INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

Közmunkából él Magyarország legszegényebb faluja - riport

Csenyéte a legalacsonyabb, Tornakápolna pedig a legmagasabb átlagos havi nettó jövedelemmel rendelkező település Magyarországon, a GKI Gazdaságkutató Zrt. által nyilvánosságra hozott adatok szerint. Csenyétén az átlagos havi jövedelem 37 ezer forint. Innen alig 50 kilométerre, Tornakápolnán pedig 535 ezer forint. A Ripost mindkét helyszínen járt.

Hogyan lehetséges, hogy két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, ami mindössze közel egy órányi autóútra van egymástól, ilyen nagy legyen a jövedelmi különbség? Cseténye lakosainak az átlagos jövedelme csupán 37 ezer forint havonta, a másik faluban viszont átlag 535 ezerből gazdálkodnak havonta a családok.  Valószínű, hogy a Tornakápolnára  bejelentett 12 lakos közül az egyik sikeres vállalkozó, akinek a jövedelme a kistelepülésen felhúzza az átlagot, míg Csenyétén 442 lakos él, mindenki közmunkából. Ha nem volna a közmunkaprogram, semmiféle jövedelemhez nem jutnának. 

András és Mária szegénységben él, de sokat ad a tisztaságra és tisztességesen nevelik a gyermekeiket Fotó: Végh István

Nyomor a paradicsomban

Csenyéte akár földi paradicsom lehetne a földrajzi adottságait tekintve, hiszen festői szépségű a dimbes-dombos vidék. A levegő kristálytiszta, egészen addig, míg a fűtési szezonban a helyiek el nem kezdik az otthonukat szeméttel fűteni. Tűzifára, szénre kevés családnak telik. 

András és Mária összesen hat gyermeket nevel nagy szeretetben. Sosem vetette fel őket a pénz, mégis boldogok. Mindketten az állami közmunkaprogramban dolgoznak. 

A befolyó jövedelmük nem sok mindent enged meg nekik, azt nagyon be kell osztaniuk. Hogy mégis mire költenek? Hova járnak kikapcsolódni, és mi kerül az asztalra?

Szórakozni sehova nem járunk. Soha életünkben nem voltunk színházban, moziban, étteremben 

– mondta lapunknak az asszony, és hozzátette: közösségbe mégiscsak eljutnak, hiszen a vasárnapi istentiszteletet sosem hagynák ki.

Csak az Úrban bízunk, hogy megsegít bennünket. Az asztalunk ritkán üres, én mindent megfőzök, bár mostanában minden egyre drágább 

– mondta a családanya. Marhahúst ritkán esznek, a hízott libamáj pedig náluk még a legnagyobb ünnepeken is elképzelhetetlen.

– A kedvenc ételünk a girosz, persze csenyétei módra. A csirkéhez egy kis sonkát vágok fel, mellé pedig paprikát és paradicsomot kínálok. Nálunk ez a különleges fogás – magyarázta Mária, majd a házába invitált bennünket. A kert körül nincs kerítés. Mint a család mondja: tőlük nincs mit elvinni. 

A házuk ajtaján sincs biztonsági zár, de nem is nagyon mennek el otthonról. Az otthonuk egyetlen szobából áll, a víz pedig nincs hozzájuk bevezetve.

- Az artézi kútra járunk kannákkal, ahogyan sokan a faluban. A mosakodáshoz a sparhelten melegítünk vizet. Azon is főzünk, illetve annak segítségével fűtünk – árulta el Mária.

Csenyéte, András, Mária
Máriáék nem zárják szegényes házukat Fotó: Végh István

Nincs áram sok házban

A környéken élők többsége nem rendelkezik saját árammal, de a településen nagy az összefogás.

– Sokan a szomszédoktól hozzák át hosszabbítóval, így nálunk is van világítás és tévét is nézhetünk – jelentette ki a családanya. Mária legnagyobb reménysége a legkisebbik gyermeke. Ő ugyanis most kezdte a szakközépiskolát. A kamasz jelenleg szabónak tanul, de az álma, hogy egy nap divattervező váljon belőle. Abban a szakmában már nagyon sokat lehet keresni, mondja. Akkor pedig felújíthatná a házukat. A szegényes otthon teteje a közelmúltban beszakadt, ezért azt a szekrénysorra helyezett fahasábokkal támasztják ki.

Ezen a házon volna mit felújítani Fotó: Végh István

Mária  fontosnak tartotta elmondani, hogy a szegénység nem azonos az igénytelenséggel. Arra mindig ügyelnek, hogy tiszta ruhában járjanak, rendet tartsanak.

Csenyéte alpolgármestere
Az alpolgármester szerint a munka a kulcs Fotó: Végh István

A falu alpolgármestere szerint bőven lenne mit fejleszteni a faluban. Kiss Elek úgy véli, ha több munkalehetőség adódna, a helyiek bizonyára élnének is a lehetőségekkel. 

Csenyéte lakosságának nagyjából a fele aktív korú. A közmunkaprogramban mintegy negyvenen vesznek részt, az önkormányzat mellett más munkaadó pedig nincs a településen. A helyzetünket nehezíti, hogy sokan a nyolc általánost sem tudták befejezni, nekem szerencsére sikerült 

– mondta a politikus és hozzátette: vitathatatlanul az ő falujuk a legszegényebb az országban, de a közbiztonság közel sem annyira rossz, mint azt a távolabb élők feltételezik.

Csenyétén egykor bolt is üzemelt, de manapság már csak a környező településekről jár át hozzájuk egy mobilközért napi egy órára. Az árukészlete egy kisteherautó adottságainak megfelelő. Aki komolyabb bevásárlásra vágyik, kénytelen a 15 kilométerre levő Baktakék vegyesboltjába járni. Biciklivel, gyalog, autóval. Kinek mi adatik meg.

Itt még a buszjárat sem megfelelő. Naponta mindössze háromszor érint bennünket. Nem is csoda, hiszen ez egy zsákfalu, ezért itt nincs átmenő forgalom.

Tibor korábban dolgos ember volt, ám érszűkület miatt mindkét lábát amputálták. Az elsőt 2005-ben, a másikat két évvel később. Azóta 100 százalékos rokkantként éli mindennapjait. Összesen nyolc gyermek édesapja és példaképe.

Csenyéte, Tibor lábak nélkül
Tibor mindkét lábát elvesztette Fotó: Végh István

 

Régen segédmunkásként dolgoztam, most sajnos segélyen élek, az aktív korúak ellátását kapom. A feleségemnek, Marikának az ápolási díj jár 

– mondta szomorúan a családfő. Senkinek nem kíván hasonló életet. 

Tavaly 150 ezer forintért részletre meg tudtam venni egy használt rokkantkocsit. Azzal járok ki a faluba. Munkám nincs, pedig nagyon szeretnék valami kézzel végezhetőt 

– tette hozzá a férfi. Ez a mentalitás jellemző a faluban: amit tehetnek, megtesznek a családjukért és aki kap munkát, az dolgozik.  

Tornakápolnán szépek a házak Fotó: Végh István


Csenyététől mintegy 50 kilométerre fekszik Tornakápolna. Szerettük volna az ottani polgármestert is szóra bírni, de nem állt kötélnek. Kijelentette, hogy a szabadságát tölti, így nem szeretné kommentálni a hírt, hogy a 12 lelkes falujában a legmagasabb az átlagjövedelem. A szakértők szerint az 532 ezer forintos érték egyébként megtévesztő, és arról lehet szó, hogy a településre van bejelentve egy kiugróan jól kereső vállalkozó, hiszen ilyen csekély lakosság esetén az ő keresete már elég ahhoz, hogy az átlagot felhúzza.

A falu egyébként gondozott és tiszta, az épületek is jobb állapotban vannak, mint Csenyétén, de semmi esetre sem nevezhetők luxusvilláknak, és a kertekben sem luxusautók állnak. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így néz ki smink és filterek nélkül Béres Anett - kép

borsonline.hu

Sokkoló fotók jöttek a török-szíriai földrengés helyszínéről - csak erős idegzetűeknek!

metropol.hu

Konditeremben szexizik a magyar sztáranyuka – Fotó

mandiner.hu

BRÉKING: Amerika robbanthatta fel az Északi Áramlat 2-t

ripost.hu

Forrnak az indulatok: Egy emberként szálltak bele Berki Mazsiba

magyarnemzet.hu

Extrém hideget, mínusz 25 fokos hőmérsékletet mértek Magyarországon

travelo.hu

Bécsben kétszintes jégpályán korizhattok még márciusban is

ripost.hu

Nem véletlenül nevezik a világ legszexibb nőjének – a 49 éves Heidi Klum melltartó nélkül mutatta meg tökéletes testét

ripost.hu

Megrázó videó a törökországi pokolból: zokogva kér segítséget a világhírű focilegenda

ripost.hu

Mancs gazdája is Törökországba indult, nyilatkozott a Ripostnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

INSIDER

A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Szertefoszlott Péter álma: Egy élet munkája vált a lángok martalékává

INSIDER

Testvére temetése után kapott szívrohamot a magyar népművész: „Az orvosok már nem tudtak segíteni ”

INSIDER

Elképesztő módon ügyködnek a csalók az ingatlanpiacon

INSIDER

Nyitrai Zsolt: Már több mint 50 ezren írták alá az agrárpetíciót