INSIDER

Szerző Ripost

4 hónapja

Európa lassan lecsúszik a világhatalmak dobogójáról

60 kérdés Deutsch Tamáshoz!

Szerző Ripost

 

CSALÁD

Nyíltan vállalja zsidó származását, ám keveset beszél róla. A családját mennyiben érintették a XX. század borzalmai?

Meggyőződésem, nincs olyan magyar család, amelyet a huszadik század történelme ne mart volna meg valamilyen formában. A testvéremmel együtt mi apai ágon vagyunk zsidó származásúak. Kizárólag a szerencsének köszönhetően a közvetlen felmenőink közül senki nem lett a holokauszt áldozata, de ha kimegyünk a Kozma utcai zsidótemetőbe, a meggyilkoltak névsorát böngészve sok olyan nevet találni, akik a közeli rokonaink voltak. De a családom anyai ága is megszenvedte a II. világháborút, majd az ötvenes években a nagyapámat bebörtönözték. Édesanyám például azért járt végül egy osztályba édesapámmal a vegyipari technikumban, mert egy évre ki kellett maradnia az iskolából. A nagymamám ugyanis agyvérzéssel feküdt kórházban, a nagypapám pedig börtönben ült.    

A szülei a középiskolában ismerkedtek meg, aztán megházasodtak. Nagy szerelem volt az övék?

Nagy szerelem volt. Anyám elmondása szerint apám a középiskolában egy kedves, bohókás, vicces srác volt, de mint fiú, akkor még nem érdekelte. Az érettségi után aztán mindez megváltozott. 1955-ben kezdődött a szerelmük és egy jó nagy pofont adva a Kádár-rendszernek, 1956-ban nem disszidáltak.

1957. október 6-án házasodtak össze. Az már más kérdés, hogy a házasságuk végül válással végződött, de ez a mi családunkban nem ritka.   

Még 1990-ben azt nyilatkozta, a szülei különböző okok miatt mindketten beléptek az MSZMP-be, de nem voltak kommunisták. Mik voltak ezek a különböző okok?

Az édesapám számára hamar világossá tették, miután harmincévesen munka mellett diplomát szerzett, hogy ha valamit szeretne a szakmai pályafutásában is elérni, akkor ezt kell tennie. „Deutsch elvtárs, évek óta javasoljuk, hogy a társadalom vezető ereje, a munkásosztály élcsapatának legyen a tagja” – hangzott a félreérthetetlen iránymutatás. Anyám azt mondta, ne finnyáskodjon, így végül belépett a pártba.

És az anyukája?

Ő is egyetemre akart menni. A foxi maxit, vagyis a marxizmus-leninizmus esti egyetemét végezhette volna el, ahová viszont párttagság kellett a felvételhez. Ezért belépett, majd ezek után nem vették fel. Később ő kikopott az MSZMP-ből, mivel 1977-től egy betegség miatt rokkantnyugdíjas lett, úgy meg már nem volt annyira fontos az élcsapatnak, apám viszont 1988-ban, amikor megalakult a Fidesz, az év végén ki is lépett a pártból. Azt mondta, azért, mert látta mit csinálnak a gyerekkel. Mármint velem. 

Féltették attól, hogy a politika színterére lép?

Amikor 1988 tavaszán hat Fidesz-alapítót érintő rendőrhatósági figyelmeztetésről megjelent egy rövid hír az újságban, anyám azt mondta, a te döntésed fiam, ha mered vállalni, rendben van. Apám már másképp dolgozta fel. Tudni kell, akkor már külön éltek a szüleim, apám pedig életében először elhívott ebédelni. A mai Andrássy úton, az Ádám sörözőbe ültünk be. Nem értettem, mit akarhat? Kedélyesen elbeszélgettünk a családról, az egyetemről, az MTK-ról, az élet fontos dolgairól. Jött a leves, semmi. Főétel, semmi. Desszert, somlói galuska, semmi. Majd kihozták a kávét, én pedig életemben először a jelenlétében rágyújtottam egy cigarettára. Egy szót sem szólt. Aztán mikor kérte a számlát, végül felém fordult: „Tomikám! Azt szeretném kérni, hogy hagyd abba ezt a Fideszt! Te nem tudod, milyen bajod lehet, ezek bármire képesek!”  

Mit válaszolt?

Nemet mondtam. Persze értettem őt. Az egész addigi felnőtt életüket a Kádár-rendszerben töltötték. Ismerték a terrort és a puha diktatúra eszközeit és megélték a kádári kispolgárosodás lehetőségét is. Egy lepukkant, Rózsa utcai tanácsi bérlakásból felkapaszkodtak odáig, hogy 1969-ben Lágymányoson lett egy új, lakótelepi lakásuk. Szövetkezeti, három szobás.

Nagy dolog volt?

Nagy. 1969. augusztus 21-én költöztünk. És három évre rá lett kocsink. Egy Zastava 750-es, a rendszáma: IR 63-19. Apám 190 centi volt, anyám 175, mi sem voltunk éppen kicsik a testvéremmel gyerekként sem, és volt egy kutyánk is. A fél lakótelep azon röhögött, amikor Deutschék bepréselték magukat ebbe a dodzsembe. 

A szülei válása megviselte?

Akkor nem igazán. Tizennyolc éves voltam, éppen érettségiztem, őrületes szerelemben voltam, össze is költöztünk. Ma már fontos hangsúlyozni, hogy a szerelmem egy lány volt (nevet). Apám pedig pont ekkor jelentette be otthon, hogy szerelmes a titkárnőjébe és elköltözne. Az öcsém 16 éves volt, egy éve már a későbbi első feleségével járt, napokat aludt csak otthon egy héten. Mindenki el volt foglalva a saját életével, s szegény anyám néhány nap leforgása alatt egyedül maradt a háromszobás lakásban. Később persze éreztem a válásuk hatását. Már felnőttként szomorú voltam, hogy amikor hazamegyek, az anyám és az apám nem egy család. Elmentem anyuhoz, meg elmentem apuhoz is, jó volt, jó volt, de mégsem az igazi.   

Az édesanyja második házasságánál esküvői tanú lett volna, ám azért nem lehetett ott, mert letartóztatták a prágai Vencel téren tartott ellenzéki tüntetésen. Így volt?

Pont így történt. Anyukám második férje József volt, de Gyurinak hívta mindenki. Apám is György volt, így Gyurit II. Györgynek hívtuk. Rendes ember volt, 2011-ben halt meg szegény. De hogy a kérdésre is válaszoljak: én lettem volna a tanú, de más közfeladatom ellátása elszólított, egyszerűbben fogalmazva, éppen Prágában ültem börtönben. A feleségem ugrott be helyettem tanúnak.  

Az, hogy az édesanyja a fiát szerette volna a második házasságánál tanúnak, erős érzelmi kötelékre utal. Jól érzem?

Abszolút. Tudni kell, a neves pszichológus, Ranschburg Jenő apám általános iskolás osztálytársa volt, éppen ezért nekünk, gyerekeknek kötelező volt nézni Jenő bácsi miatt a Családi kört. Néztem és imádtam! Ő mondta az egyik adásban, hogy vannak a tigrisanyák. Anyám is ilyen volt. Az jelentette neki a boldogságot, ha az önfeláldozásig foglalkozhatott a gyerekeivel. Apám is élt-halt a fiaiért, de az érzelmeit kevésbé tudta kimutatni. Anyámnak vele ellentétben már-már tolakodó érzelmei voltak. Képzelje, puszit akart adni harmadikos általános iskolás koromban a suli előtt. Hát nonszensz!

Az édesanyja nem olyan régen hunyt el. Az édesapjának hogyan alakult az élete?

Édesanyám idén májusban, 87 éves korában ment el. Édesapám már jóval korábban, 72 esztendősen. Sosem volt beteg, sosem volt kórházban, nem is ott született, aztán egyszer csak hirtelen meghalt.  

A harmadik házasságában él és öt gyermeke van három édesanyától. Így képzelte anno, a húszas évei elején az életét?

Nem. Fekete Gyula, az MDF alapítója, a remek népi író mondta egyszer, hogy amikor az ember ott áll a pap, a lelkész vagy az anyakönyvvezető előtt, mindenki komolyan gondolja, hogy holtomiglan-holtodiglan. Én is komolyan gondoltam, mindkét válásomat kudarcként éltem meg. Ha valaki egy válás után nem érez kudarcélményt, az számomra furcsa.  

Öt gyereke van. Mit lehet tudni róluk?

Az elsőszülött, Dávid, 33 éves és egy kft. ügyvezetője. Bence 30 éves és a két unokám édesapja. Kiváló labdarúgó, jelenleg a Nyíregyháza NB II-es csapatában játszik. Zalán 22 éves, ő kitüntetéses oklevéllel lett járműmérnök. Ötéves korában arra a klasszikusan ostoba, zaklató kérdésre, hogy mi leszel, ha nagy leszel, azt válaszolta: mérnök! Biztosak voltunk benne, hogy nem így lesz, de milyen aranyos, gondoltuk. Pedig csak azt mondta, amit szeretett volna. De folytatva a felsorolást. Ott van a kislányom, pontosabban a nagylányom, Fruzsina, aki 20 éves, érettségi előtt áll, gyönyörű és okos, valamint Dániel, aki harmadikos általános iskolás és pontosan olyan a természete, mint az enyém. Lyukat beszél mindenki hasába, ironikus, másokat komolyan megkarcoló humora van. Hétéves kora óta heti öt úszóedzése jár, mellette pedig kitűnő tanuló.  

Azt is mondta egykoron, hogy 16 éves kora óta nehezen mond nemet a csinos hölgyekre. Teszem hozzá, a hölgyek is kedvelték, 1994-ben a Miss Hungary-választás első négy helyezettjéből hárman önt gondolták a legvonzóbb politikusnak, tehát volt kölcsönösség. Mára már lenyugodott?

Én gyerekkoromban nagy Piramis-rajongó voltam, Révész Sándor volt a példaképem. Az élet nagy ajándékának tartom, hogy később megismerhettem személyesen is. Szóval, kamaszként azt gondoltam, az emberek fiatalon rockzenészek, aztán idősebb, komoly felnőtt emberként ezt abbahagyják, mert már cikis, ha úgy néznek ki, úgy viselkednek, mint nagyon fiatalon. A rockzenészek szerencsére sosem hagyják abba. A hosszú haj, a farmer marad, amíg élnek. Én 56 éves vagyok. Nem lettem rocker. És ha még lenne is bennem hajlam a csibészségre, nem tehetem. Nagypapa vagyok.

 

NAPI POLITIKA  

Hogy látja, mi hozhatná el a békét az orosz-ukrán háborúban?

A fegyverszünet, majd a béketárgyalások, semmi más.

Mint EP-képviselőt is kérdezem: hová tenné a világhatalmak sorában Európát?

Lassan lecsúszunk a dobogóról. Arról a dobogóról, amelynek sokáig csak egy foka volt, és mi álltunk rajta. Ma is komoly gazdasági és katonai erőt képvisel a kontinens, de nem kérdés, jelenleg már Észak-Amerika és Ázsia is bőven előttünk áll. És felkészül Afrika…  

Ön szerint, ha ma lenne az országgyűlési választás, nyerne a Fidesz?

Egy picivel még jobb eredményt érnénk el. A Medián is ezt mutatta ki. Valamivel alacsonyabb a támogatottságunk abszolút mértéke, de az ellenzék még többet veszített a tavasszal sem kiugró támogatottságából.

Svédországban és Olaszországban is a jobboldal nyert. Elképzelhetőnek tart egy jobboldali átrendeződést Európában?

Amióta az orosz agresszió miatt kirobbant a háború, egyedül a Fidesz-KDNP tudott ismételni Európában. Mindenhol az adott kormányerő veszített. Igen, elindult egy jobboldali fordulat Európában és jelentősen módosulni, erősödni fog az Európa Parlamentben a jobboldal.

 

Ha kíváncsi vagy a többi kérdés-válaszra, Sal Endre teljes interjúját IDE kattintva olvashatod a Mandiner.hu-n!

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre felismerhetetlenebbé válik Berki Mazsi - kép

origo.hu

Olivia Wilde a fenekét mutogatva ünnepli a születésnapját

borsonline.hu

"Nem vagy szép kismama, olyan vagy, mint egy bálna"- Hosszú Katinkába csúnyán beleszállt egy kommentelő

mandiner.hu

Íme Zelenszkij öt pontja: ha mindegyik teljesül, szerinte megnyerik a háborút

metropol.hu

Szembeszállt egy utas a Wizz Airrel, durva, hogy kapta vissza a pénzét

origo.hu

Fura zajok jöttek a padlásról egy házban, döbbenetes dolgot talált ott a tulajdonos

travelo.hu

Újabb két hazai fürdő nyitja ki kapuit áprilisban

ripost.hu

DNS-teszt: sokkoló dolog derült ki Beethovenről

ripost.hu

Botrány! Azariah dalával gyalázták meg Jimmy emlékét

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Gabonaháború Brüsszellel: Magyarországgal fizettetnék meg Ukrajna támogatásának árát

INSIDER

Összefogott a magyar sportvilág Tomikáért - a legdrágább terápiára gyűjtenek pénzt a világhírű sportolók

INSIDER

Budaörs egyharmadán még mindig kútra járnak ivóvízért a lakosok

INSIDER

Magyarország visszatér az űrbe: Leszámolnak eddigi életükkel a hazai űrhajósjelöltek - videó

INSIDER

Petrás János: "Csak a magyar érdek számít!"

INSIDER

Megújulva tér vissza a Magyarország Szépe a Duna képernyőjére

INSIDER

A tavaszi fáradságot is a Covid okozza? A háziorvos válaszol

INSIDER

Közellenséggé váltak, száműznék Ceglédről a két rosszindulatú nyugdíjast: A játszótér után a kutyafuttatót is bezáratnák