Létrehozva: 2022.12.08.
Módosítva: 2022.12.08.

3 év, 9 botrány: ezek voltak Baranyi Krisztina legemlékezetesebb megmozdulásai

A ferencvárosi polgármester 3 év alatt valóságos csatatérré változtatta a kerületet, miközben nem riadt vissza az önkényeskedéstől, a provokációktól, és ha keresztezték az útját, még saját szövetségeseivel is összecsapott.

Szerző B. K . F.

Baloldali belháborúk, törvényellenes szerződéskötések, jogtalan adóemelések, nyilvánosan szexelő hajléktalanok, romló közbiztonság és sorozatos közéleti botrányok – néhány címszó Baranyi Krisztina elmúlt 3 éves polgármesteri tevékenységéből... Ezekből gyűjtötte össze a legfontosabbakat a Metropol.

Baranyi Krisztinától sosem állt távol a botránypolitizálás Fotó: Mohai Balázs

1. Hajléktalantábor keserítette meg a József Attila lakótelepen élők életét

A Metropol idén jó néhány megkeresést kapott a IX. kerületben uralkodó hajléktalanhelyzet miatt. A legelképesztőbb a József Attila lakótelep szélén található sátortábor volt, erről tavaly novemberben írt is a lap. A kiserdőben, a térdig érő szemét között tanyát vert agresszív hajléktalanok miatt a helyiek féltek megközelíteni a 3-as villamos Csengettyű utcai megállóját. A lakók padokon szexelő hajléktalanokról, kigyulladt kalyibákról, italosan kötekedő és nyilvánosan vizelő csövesekről számoltak be a lap munkatársának. Többször riasztották a hatóságokat, de a tábor felszámolásáért, és az ott élők szállókon történő elhelyezéséért a kerületi vezetés nem tett semmit. Októberben ismét kint jártak a helyszínen: annyi változott, hogy a fedél nélküliek átköltöztek a villamosmegálló másik oldalára...

Hajléktalan sátortábor Ferencvárosban  Fotó: Metropol

2. Milliókra büntették a kerületet az önkényes szerződéskötésekért

Bár a kampányában átlátható, szabályos parkolást ígért Baranyi Krisztina, mégis szabálytalanságok és bírságok kísérték a „megreformált” ferencvárosi parkolási rendszert. 2021 januárjában 3 millió forintra büntette meg a Közbeszerzési Döntőbizottság az önkormányzatot, mert az informatikai rendszer beszerzése során jogellenesen hagyták ki a közbeszerzési eljárást. Érvénytelenítették a szerződéseket a Baranyi Krisztina által nyertesnek kikiáltott cégekkel, és emiatt újabb 1,5 millió forinttal sújtották a kerületet. Mivel a jogsértő eljárások miatt az előző év szeptemberében már kapott egy 2 milliós büntetést az önkormányzat parkolásüzemeltető cége, így összesen 5 milliót vesztett a kerület Baranyi Krisztina új parkolási rendszere miatt. Később kiderült: amikor a fideszes képviselők felhívták a figyelmét arra, hogy közbeszerzés nélkül nem lehet megkötni a szerződést, úgy reagált, hogy ő „kis tolvajokkal köt szerződést, nem nagyokkal”.

3. Nemzetközi bonyodalmat okoztak az önkényes utcaátnevezések

Az ideológiai harcok jegyében a ferencvárosi polgármesternek sikerült bekavarnia a magyar-kínai kapcsolatokba is, mivel Karácsony Gergellyel közösen azonnal nekiláttak megfúrni a neves kínai Fudan Egyetem magyarországi kampuszának a felépítését. A Fudanról a baloldal azt állította, a tervezett Diákváros helyett húznák fel, holott a kormány egyértelművé tette, hogy mindkét projektet meg fogják valósítani. 2021. június elején Baranyi átnevezte a majdani egyetem körüli utcákat a kínaiakat provokáló elnevezésekre. Így jött létre a Szabad Hongkong út, a Dalai Láma út, az Ujgur Mártírok útja és Hszie Si-kuang püspök út, amelyeket Karácsony Gergely társaságában azonnal fel is avatott. A döntést Baranyi a veszélyhelyzettel visszaélve, a képviselő testülettel való egyeztetés nélkül, önhatalmúlag hozta meg. Később kiderült, hogy nem is nevezhetett volna át közterületet Budapesten, mivel az kizárólag a Fővárosi Közgyűlés hatásköre.

A dalai láma egy pozíció – akire Baranyi gondolhatott az utcaelnevezésnél, az valószínűleg Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma (Fotó: Metropol)

4. Jogtalanul sarcolta meg a lakosokat a pandémia alatt

Nem csak utcaátnevezésekre használta fel a pandémia alatti rendkívüli jogrendet Baranyi, hanem adóemelésekre is. Bár a kormányrendelet szerint a pandémia miatt a helyi önkormányzatok nem emelhették a szolgáltatásaik díjait, Ferencváros  polgármestere – a rendkívüli jogrendet kihasználva – egy személyben döntött arról, hogy megemeli az építmény- és a telekadót, az éves parkolási engedély díját pedig a hatszorosára emelte, 2 ezer forintról 12 ezerre. Mindeközben – ugyancsak a veszélyhelyzeti jogkörét kihasználva – 235 ezer forinttal megemelte alpolgármestere fizetését.

5. Felháborodtak a ferencvárosiak a Fradi gyalázásán

Valósággal szétszedték a kommentelők a Facebookon Baranyit, miután a múlt héten a csoportgyőztesként az Európa-liga nyolcaddöntőjébe bejutott Fradit ócsárolta. „…Attól nem kell hasra esni, hogy közpénzcsillárdokból összejön az európai középmezőny alja” – nyilatkozta saját kerületének csapatáról az mfor.hu-nak. Majd alaposan odaszúrt az óriási bravúrt aratott futballistáknak is, akiket az interjúban „egy, az adóforintjainkból felpumpált kirakatcsapatnak” nevezett, a Fradi külföldi származású játékosairól pedig azt mondta, hogy „mielőtt idejöttek, nemhogy Ferencvárosról, de valószínűleg Magyarországról sem hallottak”.

6. Meghiúsult a bérlakás-felújítási program

Baranyi Krisztina a 3 év alatt fejlesztéseket nem valósított meg, ezért inkább az előző városvezetés által elindítottakkal vagy kormányzati beruházásokkal büszkélkedett. A kerület bérlakásállományának felújítása is Baranyi választási ígérete volt. Az előző vezetés lakásfelújítási programot dolgozott ki a 2019-2024-es időszakra, amely az összes felújítandó önkormányzati ingatlant érintette volna. Ez azonban nem valósult meg, sőt a polgármester 2021 nyarán adókat, bérleti díjakat akart emelni, azonban kiderült, hogy az előző, jobboldali városvezetés 2019-ben 9 milliárdos plusszal adta át a városháza kulcsait – ezekről Gyurákovics Andrea, a ferencvárosi Fidesz frakcióvezetője beszélt a Demokratának.

7. Médiabelharc Ferencvárosban

Bár Baranyi Krisztina egyik fő választási ígérete a „független és objektív” kerületi sajtó volt, megválasztása után jobboldali vélemények szinte egyáltalán nem jelenhettek meg az évi több mint 100 millióból fenntartott kerületi lapban. Ellenben központi téma volt a Fudan egyetem, a baloldali előválasztás és az Amerikában elnyomott feketék ügye. Aztán Baranyi idén júliusban telesírta a sajtót, hogy „elesett a sajtószabadság Ferencvárosban”.

Kiderült, hogy a DK – félretéve a közös baloldal polgármesterét – egy huszárvágással átvette az irányítást a kerületi lap fölött. A közgyűlés leváltotta a helyi lap főszerkesztői posztjáról Baranyi emberét, Vágvölgyi B. Andrást, a helyi médiacég új ügyvezetőjeként pedig a DK-s Kálmán Olga férjét, Hoffmann Györgyöt ültette be a Baranyi-párti Hagymási Zoltán helyére. 

Baranyi Krisztina folyamatosan élvezte Karácsony Gergely támogatását (Fotó: Facebook)

8. Közfelháborodást keltett a BLM-szobor

Baranyi Krisztina megválasztása után – bár bőven lett volna tennivalója a kerületben – inkább ideológiai harcba fogott. Kiírt egy pályázatot egy köztéri szoborra, amely a szélsőbaloldali amerikai Black Lives Matter (BLM) mozgalom előtt tiszteleg – dacára annak, hogy Magyarországon sem rendszerszintű rasszizmus, sem intézményesített rendőri erőszak nem létezik. Ezzel szemben a BLM aktivisták tettei között szép számmal találhatók rasszista cselekmények, kereszténygyalázás, gyújtogatás, fosztogatás és gyilkosság. A szivárványszínű, térdelő amerikai szabadságszobrot 2021. április 1-jén állították fel a Ferenc téren. A KDNP azonnal felszólította Baranyit, hogy tüntesse el a provokatív alkotást, a Mi Hazánk pedig tiltakozásképpen keresztet állított fel mellette. A közfelháborodást kiváltó szobor napok alatt dicstelen véget ért: előbb egy férfi festékkel leöntötte, majd éjszaka ledöntötték és összetörték.

9. Botrány az ATV-ben

A ferencvárosi polgármester azt a jogot is magának követeli, hogy eldöntse, ki az újságíró, és ki nem. Baranyi az ATV november 4-i reggeli műsorában jelenetet rendezett, és nem volt hajlandó válaszolni a meghívott újságíró kérdéseire, akit „ócska, fizetett propagandistának” nevezett. Azt is mondta, ha tudja, hogy az egyik vendég Szalai Szilárd, a Pesti Srácok újságírója lesz, el sem fogadja a meghívást, és csodálja, hogy „ez a televízió egyáltalán beenged ide ilyen embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van”, és folyamatosan hazudnak. Később Kárász Róbert, a csatorna műsorvezetője elmondta: a polgármester az adás előtt találkozott az újságíróval, és nyugodtan mondhatta volna már akkor, hogy a beszélgetésben nem vesz részt. Válaszul Baranyi lehazugozta Kárászt is.

 

Szerző B. K . F.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meglepő vallomást tett a terhes Iszak Eszter

origo.hu

Magyar Péter elárulta magát: előre megmondta, bosszúból csinál mindent

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

vg.hu

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

vg.hu

Elszabadult a pokol a német iskolákban

origo.hu

Tragédia Budaörsön, egy szelfi miatt halt meg egy 18 éves diák

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Mindenkit meglepett Kulcsár Edina, bejelentette a nevet

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

vg.hu

Humanoid robotok kezdtek dolgozni a Mercedes kecskeméti gyárában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Pezsgőlocsolás és belvárosi rallik: Íme, a Magyar Péter mögött álló „életművész” vállalkozó

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Ezt lehet tudni arról, aki megnyerte a 110 milliós lakást

INSIDER

Még ma menj el tankolni, megint drágulás várható!

INSIDER

Szijjártó Péter: sétányt neveztek el Budapestről Bangkokban

INSIDER

A saját háza előtt gázolták halálra az édesanyát Heves vármegyében: friss jogsis nő okozta a halálát