Létrehozva: 2022.10.20.
Módosítva: 2022.10.20.

Ez Magyarország Oscar-díjra benevezett filmje

Október 20-ától játsszák a hazai mozik.

Szerző Ripost

Elzárták az orosz olajcsapot, aminek a következtében egyik napról a másikra hihetetlenül megdrágult a benzin Magyarországon. A kormány azonban közbelépett, és a piacinál alacsonyabb árat szabott meg. Mintha csak a mai viszonyokról lenne szó, 32 évvel ezelőtt kísértetiesen hasonló helyzet állt elő. 

Blokád
A magyar delegáció Moszkvában tárgyalt az olajról (Fotó: Szvacsek Attila)

Az akkor szokatlan mértékű áremelés hírére a taxisok és a fuvarosok blokád alá vették a főbb hazai közlekedési csomópontokat, utakat, határátkelőket. Ez volt a rendszerváltás utáni friss magyar demokratikus rendszer első komoly erőpróbája, amely egyúttal az első élőben közvetített forradalmi helyzet volt. A megoldás az első szabadon választott miniszterelnöknek, Antall Józsefnek köszönhető, aki olyan kapcsolatokat ápolt nyugati kollégáival, közöttük is elsősorban Helmut Kohl német kancellárral, hogy az ő segítségével áthidalható lett a mérsékeltebb árnövekedés miatt kieső pénzügyi rés. 

Honvédségi eszközöket kívántak bevetni a blokádok felszámolására (Fotó: Intercom)

Erről a pattanásig feszült időszakról szól a Blokád című új magyar politikai dráma, amely hazánk Oscar-díjra nevezett alkotása a legjobb nemzetközi film kategóriában. A forgatókönyv kidolgozásában tanácsadóként működött közre Antall József egykori párttársa, a kormányzó MDF frakcióvezetője. A korszak hiteles tanújaként őt kérdeztük. 

A rendszerváltás legkiemelkedőbb szereplője Antall József volt, annak ellenére, hogy a barikád másik oldalára került

– hangsúlyozta a Ripost-nak Kónya Imre, aki szerint ez a film is hozzájárulhat ahhoz, hogy a nézők szerethető emberként ismerjék meg a néhai miniszterelnököt, aki még kórházi ágyán is küzdött a demokráciáért

Kónya Imre a korszak hiteles tanúja (Fotó: Móricz István)

Én azt gondoltam, hogy ha kiszabadulunk a kommunista iga alól és végre megélhetjük a magyarságunkat, akkor könnyebb lesz elviselni a nehézségeket is. Ehhez képest az első nagyobb megrázkódtatásnál, a benzinár-emelésnél az emberek az alig fél éve szabadon megválasztott nemzeti kormányuk ellen fordultak. Az 1990-es októberi események mindannyiunk számára tanulságul szolgáltak, hogy egy olyan nagyméretű történelmi változás után, mint amilyen a rendszerváltás volt, egyáltalán nem magától értetődő, hogy egy országban rend, biztonság és nyugalom van, mert ez egyik pillanatról a másikra meg tud szűnni. Az ember csak akkor érzi ennek az értékét, amikor mindez veszélybe kerül

– mutatott rá a politikus, aki Antall József halála után Boross Péter kormányzása idején belügyminiszter is volt, így adott esetben akár neki is kellett volna intézkednie a rendőrség bevetéséről. Emlékeztetett arra, hogy annak idején a taxisok azért jelentettek komoly szervezett erőt, mert akkoriban még nem voltak mobiltelefonok, az általuk használt CB-rádiók viszont olyan kommunikációs előnyt biztosítottak számukra, amivel csak a rendőrök, a mentők és a honvédség rendelkezett.

A taxisok érezték meg leginkább, hogy kétharmadával drágult a benzin (Fotó: Intercom)

A hatalmas benzináremelés azért is váltott ki ilyen heves reakciót, mert az emberek azt várták a rendszerváltástól, hogy ha szabadok leszünk, mint Nyugaton, úgy is fogunk élni, mint a nyugatiak, és ebben csalódniuk kellett. Manapság más a helyzet, mert már megszoktuk az áremelkedéseket, és fegyelmezetten tudomásul vesszük. Az emberek próbálnak alkalmazkodni ahhoz, ami elkerülhetetlen. Ahogy kiderült, hogy emelkednek a rezsiárak, egyből mindenki elkezdett spórolni és keresni a kiutat: fával vagy napelemmel fűteni. Ugyanakkor ma is van egy réteg, amelynek nem az a problémája, hogy mennyiért veszi a benzint, hanem, hogy eszik-e holnap, vagy inkább fűt. Ők nem fogják lezárni az utakat, de az ő sorsukra mindenképpen figyelni kell. Ahogy Antall József tette ezt annak idején

– fejtette ki kérdésünkre Kónya Imre. 

Csütörtökön debütál a film az Urániában, ahol közönségtalálkozó is lesz (Fotó: Wolf Géza)

A taxisblokádot megidéző filmet október 20-ától, csütörtöktől játsszák a hazai mozik, az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig a premiert közönségtalálkozóval kötik egybe, amelyen részt vesz Kónya Imre mellett Tősér Ádám rendező, Lajos Tamás producer és több szereplő is, köztük a Göncz Árpád köztársasági elnököt megformáló Gáspár Tibor és a miniszterelnök feleségét játszó Tóth Ildikó, de további meglepetésvendégeket is ígérnek. 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

vg.hu

Az infláció visszavág: jöhet a második hullám

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

hirtv.hu

Véres verésbe torkollott Németországban egy politikai plakát kiragasztása miatti vita

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk