Létrehozva: 2022.11.19.

Sorra nyitnak a karácsonyi vásárok Magyarországon

Budapest után vidéken is ünnepi forgatag kíséri az adventet.

Szerző Ripost

Budapest két emblematikus helyén is 2022. november 18-án nyit a karácsonyi vásár. A 2020 után idén, 2022-ben is Európa legszebb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika a Szent István Bazilika előtt, míg a Vörösmarty Classic Xmas pedig a Vörösmarty téren várja az ünnepre hangolódni vágyókat.

Advent Bazilika (Fotó: Ripost)

Az Advent Bazilika 12 méteres karácsonyfával, jégpályával, fényfestéssel (minden nap 17:30-tól 30 percenként változik át a székesegyház külseje!), szelfiponttal, betlehemi jászollal és óriási adventi koszorúval, no meg közel 120 minőségi kézműves és gasztronómia kiállítóval várja a látogatókat – egészen január 1-jéig. Szinte minden nap 17 órától élő koncertek, alkalmanként pedig 15 órakor extra fellépők színesítik a programot.

A Vörösmarty Classic Xmas kézműves kiállítói december 28-áig várják az érdeklődőket a Vörösmarty térre, mely az azt követő napokban szilveszteri bulihelyszínné alakul át, hogy teret adjon az óévből újévbe áttáncolni vágyóknak.

A főváros mellett számos magyarországi nagyvárosban is rendeznek karácsnyi vásárt és programokat. Ezekből szemezgettünk Debrecentől Zalaegerszegig. 

Debreceni adventi vásár (november 26.–december 23.) 

Adventi kuckó, korcsolyapálya, betlehem, fénygömb, jégfa, kackiás verklis, óvodák kiskarácsonyfái és megalkotott rénszarvas-család – többek között ezek várják az érdeklődőket Debrecenben. A Debreceni Advent keretében a Kossuth téren, a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is feldíszített faházak állnak majd 23 vendéglátó egységgel, csaknem száz kereskedővel és rengeteg programmal, melyben tűzzsonglőrök, koncertek és számos más különleges produkció kap majd helyet. A részletes program ITT található.

Advent Győrben (november 25.–december 23.) 

Győrben idén is lesz karácsonyi vásár, bár szolidabb körülmények között. A jelenlegi helyzetet felmérve, de az adventi hangulatot megtartva készülődhetünk a folyók városában a karácsonyra 2022. november 25. és december 23. között. A Széchenyi téren sétálgatva nézelődhetünk a kézműves portékák között, míg a Dunakapu téren felülhetünk az óriáskerékre vagy készíthetünk egy ünnepi fotót a kihelyezett selfie boxok segítségével. Az adventi készülődés elmaradhatatlan, testet és lelket átmelengető téli finomságai is megtalálhatóak lesznek a belvárosban – írja az eseményt szervező Hellogyor.

Kaposvári Advent (november 27.–január 2.)

Somogy megye székhelye külön műsorfüzettel készül az ünnepvárásra, mely ITT érhető el. Jöjjön egy kis ízelítő a gazdag programból. A nyitónapon a Pajtaszínházban Szita Károly polgármester gyújtja majd meg az első adventi gyertyát, melyet Szentpéteri Csilla zongoraművész koncertje követ. A Csiky Gergely Színházban pedig december 4-én Adventi Jótékonysági Gála veszi majd kezdetét.

Nyíregyházi advent (november 27.–december 31.)

Az ünnepi program november 27-én, vasárnap a Nyíregyházi Cantemus Kórus előadásával és az első adventi gyertya meggyújtásával veszi kezdetét a nyíregyházi Kossuth téren. A rendezvényre ellátogat a Mikulás is, aki december 4-e és 11-e között 13 és 19 óra között várja a gyerekeket. A Városi Karácsonyi Koncertre december 16-án 19 órától kerül sor, a Római Katolikus Társszékesegyházba várják az ünnepelni vágyó közösséget, hogy részesei legyenek a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és a Nyíregyházi Cantemus Kórus közös karácsonyi műsorának.

A keddtől vasárnapig tartó vásár programja ITT olvasható. 

Soproni Advent (november 25.–december 24.)

Idén is lesz Adventi vásár Sopronban! – olvasható az esemény Facebook-oldalán. November 25-e és december 24-e között a Mária-szobornál, a város karácsonyfája mellett várják majd minden érdeklődőt. Mint írják, az energiaválság miatt ezúttal a korábbi évekhez képest kisebb területen lesznek árusok, a vásár kiépítési és működtetési költségeit pedig maguk a kitelepülő vállalkozások finanszírozzák. A vásár területén ezúttal is energiatakarékos LED-es világítótesteket és ünnepi fényeket használunk. A hagyományoknak megfelelően minden adventi vasárnap 18 órakor gyújtjuk majd meg a gyertyát a koszorún, s lesz adventi rajzpályázat is.

Szegedi Karácsonyi Hetek (november 25.–december 24.)

Szegeden három helyszín ad teret a Szegedi Karácsonyi Heteknek. A Dóm téren adventi vásár, óriáskerék, szalmalabirintus, forralt bor és rengeteg finomság vára az érdeklődőket, míg a Klauzál téren és a Dugonics téren forró italok és ínycsiklandó ételek teszik teljessé a belvárosi karácsonyi hangulatot.

Szolnoki Advent (november 24.–január 01.)

A Kossuth téren kap helyet az Adventi Falu, ahol felállítják a város karácsonyfáját. Mint írják, december az advent időszaka, a készülődés, a fény, a szeretet ünnepe, amikor forralt bor, narancs és fahéj illata járja át a levegőt. A Szolnoki Advent ünnepváró rendezvényen zenés előadások, kézműves termékek és gasztronómiai különlegességek várják az érdeklődőket.

Zalagereszegi Advent (november 24.–december 24.)

Idén is megrendezik a hagyományos adventi programokat és a karácsonyi vásárt a Dísz téren, mindössze a jégpálya és a fényfestés marad el az energiaválság miatt – derül ki Balaicz Zoltán polgármester Facebook-posztjából. A bejegyzésből kiderült, idén is lesz élő Betlehem és Mikulás is Zalaegerszeg központi helyén.

 

origo.hu

Egy gyilkosságban részt vevő sportolóval erősített a fociválogatott

ripost.hu

Mohásodik a füved a kertben? Ezzel a trükkel tüntetheted el

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

magyarnemzet.hu

Orbán Viktortól és Hszi Csin-pingtől zeng a nemzetközi sajtó

metropol.hu

„Röfögést hallottam egy bokorból” - sosem jönnél rá, hogy milyen állatok kószálnak Óbudán

hirtv.hu

Jogász és a MÁV is reagált Magyar Péterék vasúti kocsis esetére

ripost.hu

Végleg szertefoszlott a remény, bejelentést tett a királyi család szóvivője

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Egy korszak lezárul: válogatott csapatkapitánya elhagyja a Fradit

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

ripost.hu

Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten maradt az infláció

INSIDER

Jön az eperszezon: itt van minden, amit tudni érdemes a magyar szamócáról

INSIDER

Borult napok elé nézünk: hatalmas fordulatokat fog hozni az időjárás

INSIDER

Részegen buszt lopott, majd az árokba borult egy férfi: semmire sem emlékszik