INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Fedett nyomozó akarta megvesztegetni a magyar pszichiátert

A tárgyalótiszt olyan papírt szeretett volna az orvostól, amely halasztotta volna a börtönbüntetése megkezdését.

Szerző Ripost

A Fővárosi Főügyészség vádja nyomán a Fővárosi Törvényszék 2022 tavaszán bűnösnek mondta ki azt a pszichiáterként tevékenykedő fővárosi orvost, aki 2021. szeptember 17-én a fedett megbízhatósági vizsgálatot végző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tárgyalótisztjétől jogtalan előny ígéretét fogadta el azért, hogy olyan hamis orvosi dokumentációt készítsen, amely alkalmas arra, hogy a „betegnél” halasztást eredményezzen szabadságvesztés büntetése megkezdésére.

Fotó: Pixabay

Az elsőfokú bíróság az orvost büntetésül 2 év, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 2.4 millió forint pénzbüntetésre ítélte, egyben 4 évre eltiltotta az egészségügyi szakképzettséget igénylő foglalkozások gyakorlásától. Az ügyészi és védelmi fellebbezések folytán másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2022. szeptember 23-án kihirdetett ítéletével a pszichiátert az ellene emelt törvényes vád alól bűncselekmény hiányában azért mentette fel, mert álláspontja szerint az orvos csak a vesztegetés előkészületét valósította meg, amikor a rendelőjében részére átadott zárt borítékot azzal adta vissza a tárgyalótisztnek, hogy azzal később a magánrendelése során kíván csak foglalkozni.

A másodfokú ítélet ellen a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést jelentett be az elkövető bűnösségének megállapításáért, és vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás büntetések és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért. Az ügyészi álláspont szerint – amelyet az elkövetéskor rögzített kép és hangfelvétel hitelesen alátámaszt – az orvos a tárgyalótiszt által felajánlott jogtalan előny ígéretét elfogadta, amellyel a vesztegetés befejeződött, így nincs annak jelentősége, hogy a 300 ezer forint készpénzt tartalmazó borítékot csak később a magánrendelésén kívánta átvenni.

Az ügyészi fellebbezés következtében a büntetőügy a Kúrián nyer majd jogerős elbírálást.

 

 

 

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!