Létrehozva: 2022.10.12.
Módosítva: 2022.10.12.

Gimis késelés: megszólal a tragédiáról a pszichoterapeuta

A szakorvos szerint a kamaszkori heccelés válthatta ki az agressziót. Másként kellene gondolnunk a mentális betegségekre.

A Ripost úgy értesült, hogy a hétfői iskolai késelés elkövetője rengeteg csúfolódást, bántást, kirekesztést élt meg betegsége miatt. Erre utal az is, hogy osztálytársai videóra vették furcsa viselkedését, és ezt megosztották az iskolai csevegőalkalmazásban.

Dr. Pászthy Bea

Ez nem menti fel a késelő fiút, de az is megválaszolatlan kérdés, hogy ebben az esetben ki az elkövető és ki az áldozat

– hangsúlyozta lapunknak dr. Pászthy Bea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense, aki szerint ha egy gyerek mentális betegséggel vagy problémával küzd, arról beszélni kell az osztályban. Autizmussal, hiperaktivitással, kényszerbetegséggel vagy szorongással  élő gyerekek magatartása is furcsa lehet az iskolatársak számára, s ha nem tudnak róla, hogy mi van a háttérben, gyakran ezek a gyerekek bántalmazás áldozatai lesznek. A rendszeres bántás, csúfolódás pedig agresszívvé teheti őket, és így lesz áldozatból elkövető. 

Úgy vélem, az a leghelyesebb, ha nyíltan beszélnek a gyerekekkel az iskolában bizonyos kórállapotokról, hogy az érintett ne legyen nevetség tárgya, mert nem tehet az állapotáról. Ha egy kerekesszékes vagy egy gyengénlátó gyermeket kinevetnek az iskolában,  az kiveri a biztosítékot, nagyon helyesen. De amikor a mentális betegséggel küzdőket rossznak, bizarrnak, furcsának, pszichónak, trollnak bélyegzik a társai, ezek a gyerekek nagyon ritkán kapnak együttérzést, pedig éppúgy akaratuktól függetlenül betegek

– mutatott rá a az Egészségügyi Szakmai Kollégium gyermekpszichiátriai tagozatának elnöke, aki szerint nem szabad megbélyegezni a Tourette-szindrómával élőket, mert épp elég nagy teher ez nekik anélkül is. Mozdulataik és hangadásaik nem akaratlagosak, úgy jönnek, mint egy tüsszentés, nem lehet visszafogni, elfojtani. A betegség kamaszkorban a legelviselhetetlenebb, ilyenkor állandó heccelések céltábláivá válhatnak ezek a gyerekek. 

Fotó: Máté Krisztián / Metropol

 

De mindezt sem az iskolán, sem a gyerekeken nem szabad egyelőre számonkérni, mert a társadalomnak kell megváltoznia azzal kapcsolatban, mit is gondolunk a mentális betegségekről. Mentális problémával küzdeni sajnos még mindig stigma, amiről szemlesütve beszélünk, ítélkezünk vagy értetlenkedünk. Pedig a covidjárvány után jelentősen  nőtt a mentális problémákkal küzdő gyermekek és kamaszok  száma, nőtt az evészavarok, az anorexia, a szorongás, a depresszió, a kényszerbetegség, a magatartászavarok  előfordulása. Ezek a fiatalok szenvednek, segítséget kérnek és nekünk segítséget kell adnunk nekik. De ehhez ismerni és felismerni kell a mentális betegségeket, és legfőképpen nem ítélkezni

– magyarázta a családpszichoterapeuta. A magyar tudomány kategóriában Prima primissima díjat nyert szakember szerint ugyanakkor nemcsak elszenvedni traumatikus egy ilyen támadást, hanem jelen lenni is az. Nyilván mindazok, akik tanúi voltak a véres incidensnek, mentálisan sérültek. 

Reménykedem abban, hogy a diákok kapnak szakmai segítséget, lehetőséget, hogy feldolgozzák ezt a traumatikus élményt. Ezt csoportos formában érdemes végezni, vannak hatékony módszerek ilyen esetekre. Mindemellett abban is reménykedem, hogy az elkövető fiú  és a kórházban fekvő áldozat is kap segítséget, és mihamarabb stabilizálódik az állapotuk

– mondta a Ripostnak a gyermekorvos. Kiemelte, hogy a Tourette-szindróma örökletes betegség, s bár jelentős kutatások folynak e téren, a pontos okát egyelőre nem ismerik. Az agyban az idegsejtek kommunikációját biztosító ingerületátvivő anyagok zavara okozza a bajt, tehát nem a nevelés vagy a szülői bánásmód az, ami kiváltja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal