2 éve

Már Jézus szobrait is le akarják dönteni Amerikában, mert hogy fehér ember volt

Egy híres-hírhedt amerikai polgárjogi aktivista fejéből pattant ki az ötlet. Van-e még ennél lejjebb?

Shaun King, a Black Lives Matter aktivistája felszólította a politikai vezetőket, hogy távolítsanak el minden olyan Jézus-ábrázolást – legyen az szobor, falfestmény, ablaküveg, bármi –, amelyen a Megváltó „fehér európaiként” van ábrázolva.

A negyven éves Shaun King amerikai író és polgárjogi aktivista a közösségi médián keresztül vezényli kampányait, zavaros érveléseit sokan tették már magukévá.

2018-ban a Time magazin a közösségi média 25 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

King az elmúlt hetekben a posztjait uszításra és gyűlöletkeltésre használja fel, teszi ezt ráadásul a „társadalmi igazságosság létrehozása” ürügyén. Holott valójában az egymás mellett békében élő embereket kívánja egymás ellen uszítani. A trollvezér aztán egy Twitter üzenetében már nemcsak Jézus, hanem Szűz Mária és „fehér barátai” eltávolítását is követeli.

A Black Lives Matter mozgalom ezzel új állomáshoz: a nyílt egyházellenességhez érkezett.

A BLM-aktivista szerint a Jézus-ábrázolások a fehér felsőbbrendűség jelképei, ezért nem maradhatnak a helyükön.

Nagy-Britanniában ötven olyan szobor, emléktábla vagy egyéb emlékmű van, aminek eltávolítása szóba került. A kormány a szobordöntéseket nem támogatja, de lényegében azon az állásponton vannak, hogy aki el akar tünteti szobrokat, az szálljon be a közéletbe, és érje el ezt, vagy szavazzon olyanokra, akik ezt képviselik hivatalosan.

Belgiumban közben II. Lipót király szobrát szállítják el Antwerpenből, miután hétvégén megrongálták és felgyújtották a tüntetők. II. Lipót Belgium királya volt 1865 és 1909 között, egyben a Kongói Szabadállam (mai Kongói Demokratikus Köztársaság) teljhatalmú vezetője, ahol brutális munkatáborokat tartott fenn az ültetvényeken. Uralkodása több millió halálos áldozata volt.

Szobrainak elmozdítása az utóbbi időben egyre inkább téma volt, most viszont egészen új lendületet kapott. A belga Black Lives Matter azt akarja elérni, minden szobra tűnjön el az országból. „Nem elég odaírni egy rövid magyarázatot. A szobrok eltávolítása csak az első lépése annak, hogy a történelemtanítást meg kellene reformálni„ – mondják. Koen Palinckx antwerpeni polgármester bejelentette, a szobrot a Middelheim Múzeumba szállítják, ahol megtisztítják a rákent festéktől, és helyreállítják a keletkezett károkat, a visszaszállítása viszont egyelőre nem merült fel.

Az Egyesült Államokban konföderációs(a déliek) emlékművei után Kolumbusz Kristóf szobrát támadták meg több helyen: a Minneapolisszal szomszédos St. Paulban ledöntötték, a virginiai Richmondban megrongálták, Bostonban pedig lefejezték. Kolumbusz történelmi szerepét ugyanis sokan nem az „új világ” felfedezőjeként határozzák meg, hanem az emberként, aki az amerikai őslakosok leigázásáért és kiirtásáért felelős.

A szobordöntésekkel együtt pedig az erről szóló vita is fellángolt. Louise Richardson, az Oxfordi Egyetem egyik vezetője szerint a történelmünk elrejtése nem lehet a felvilágosodás felé vezető út. „Meg kell értenünk a történelmet, és azt, hogy miért gondolkodtak az emberek a saját korukban úgy, ahogy gondolkodtak” – mondta a BBC-nek, és szerinte ez akkor is fontos, ha nem értünk egyet azzal, ahogy a szobrok szereplői gondolkodtak.

De nemcsak a szélsőliberális aktivisták akarják a szobrok eltávolítását. Sadiq Khan londoni főpolgármester bizottságot állított fel, amelynek az a feladata, hogy London összes köztéri szobrát és utcanevét áttekintse, és javaslatot tegyen arra, hogy milyen alkotásokat bontsanak le, illetve változtassák meg a nevüket. Khan szerint Nagy-Britannia és London a gazdagságát jelentős részben a rabszolga-kereskedelemnek köszönheti, és ez a köztereken is látszik. ”Ez nem maradhat így„ – szögezte le.

A főpolgármester később egy nyilatkozatában pontosította az álláspontját annak kapcsán, hogy a tüntetők Churcill és Gandhi szobrait is megrongálták, mivel az életük során mindketten tettek rasszista kijelentéseket. Khan azt mondta, tudomásul kell venni, hogy senki nem volt hibátlan, és ezeknek a szobroknak az eltávolítását azonban nem támogatja.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, miért rúgták ki a Bayern München vezetőedzőjét

origo.hu

Elárulta Szabó Zsófi, van-e új barátja

borsonline.hu

Defektet kapott egy busz: 25 ember meghalt, sok a sérült

hirtv.hu

Szijjártó Péter: Magyarország tudja támogatni Ukrajna transzatlanti és európai integrációját, amíg a kárpátaljai magyar iskolák veszélyben vannak

ripost.hu

Végzetes favágás: meghalt egy férfi Dobozon

hirtv.hu

Csokoládégyárban történt robbanás ölt meg többeket Pennsylvaniában

origo.hu

Kiszakadt az ablak a repülőn 9 ezer méter magasan: kirántotta a pilótát a légörvény

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. március 25.: az Ikrek a maga útját járja, a Mérleg határozottan dönt

ripost.hu

Botrány a gálán: Több magyar celebbe is beleszállt Tatár Csilla

ripost.hu

Szombat este egy órára leáll az élet a Földön

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Áremelkedések? Brüsszelt teszi felelőssé a legtöbb magyar

POLITIK

Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

POLITIK

Egyre erősebb a migránsellenes hangulat Németországban

POLITIK

A hír igaz: Varga Judit elválik a férjétől

POLITIK

Az ENSZ vádolja az ukrán és az orosz hadsereget

POLITIK

Elképesztően megnőtt a migránsok száma Európában

POLITIK

Oroszország atombombát dob azokra akik...

POLITIK

Nukleáris armageddon közeledik!