INSIDER

Szerző Ripost

2 hete

Idén is lesz elég fenyő, mutatjuk az árakat

Százalékban kifejezhető a drágulás.

Bár a hazai fenyőtermelők nagy többsége idén nem emelt árat, a kereskedők viszont igen. Így a tavalyi árhoz képest idén 10 százalékkal kell többet fizetnünk egy karácsonyfáért.

Cut,Pine,Trees
Fotó: Shutterstock

Kevesebb a megrendelés

Az ország karácsonyfáinak mintegy 60 százalékát egy Zala megyei kis község, Surd biztosítja. A falu lakosságának nagy része fenyőtermeléssel foglalkozik. Idén azonban 50 százalékkal kevesebb a megrendelésük. Erről Kanász János tájékoztatta a Ripostot. Ő maga is fenyőtermeléssel foglalkozik.

Korábban már júliusban leadták rendeléseiket a viszonteladók, most ez szeptemberig kitolódott.

A polgármester a megrendelések csökkenését és a fenyőfák kereskedelmi árának emelkedését egyebek közt a fuvar drágulásával indokolja.

Kivártak a kereskedők, jobban meggondolják a vásárlást a válság miatt. Most feleannyian rendeltek tőlünk a tavalyi évhez képest. Nincs annyi pénz, megdrágult a helypénz, a fuvar, azaz az elszállítás díja. Az üzemanyagköltség a duplája lett... De lesz fenyő! Nem kell attól tartani, hogy nem.

– nyugtat meg.

Napi 15-20 ezerért is alig találni munkaerőt

Kanász János arról is beszélt, hogy akárcsak az elmúlt években, idén is gondban vannak a fakitermeléssel.

Nehéz helyzetben vagyunk a munkaerőhiány miatt és úgy látom, más helyeken is probléma ez. Nagyon nehéz embert találni erre a munkára. Ha vannak is, akik vállalják, nagyon sokat, napi 15-20 ezer forintot is elkérnek. A helyzet ilyen szempontból rosszabb, mint egy éve volt.

A Nordmann fenyő a legkeresettebb

Karácsonyfa vásár
Fotó: Laufer László

Azt is megtudtuk, hogy míg tavaly körülbelül 80 százalékban Nordmann fát kerestek, most már 90 százalékra nőtt a kereslet iránta.

A lucfenyőt nem nagyon veszik, mert a meleg lakásban hamar lehull a tűlevél. Az ezüstfenyő még népszerű, de azt is egyre kevesebben vásárolnak, mert az is könnyen lehullik és díszíteni is nehéz, mert szúr. A felvásárolt fák 10-15 százaléka viszont már földlabdás. Ezek a környezettudatosság miatt egyre kedveltebbek. Érdemes őket márciusig lakásban tartani, utána kiültethetők

– tanácsolja Kanász János.

Nem környezetkárosító a fenyőfa-termelés

Sokan azt gondolják, hogy a kivágott fákkal a termelők károsítják a környezetet.

Ez nem így van. A fenyőfa-termelés nem környezetkárosító, hiszen, ha kivágunk körülbelül 1 millió fát, akkor következő évben ugyanennyit ültetünk helyette, valamint ültetvényeken termeljük őket, nem erdőket vágunk ki miattuk. Tulajdonképpen ezeket a fákat kifejezetten karácsonyfának termeljük 

– magyarázza a szakember. Ráadásul az ültetvényeken lévő fenyők hektáronként akár 10 tonna szén-dioxidot kötnek meg, és ugyanennyi oxigént termelnek.

„Mi nem emeltünk árakat”

A berzencei Szemetkovszkaja Szabina őstermelő szerint, bár most már biztos, hogy idén is kapható lesz karácsonyfa, korábban ők még abban sem voltak biztosak, hogy „egyáltalán lesz fenyőállítás vagy sem”.

Nehezen indult be a szezon a megszorítások, a magas rezsiköltségek miatt. Mindenki óvatosabban rendelt és kivárt, de azért van már kereslet

– mondja.

A Somogy megyei őstermelő szerint ők nem emelték az árakat, mivel a kereskedők így is panaszkodtak.

Az áremelkedés nem a termelőknél jelentkezik, hanem a viszonteladóknál, kereskedőknél. Rajtuk sok múlik. Úgy tudom, 10 százalékkal drágulhatnak a fák a tavalyi árhoz képest, azaz a vásárlók ennyivel drágábban tudják megvenni a karácsonyfájukat az árusoktól. Mi viszont idén sem tudunk árat emelni, ugyanazon az áron vagyunk kénytelenek értékesíteni, mint egy éve

- osztja meg tapasztalatait a Riposttal Szabina.

Idén is lesz „házhozfenyő” szolgáltatás

Egyes helyekről postai úton is megrendelhető a karácsonyfa, akár csak két éve a covid idején. A berencei fenyőültetvény például idén olcsóbb kategóriát is kínál a családoknak.

Ezek a fák ugyanolyan szépek, mint a többi, csak azért engedtünk az árukból, hogy azok is meg tudják venni, akiknek szerényebbek az anyagi lehetőségeik. Akik pedig egyszerre három fenyőt vásárolnak, azoknak nagykereskedelmi áron számolunk

– teszi hozzá Szabina.

Ilyen árakra számíthatnak a vásárlók

© Unger Tamás
A legnépszerűségi lista élén továbbra is a nordmann, azt követi az ezüst-, a sor végén pedig a lucfenyő áll. Fotó: Unger Tamás

A fenyők ára településenként, régiónként változhat, de átlagosan ennyit kérnek értük a kereskedők:

Nordmann fenyő

1,5 méterig 3850 Ft

1,5-2 méter között 5150 Ft

2-3 méter között 5850 Ft

Ezüstfenyő

120 cm-ig 2150 Ft

120-150 cm között 2650 Ft

150 cm-től 2 méterig 2950 Ft vágva, hálóban.

Lucfenyő

1 méterig 1300 Ft

1-métertől 125 1500 Ft.

125-150 1650 Ft.

150-2 méterig 2150

2 méter felett: 2650 Ft

Egyes helyeken darabáron is kínálnak fenyőt, és ha az utolsó pillanatig kivárunk a vásárlással, olcsóbban juthatunk a fához.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!