tóth gabi
Kedvenc édességünk gyártására is kihat a válság.
Idén májusban a Balaton szelet és a Boci csoki tűnt el egy időre az üzletekből, mivel mindkét magyarnak hitt termék Ukrajnában készül, a háború kitörésekor pedig a gyártó Nestlé biztonsági okokból leállította Lvivben működő üzemét. Később a Boci gyártását Csehországba, a Balatonét pedig Lengyelországba szervezték át. Legújabban viszont a második legnépszerűbb magyar keksz, a Pilóta gyártása akadozik. Az ok ismét a válságban keresendő, ugyanis az egész édesipari ágazatot sújtó alapanyag- és csomagolóanyag-hiány miatt nem tudnak szállítani belőle a boltoknak.
A Pilóta kekszet 2006 óta Székesfehérváron gyártják, jelenlegi tulajdonosa a Mondelez Hungária Kft., amely igyekszik minél előbb megoldást találni a problémákra.
A készlethiány kizárólag a Pilóta szendvicskekszet érinti, a Pilóta termékcsalád más termékeit nem
– mondták el a gyártó cégnél a Ripost-nak. Bár őket annyira nem viselheti meg a hiánya, hiszen palettájukon olyan versenytársak szerepelnek, mint például az Oreo, ami ugyanazt tudja, csak sokkal ismertebben cseng a neve a nemzetközi piacokon.
A Pilótát 1960 óta készítik, eredetileg a Győri Keksz kínálatába tartozott, és népszerűségét jellemzi, hogy óránként 1000 kilogrammot sütöttek belőle. Állítólag a második világháborúban a bombázó és vadászpilóták túlélőcsomagjaiba került csokoládé és keksz adta az ötletet hozzá, erről is kapta a nevét.
Addig pedig, amíg nélkülöznünk kell, megpróbálhatod elkészíteni, annyira azért nem bonyolult. Itt találsz receptet hozzá a Mindmegette oldalán.