fővárosi kerületek jegyzőinek, amiben azt közlik velük, hogy a kóbor állatok eltartása a befogástól számított 16. naptól a kerületek hatásköre. Tehát az ő értelmezésükben akkortól, amikortól az állam válik az állat tulajdonosává, az már nem a főváros feladata, hanem az egyes kerületeké. A Kontra által megszerzett levélben arra szólítják fel a budapesti önkormányzatokat, hogy kössenek megállapodásokat az ebrendészeti telepek, illetve az állatmenhelyek üzemeltetőivel, vagy ha erre nem kerül sor, akkor oldják meg maguk a feladatot, és biztosítsák az állatok ellátását. Az, hogy a FÖRI-vel, azaz az Illatos úti telephellyel kössenek szerződést, az szóba sem kerül a levélben. A rendelet szerint az önkormányzat feladatkörébe tartozó ebrendészeti tevékenység ellátását az önkormányzat, a) ha rendelkezik ebrendészeti teleppel, akkor saját szervezeti keretei között vagy önkormányzati társulás keretében, illetve b) ebrendészeti telepet működtető természetes vagy jogi személlyel kötött szerződés keretében biztosítja.

Bizonytalanná válik az állatok sorsa

Több ezer állat sorsa válik így bizonytalanná. Azok a gazdák pedig, akik esetleg elvesztik kedvencüket, sokkal nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen mindössze 15 napig találhatják meg állatukat az eddig ismert és megszokott fővárosi telephelyen, azután már ki kell nyomozzák, hogy vajon hol található az az állatmenhely, amivel az adott kerület szerződést kötött.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ötödével csökkenti egyes termékei árát egy népszerű magyar üzletlánc

vg.hu

Leteszik a fegyvert

borsonline.hu

Megrázó videó, tömegverekedés a Ferencvárosban

vg.hu

Brutális földrengés rázta meg Törökországot, rengeteg a halott

ripost.hu

Elképesztő fotók! Ezt a gyönyörű nőt szereti Csuti

vg.hu

Hivatalosan is véget ért egy korszak: a lábukkal szavaztak a vásárlók a drágulásról, durván beszakadt a boltok forgalma

vg.hu

Valami készül: ingujjra vetkőzött Orbán Viktor

mindmegette.hu

Házi praktikák: így lesz csillogó hófehér a fürdőkádad

life.hu

Ezért fájdalmas az együttlét: ne törődj bele, hogy nem olyan az ágyban, mint korábban(x)

ripost.hu

Különleges vendége van Balin Horváth Évának - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Tényleg E-számnak álcázzák majd a rovarokat az élelmiszerekben?

INSIDER

Kiderült, mennyit spórolhatunk, ha most foglaljuk le a nyaralást - videó

INSIDER

Biztonságos Internet Napja: így kerüljük el, hogy ellopják az adatainkat az interneten

INSIDER

Novák Katalin részvétét fejezte ki a törökországi földrengés kapcsán

INSIDER

Orbán Viktor: Megvédjük Magyarországot

INSIDER

Szívszaggató: a látását és a hallását is elvesztette a 2 éves Krisztián