Létrehozva: 2022.10.25.

Gyásznap: a turul helyére az ukrán címer került Kárpátalján

Munkács polgármestere úgy fogalmazott: egy új – erős és fékezhetetlen – Ukrajna története készül a címer kihelyezésével. Úgy tűnik, a kisebbségek védelme és tisztelete ebbe már nem fér bele.

Szerző Forgács Ági

Sűrű ködben, katonák, ukrán népviseletbe öltözött lányok és ortodox pópák közreműködésével avatták fel és szentelték meg a munkácsi vár lefűrészelt turuljának obeliszkjére sebtiben odahelyezett, háromágú szigonyt ábrázoló ukrán címert. Mindössze 12 nap telt el azóta, hogy október 13-án a munkácsi végrehajtó bizottság jogszerűtlenül meghozott döntése után, a légiriadó órái alatt  szétfűrészelték a szobrot, és leszedték az állványról. Úgy tudni, napokig a földön hevertek a darabok, majd a vár egyik termébe szállították azokat. 

Az ukrán címer - aminek elkészítésére állítólag pályázatot írtak ki - hétfőn a turulmadár helyére került, kedden pedig ünnepélyes keretek között át is adták. A munkácsi magyarok szerint a természet és az időjárás is ellenezte a magyarság elleni galád tettet: sűrű köd lepte el a munkácsi várat a szoboravatás idején. 

"A mai napon átadtuk a közösségünk és az egész Kárpátalja mérföldkőjének számító palánki vár területén nemzeti jelképünket, Ukrajna kis állami címerét védőink tiszteletére. Ma egy új – erős és fékezhetetlen – Ukrajna története készül a mi földünkön. És mindazok keze által jön létre, akik a szabadságunkért, a jövőnkért, a földünkön való élethez való jogért küzdenek. Tudják meg Ukrajna barátai és mindenekelőtt ellenségei, hogy az orosz megszállók által földünkre hozott sok veszteség és szenvedés után Ukrajna egységesebb, mint valaha, és az ukránok keletről nyugatra csak erősödnek, és harcolni fognak Ukrajnáért, a győzelemig! Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek! Ukrajna nyerni fog!" - írta Andrej Baloga Facebook oldalán. 

Az nem derül ki a posztból, hogy az egyébként Oroszországgal hadban álló Ukrajna miért egy magyar emlékmű meggyalázásával próbálja kifejezni, hogy mennyire erős és fékezhetetlen, de nyilvánvalóan egyszerűbb sutyiban, a légiriadó órái és kijárási tilalma alatt szétfűrészelni egy turulmadarat, mint a fronton harcolni. Erre tett célzást Ukrajna kormányzója, Viktor Mikita múlt héten, amikor sajtótájékoztatóján szóba került a turul kérdése is. "Úgy gondolom, hogy aki ilyen harciasan áll a kérdéshez, annak jobb lenne a fronton érvényesíteni az elszántságát, ahol valóban harcolhat az országunk függetlenségéért, és majd ha visszajött, civilizált kommunikációt tud folytatni" - mondta Mikita azokra célozva, akik eltávolították a szobrot. Neki sem az ukrán címer ellen volt kifogása, de annak találhattak volna más helyet is, akár a munkácsi várban is.

Baloga posztja alatt gyűlnek a kommentek, a magyarok - legtöbb esetben dühös - kommentjeire a munkácsi városháza válaszol egy sablonmondattal, ami így hangzik: "Ne aggódj, téged is megvédünk. Utóirat: 1956! Emlékszel, amikor eltapostak az oroszok? Elfelejtetted?" - kérdezi meg a városháza adminja minden magyar kommentelőtől, aki ellenérzését fejezi ki! 

Tegyük tisztába: senkinek sem az ukrán címerrel kapcsolatban van ellenérzése, hanem azzal, hogy egy kárpátaljai, a két nép barátságát szimbolizáló, a magyar történelem szempontjából is fontos várban lévő millecentenáriumi emlékművet gyaláztak meg

 

 

Szerző Forgács Ági

Ez is érdekelhet

origo.hu

Esküvőre készül Kiszel Tünde lánya

origo.hu

Zelenszkij beismerte, hogy óriási a baj, közel a vég

borsonline.hu

Újabb sztárpár talált egymásra, mindenki őket nézte a verseny alatt

hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

mindmegette.hu

Hosszú Katinka döntése végleges, szomorú hírt közölt

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Négy csillagjegy, akikre bármikor számíthatsz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

Borzalom Kiskunhalason: lángoló ruhában ült az ágyán a nyugdíjas asztalos, döbbenet, hogyan mentették meg az életét

INSIDER

„Itt leszel a szívünkben örökké!” – rengetegen gyászolják a tragikusan fiatalon elhunyt Pál Tomit

INSIDER

„Láttam, hogy imbolyog, leült a székre, hirtelen előrezuhant, nem vett levegőt” - öt órán át küzdöttek Zsuzsi életéért, mindhiába

INSIDER

Hihetetlen! - órákon belül 15-20 fokot zuhanhat a hőmérséklet - ezt mondta ennek hatásairól a meteogyógyász