Létrehozva: 2022.09.27.
Módosítva: 2022.09.27.

Továbbra is ostrom alatt a déli határ

Drága alumíniumlétrákkal érkeznek Szerbiából a migránsok.

Állandósult a nyomás a határon. A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. szeptember 22-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 549 határsértőt tartóztattak fel és 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – közölte a police.hu.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 19 esetben összesen 86 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás, Bácsbokod, Balotaszállás, Budzsák, Bugac, Gara, Homorúd, Kelebia, Kunbaja, Madaras, Petőfiszállás, Sárhát és Vaskút közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 39 esetben összesen 404 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kiszombor, Mórahalom, Nagylak. Öttömös, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Szeged és Zákányszék közigazgatási területén.

Pest megyében a járőrök 3 esetben összesen 12 határsértőt tartóztattak fel Inárcs és  Vác közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 4 esetben összesen 19 határsértőt tartóztattak fel Zsira,  Tőzeggyármajor és Hegyeshalom közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 8 esetben összesen 19 határsértőt tartóztattak fel.

A rendőrök Komárom-Esztergom megyében 4, Heves megyében 2, Tolna megyében 3 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, albán, algériai, egyiptomi, indiai, líbiai, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében 2 esetben, Csongrád-Csanád megyében 4 esetben a rendőrök összesen 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

Ruzsánál szeptember 22-én 00 óra 5 perckor járőrök megkíséreltek ellenőrzés alá vonni egy lengyel tehergépkocsit, a jármű vezetője az ellenőrzés megkezdése előtt elmenekült a helyszínről. A jármű rakterében 26, magukat szír állampolgárnak valló illegális migránst tartóztattak fel. Az embercsempész felkutatása jelenleg is folyamatban van.

Ásotthalom közigazgatási területén 2022. szeptember 22-én 2 órakor a járőrök intézkedés alá vontak egy román személyautót, amelyet egy román férfi vezetett. A sofőrön kívül a járműben 14, magukat afgán állampolgárnak valló férfi utazott.

Budapesten 2022. szeptember 22-én 2 óra 15 perckor a járőrök egy magyar honosságú személygépkocsit ellenőriztek, melyet egy török férfi vezetett. A járműben 7, magukat szír állampolgárnak valló férfi és nő tartózkodott.

Inárcs közigazgatási területén 2022. szeptember 22-én 11 óra 20 perckor a járőrök intézkedés alá vontak egy magyar személyautót, amelyet egy magyar férfi vezetett. A sofőrön kívül a járműben 3, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Kelebia külterületén 2022. szeptember 22-én 17 óra 30 perckor a járőrök ellenőriztek egy lengyel személygépkocsit, a hozzákapcsolt lengyel lószállító utánfutóval, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A járműben utas nem volt, a vontatmányában azonban 16, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján Inárcs közigazgatási területén 2022. szeptember 22-én 21 óra 51 perckor a járőrök intézkedés alá vontak egy szerb férfit, aki egy szerb személyautót vezetett. A sofőrön kívül a járműben összesen 7, magukat indiai állampolgárnak valló férfi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűntetőeljárás indult.

Egyre több, migránsokra épülő biznisz kezd el virágozni Ásotthalom környékén. Írtunk már korábban róla, hogy az illegális bevándorlók által otthagyott szemét a guberálókat, az elhagyott csempészautók az alkatrésztolvajokat vonzzák, de érdemes szót ejteni a létrákról is, ugyanis ezekből akár több ezer is lehet Ásotthalmon és környékén.

A rossz idő miatt egyre többen próbálnak meg a szárazföldön eljutni az Európai Unióba, ezért a migrációs helyzet romlására számítanak Szerbiában. A balkáni útvonal pedig egyre népszerűbb a bevándorlók között. A magyar–szerb határ menti városokban aggódnak a helyiek, többször előfordult ugyanis, hogy fegyvereket koboztak el a rendőrök az érkezőktől – számolt be az M1 Híradója.

Az M1 Híradójában bemutatott felvételeken taxival érkeznek migránsok a határövezet szerb oldalára. Miután kiszállnak az autóból, csatlakoznak a társaikhoz, és nagy csapatba verődve haladnak tovább a határkerítés felé. Láthatóan alaposan felkészültek az illegális határátlépési kísérletre. Hátizsákot, hálózsákot, élelmet és vizet is vittek magukkal. A déli határ közelében folyamatos az utánpótlás. Naponta érkeznek újabb csoportok a közeli településekre. Az egyik marokkói férfi csak két napja van itt, de már járt a magyar határnál.

Tegnap próbáltam meg először átjutni a kerítésen. Nagyon nehéz. Mindannyiunkat rajtakaptak a katonák. Visszajöttünk ide, és újra megpróbálunk átjutni a kerítésen” – mondta egy marokkói migráns.

 

A környéken mindenütt lehet találkozni kisebb-nagyobb migránscsoportokkal. Az itt élők tanácstalanok és félelemben élnek.

Azt mondják a bevándorlók egyre agresszívebbek, és attól tartanak, hogy a helyzet csak rosszabbodik a rossz idő beköszöntével.

A vasútállomásnál is történt egy eset, hogy ott voltak. Kijött a rendőrség, összeszedték tőlük a fegyvereket. Azt pontosan nem tudom, hogy milyen vagy hány darab fegyvert. Az erdő alatt nemrégen, amikor összeszedték őket, akkor egy egész busznyi embert elvittek. Úgyhogy akkor is fegyvereket találtak. Mind hazugság, aki azt mondja, hogy nem veszélyesek, meg nem támadnak” – mondta egy helyi nő.

A szántóföldeken át az erdős részek felé is haladnak az illegális bevándorlók, ahonnan már jól látható a magyar határkerítés. Az autópálya felől közelítik meg a területet, és a közeli elhagyatott épületeket is elfoglalják. Céljuk, hogy mihamarabb eljussanak az Európai Unió területére.

„Németországba vagy Luxemburgba mennék. Mindegy, hogy hova, csak átjussak a határon. Itt már mindenki nagyon türelmetlen”

– mondta egy szír migráns.

A migránsok folyamatos nyomás alatt tartják a magyar határt és az ott szolgálatot teljesítőket, naponta mintegy ezren próbálnak illegális úton az unió területére jutni.

Idén már 171 ezer határsértőt és több mint 1300 embercsempészt fogtak el a déli határon. Erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en. Bakondi György kiemelte: naponta csaknem ezren próbálnak meg átjutni illegálisan. Hangsúlyozta: a magyar államhatár nem átjáróház, okmányok nélkül, csoportosan és erőszakosan nem lehet Magyarországra bejutni .

Mostanában naponta átlagosan ezer határsértő próbál átjutni a magyar határon – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója

Bakondi György hozzátette, idén eddig 171 ezer határsértőt tartóztattak fel és 1300 embercsempészt fogtak el; tavaly ugyanebben az időszakban 70 ezer migránst és 700 embercsempészt fogtak el.

A magyar államhatár nem átjáróház, az embercsempészés nem bocsánatos bűn, és erőszakosan, ismeretlen identitással, okmányok nélkül, a járőreinket megtámadva belépéssel kísérletezők nem juthatnak be Magyarország területére” – hangsúlyozta a főtanácsadó.

Kijelentette, nagyon jó lenne, ha az Európai Unió levonná a következtetést a 2015 óta tartó migrációs krízisből és világossá tenné, hogy illegálisan nem lehet bejutni Európába.

Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a migráció elsősorban civilizációs veszélyt hordoz magában, hiszen egy „virulens civilizáció” képviselői próbálnak bejutni Európába. Hozzáfűzte, Európa nagyvárosaiban a migráció miatt napjainkra megjelentek „klánok”, és van, ahol „klánháború” zajlik.

Egy ottfelejtett, masszív, szinte új létra. Fotó: Ripost

Négy létra kell az átjutáshoz

Egy ideje a Szerbia felől érkező migránsok leginkább létrák segítségével próbálnak átmászni a kerítésen. Ehhez a művelethez összesen négy darab, minimum 3 méter magas létrára van szükségük, amit hihetetlen gyorsasággal raknak egyik kerítéstől a másikig és másznak át rajta. Értelemszerűen legalább az utolsó létra magyar földre kerül, hiszen már itt másznak le róla azok, akiknek az átjutását nem sikerül a kerítésnél megakadályozni. 

"15 másodperc! Annyi kell nekik az átjutáshoz" - mondta el egy katona munkatársainknak. Ezek a létrák különféle sorsra jutnak: a rendőrök és a katonák összetörik őket, nehogy újra felhasználják majd a migránsok, a helyiek viszont igyekeznek szerezni belőlük, miután rájöttek, hogy drága, minőségi létrák kerülnek Magyarországra.

„Tegnap voltam a kerítésnél létráért”

„A kerítéshez akartok lemenni? Megmutatom, hol kell, pont tegnap voltam lenn létráért” – mondta munkatársainknak egy férfi az ásotthalmi tanyavilágban. Meg is mutatta szerzeményét, bár kérte, inkább ne örökítsük meg a csűrnek támasztott 3 méteres létrát, mert még baja lehet belőle. Hiszen a létra végül is egy bűncselekmény eszköze. Csakhogy létra mindenhol van a kerítéshez közel és az erdőben.

A szerb oldalon is létrák hevernek szanaszét. Fotó: Ripost

 „Rákerestem a neten, mikor elhoztam tegnap. Ez egy 85 ezer forintos létra!” - vágta ki büszkén a férfi. Az általa megadott útvonalon aztán ki is lyukadtak kollégáink a kerítés egy szakaszánál, ahol azonnal egy földön heverő létrába botlottak egy kis domb mögött. A masszív darabon a török, ipari létrákat gyártó Cagsan Merdiven márkajelzése található, ez a multifunkciós, nyitható létra 100 ezer forint körüli összegbe kerül. Az nem tisztázott, hogy ezt Törökországból hozták magukkal, vagy Szerbiában vásárolták az illegális bevándorlók.

A szerb oldalon is rengeteg van

A szerb oldalon is létrák hevernek a kerítés tövében. Munkatársainknak egy szerb juhász azt kiabálta át a kerítésen, hogy rengeteg az illegális bevándorló a környékükön. Bár még szürkület sem volt, amikor a férfi interjút adott a kerítésen keresztül, a háta mögött egy méterrel már három migráns állt egy kis fás terület előtt, az átjutás reményében. „Na, itt is van egy létra” – hajolt le egyszer csak a juhász és magasba emelt egy törött létrát. „Valamelyik nap nyolcat szedtünk itt össze. Másnap aztán láttam, hogy nagyon keresgélnek, na mondom b**átok meg, úgysem értitek, amit mondok, most aztán találgassátok, ki vitte el a létrátokat” – nevetgélt a juhász, majd elballagott a nyájával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Schiffer András: „A jogállamiságot pontosan az Európai Unió rúgja fel azzal, hogy pörölykalapácsként használja a szerveit a Magyarország elleni geopolitikai küzdelemben” (VIDEÓ)

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó