INSIDER

Szerző Forgács Ági

7 hónapja

Gyásznap: a turul helyére az ukrán címer került Kárpátalján

Munkács polgármestere úgy fogalmazott: egy új – erős és fékezhetetlen – Ukrajna története készül a címer kihelyezésével. Úgy tűnik, a kisebbségek védelme és tisztelete ebbe már nem fér bele.

Szerző Forgács Ági

Sűrű ködben, katonák, ukrán népviseletbe öltözött lányok és ortodox pópák közreműködésével avatták fel és szentelték meg a munkácsi vár lefűrészelt turuljának obeliszkjére sebtiben odahelyezett, háromágú szigonyt ábrázoló ukrán címert. Mindössze 12 nap telt el azóta, hogy október 13-án a munkácsi végrehajtó bizottság jogszerűtlenül meghozott döntése után, a légiriadó órái alatt  szétfűrészelték a szobrot, és leszedték az állványról. Úgy tudni, napokig a földön hevertek a darabok, majd a vár egyik termébe szállították azokat. 

Az ukrán címer - aminek elkészítésére állítólag pályázatot írtak ki - hétfőn a turulmadár helyére került, kedden pedig ünnepélyes keretek között át is adták. A munkácsi magyarok szerint a természet és az időjárás is ellenezte a magyarság elleni galád tettet: sűrű köd lepte el a munkácsi várat a szoboravatás idején. 

"A mai napon átadtuk a közösségünk és az egész Kárpátalja mérföldkőjének számító palánki vár területén nemzeti jelképünket, Ukrajna kis állami címerét védőink tiszteletére. Ma egy új – erős és fékezhetetlen – Ukrajna története készül a mi földünkön. És mindazok keze által jön létre, akik a szabadságunkért, a jövőnkért, a földünkön való élethez való jogért küzdenek. Tudják meg Ukrajna barátai és mindenekelőtt ellenségei, hogy az orosz megszállók által földünkre hozott sok veszteség és szenvedés után Ukrajna egységesebb, mint valaha, és az ukránok keletről nyugatra csak erősödnek, és harcolni fognak Ukrajnáért, a győzelemig! Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek! Ukrajna nyerni fog!" - írta Andrej Baloga Facebook oldalán. 

Az nem derül ki a posztból, hogy az egyébként Oroszországgal hadban álló Ukrajna miért egy magyar emlékmű meggyalázásával próbálja kifejezni, hogy mennyire erős és fékezhetetlen, de nyilvánvalóan egyszerűbb sutyiban, a légiriadó órái és kijárási tilalma alatt szétfűrészelni egy turulmadarat, mint a fronton harcolni. Erre tett célzást Ukrajna kormányzója, Viktor Mikita múlt héten, amikor sajtótájékoztatóján szóba került a turul kérdése is. "Úgy gondolom, hogy aki ilyen harciasan áll a kérdéshez, annak jobb lenne a fronton érvényesíteni az elszántságát, ahol valóban harcolhat az országunk függetlenségéért, és majd ha visszajött, civilizált kommunikációt tud folytatni" - mondta Mikita azokra célozva, akik eltávolították a szobrot. Neki sem az ukrán címer ellen volt kifogása, de annak találhattak volna más helyet is, akár a munkácsi várban is.

Baloga posztja alatt gyűlnek a kommentek, a magyarok - legtöbb esetben dühös - kommentjeire a munkácsi városháza válaszol egy sablonmondattal, ami így hangzik: "Ne aggódj, téged is megvédünk. Utóirat: 1956! Emlékszel, amikor eltapostak az oroszok? Elfelejtetted?" - kérdezi meg a városháza adminja minden magyar kommentelőtől, aki ellenérzését fejezi ki! 

Tegyük tisztába: senkinek sem az ukrán címerrel kapcsolatban van ellenérzése, hanem azzal, hogy egy kárpátaljai, a két nép barátságát szimbolizáló, a magyar történelem szempontjából is fontos várban lévő millecentenáriumi emlékművet gyaláztak meg

 

 

Szerző Forgács Ági

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hazaárulással vádolják Zelenszkijt

origo.hu

Csalók élnek vissza Tóth Gabi nevével

borsonline.hu

A legnagyobb titokban fogott össze Vilmos herceg és Harry: Diana ügyében intézkedtek

vg.hu

A magyarok filmnézési terveit is átírta Suhajda Szilárd tragédiája

mindmegette.hu

Ezzel a szép virággal óvhatod meg a konyhakerted a kártevőktől

hirtv.hu

Varga Judit: Az EP nem tiszteli sem a demokráciát, sem a jogállamot

origo.hu

Ezzel próbálja felidegesíteni volt feleségét L.L. Junior és fiatal barátnője

mindmegette.hu

Csodás köret, amit nem lehet megunni: Ez a petrezselymes újburgonya titka

ripost.hu

Sikertelen csúcstámadás, öt serpa hozta le a hegymászó holttestét

ripost.hu

Megtámadták Opitz Barbit az egyik budapesti plázában

mandiner.hu

Itt a Mandiner elképesztő nyári előfizetési akciója!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Reggeltől indul a leárazás: az élelmiszerboltok többsége éjszaka cseréli le az árakat

INSIDER

Kiderítettük: ekkor érkezik júniusban a családi pótlék

INSIDER

Mit kell tudni a kötelező leárazásokról? - kezdődnek a kötelező akciók

INSIDER

Több a testi sértés, rosszabb a közbiztonság Erzsébetvárosban, mint Józsefvárosban

INSIDER

„A 60 sem rossz., de...” – Orbán Viktor megköszönte a jókívánságokat

INSIDER

Budapesti fociláz: Orbán Viktor már készül az esti EL-döntőre

INSIDER

Öngyilkos lett egy férfi a Mammutban, nem sokon múlt a kettős tragédia

INSIDER

Suhajda Szilárd tragédiája a filmes piacot is megrengette